A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Right Place & Right Time

Bookmark

Data

Released Ožujak 2022
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternativ pop / Indie Folk
Dodano Utorak, 15 Ožujak 2022
Žanr Indie
Length 38:14
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2022
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Edition details Datum objave: 14. ožujka 2022.
Tags Aquarius Records Barbara Munjas

Review

Možda će se petnaest godina činiti predugim putem od debitantskog nastupa pod svjetlima pozornice do prvog samostalnog albuma, ali u slučaju Barbare Munjas sve kao da se posložilo upravo onako kako je trebalo – kao uistinu "pravo mjesto i pravo vrijeme", ali prije svega kao prava zbirka pjesama kojom je ova iznimno zanimljiva kantautorica podvukla crtu pod možda i cijelim dosadašnjim radom. "Right Place & Right Time", da, prvi je album kojeg je nakon pjevanja s Gustafima i otpuštanja kreativnih ventila u vlastitom bendu Barbari, odnedavno i ponosna mama snimila i objavila s vlastitim potpisom (ako se ne varam, album i izlazi na princezin drugi rođendan – isprike ako sam negdje pogriješio), a on ne samo da naslovom prilično uvjerljivo sugerira svoj bogat sadržaj, već i naprosto pršti od zdrave, promišljene, koliko i intuicijom navođene stvaralačke energije.

Jer, ovdje od samoga početka Barbara otklanja bilo kakvu potrebu za usporedbama i poveznicama s prethodnim, nazovimo to bendovskim dijelom karijere. Najavljen s nekoliko efektnih, ali tek sad uistinu propupalih singlova, "Right Place & Right Time" album je tvrdoglavim i drskim autorskim rukopisom ispunjen notes – šarolik, ali ne i neuredan; nepredvidljiv, ali ne i napadan; kaloričan, ali ne i prezasićen; prije razigran nego eklektičan. Pretenciozan taman toliko da bude izazovan i zabavan taman toliko da zapravo bude iznad svega sjajan (indie)pop album.

Singl koji – programski – otvora repertoar, mandolinom vođen indie folk "I Will Be Standing" doima se poput Barbarina "Losing My Religion" trenutka, a prije svega je u pitanju nešto poput (samo)motivirajućeg, možda i definirajućeg stvaralačkog rituala. Zaigrana međuigra mandoline i gitare, ritam sekcije (što sve pokriva provjereni Barbarin mali krug velikih ljudi iz bivšeg benda) i teremina za kojim se našla Željka Veverec (koju, vjerujem, ne treba posebno predstavljati) predstavlja nam (kant)autoricu samouvjerena garda, ali nikako nadmenog ili s manirističkim naoružanjem. Ostatak albuma to jasno elaborira, gdje se nižu pjesme raznolikih tekstura, a istodobno vrlo fino prianjajućih i komplementarnih.

Od same potpisnice opisan kao "put traganja" na kojem su "prikupljeni fragmenti jednog perioda", "Right Place & Right Time" usprkos toj svojoj kapilarnoj dimenziji ne povlači slušatelja za rukav niti ga zamara bilo kakvom konceptualnošću. "Spring Water" namignut će u smjeru world musica, ali je zapravo odvažni korak nakon uvodnog rituala, mali dragulj koji zavrjeđuje svoju vlastitu ladicu, baš kao i "Sadness", kojom Barbara priziva bolje trenutke jedne Kate Bush, ali ćete prije polovice pjesme na tu usporedbu i zaboraviti. "Farewell" će pak, baš kao i završna, naslovna pjesma pokazati kako ovdje dobivamo posve slobodnu, najpitkijim, čak plesnim recepturama otvorenu kreativnu dušu kakvu bi sve radio-postaje koje drže do sebe trebale prigrliti kao stalnog gosta. A kad između tih maznih melodija dobijemo efektnu repetitivnost "Product of Your Ego", korespondirajuću joj "Gone Back", ili zavodljivu "Like I Wanted", kakvu bi bilo koja od pop diva bez razmišljanja uvrstila i na svoj album, ostaje nam samo zaključiti da je riječ o... pa izuzetnom nastupnom albumu!

O autoričinovom malom, osobnom, sasvim sigurno izrazito joj važnom intimnom remek-djelu. Da, remek-djelu, jer nemam problema tu možda i pomalo patetičnu (ishitrenu?) naljepnicu prišiti kad su ovako zdrave vratolomije u pitanju, čak tim više što na početku druženja s albumom nisam ni slutio da ćemo, da se tako izrazim, tako daleko dogurati. "Right Place & Right Time" nije samo nagrada svome slušatelju, već je samouručena nagrada za trud, rad i strpljenje, kao prije svega plod talenta sposobnog i letjeti i puzati, odnosno, jasno razlikovati kad je za što pravo mjesto i pravo vrijeme.

 

Toni Matošin

Hits 1275

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiŽeljezna djeva započela svoj pohod u Ljubljani


Buč Kesidi na Šalati: rock koji rasprodaje dvorane


Povratak Josipe Lisac u Lisinski


Goran Bare i Majke „pokorili“ Split


Bluzy Threesome u Koprivnici predstavili debitantski album


Ansambl Lado i Borna Šercar's Jazziana Croatica nastupili u Splitu0


Sea Star 2023. - dan drugi


Sea Star 2023. - Dan 1.


"Queen: Bohemian Rock Symphony" u Zagrebu


Valley Of The Sun - High Priests Of Hellish Riffs


40 godina W.A.S.P.-a u Kinu Šiška


Bajaga i Instruktori vratili toplinu hladnom proljeću


Večer ugodnih glasova u Močvari


Donny McCaslin Quartet nastupio na 14. Jazzg


Sjajna glazbeno-plesna večer u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a


The Mission u Boogaloou


Roger Waters u Budimpešti


Repetitor u Tvornici kulture


Black Coffee nastupili u Šibeniku


Goran Bare & Majke bacili Karlovčane u trans