A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Earth is a Realm

Bookmark

Data

Released Svibanj 2021
Format Albumi
Vrsta Jazz Fusion
Dodano Srijeda, 26 Svibanj 2021
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2021
Edition details objavljeno: 28.5.2021.
Tags Petar Makar

Review

Jazz, točnije fusion/free jazz predstavlja glomaznu i kompleksnu sintezu u kojoj naizgled amorfni oblici, ponekad principjelno nespojivi, u finalu poprimaju smisleni scenarij. Nastao na temeljima rocka/funka/R&B/tradicionalnog jazza, dandanas se smatra svojevresnom anarhijom koja ponosno prkosi klasičnim kanonima.

Upravo zbog svog prepoznatljivog elokventnog, nekome teško probavljivog „jezika“ u kojem je kao i u ljubavi sve dozvoljeno, kao i zbog temeljnog očekivanja prvoklasne interpretacije (inače bi bio karikaturalan) ova grana jazza uvijek će imati brojnu armiju izvođaća, kao i publike.

Petar Makar mladi je glazbenik, basist po vokaciji (bio je finalist natjecanja Bassmaster 2010. i 2012. godine) s trenutnim boravištem u Londonu, manje je poznat domaćoj široj publici, iako je zabilježena njegova glazbena i tonska suradnja sa Divljim Jagodama, Dinom Jelusićem, Eat Your Brain, Hrmuljom,...

Nestandardne boje fusion jazza zastupljene na njegovom prvom Full EP naslova „8051“ Petar je na ovom uratku napustio u korist progresivnog instrumentalnog rocka s akcentom na gitaru, jer kako Petar tvrdi, gitara je njegova nova ljubav. „Malu pomoć svojih prijatelja“ prilikom realizacije svih pet novih skladbi potražio je od još jedne mlade osobe, bubnjara po karakteru – Jana Ivelića Pele, splitskog glazbenika koji stoji iza projekta Dalmotion, člana splitskog benda Waveform.

Pa kako ta kolaboracija ova dva mlada glazbenika zvuči?

Fino tkanje u bazičnoj formaciji (gitara,bas,bubanj) oslanja se na gitarskom radu za kojeg sam autor kaže: “iako volim sintezu zvuka, odlučio sam izostaviti klavijature, kao i digitalne izvore zvuka. Vrijeme sam posvetio traženju određenih gitarističkih efekata kojima sam nastojao dobiti zvuk koji podsjeća na klavijature. Svoje osjećaje ću u budućnosti sigurno izražavati kroz žešće gitare i progresivni izražaj. Inspiraciju za ovaj album dobio sam za vrijeme dugih šetnji Londonom. Želja mi je u okupiti bend preko kojeg bi prenio ono što se ne može prenjeti snimkom, a za to treba pričekati neko novo-staro normalno.“

Petar se čvrsto držao tih stavova i stvorio sasvim zanimljivu orbitu kojom nesputano plutaju njegovi instrumentali čije je uzore pronašao u gitarskom umijeću Ritchie Blackmoora, Van Halena i Agnus Younga, kao i u nešto mlađim gitaristima poput Guthrie Govana (Asia), John Petruccija (Dream Theater).

Iz Petrove mašte izrodile su se određene kaleidoskopske skice koje je s posebnim glazbenim umijećem finalizirao u bujicu dobrih i ispravnih tonova, melodija svojstvenim progresivnom rocku, a koji ipak često naginju svijetlim postulatima hard/heavy, pa čak i metal scene, pri tome mislim na dinamiku, energiju i dramatičnost istih. Riffovi, akordi i sola imaju čvrstu potporu u bubnjarskom umijeću Jana Ivelića, pa takve izvedenice koje imaju svoju logičnu glavu i rep s lakoćom zaokupljuju potrebnu pažnju. Ovo je kvalitetan materijal kojeg se s lakoćom može izdvojiti iz glazbene bujice koja je odavno determinirana poznatim parametrima.

Za mastering je zadužen Toby Bligh, britanski glazbenik, producent i kompozitor.

Otvarajuća „The Great Mughal“ (inače puštena kao probni balon) svojim atmosferski suprostavljenim sadržajem, dobro smišljenom gitarom i Pelinim čekičanjem po bubnjevima nagovješćuje po kakvom će se kolosjeku kretati ostatak, treba istaknuti konzistentnog materijala, u kojem je pametnim nadosnimavanjem kreirana moćna zvučna slika koju bi isporučivao cijeli bend, a ne samo dva glazbenika.

Završetak Petrove nove avanture završava s urnebesnom „Gates of Annapurna“ koje se ne bi posramila ni svjetska glazbena scena.

Stoga želim Petru što prije formiranje benda koji bi još uzbudljivije prezentirao njegove kompozitorske mogućnosti, u kojem bi (makar po mom skromnom mišljenju klavijature mogle nadodati značajan obol- makar u nježnijim djelovima kompozicija).

Petar Makar spada u krug glazbenika koji apsolutno poštuju gore navedenu tezu, dodavajući kroz svoj glazbeni, još uvijek neistraženi i do kraja neotkriveni instrumentalni svemir lijepi doprinos domaćem rocku.

Đorđe Škarica

Hits 3079

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiStingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 2.


Zvijezde Sea Stara i 19.000 posjetitelja otvorili festivalsko ljeto


Urban&4 zatvorili Greencajt 2024.


Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen, Ibrahim Maalouf & The Trumpets Of Michel-Ange u Ljubljani


Beerfest 2024. dan 1.


Rod Stewart u Ljubljani


Mortal Kombat na kućnom pragu