facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Madame X


Bookmark

Data

Released Lipanj 2019
Format Albumi
Vrsta Club/Dance / Contemporary Pop/Rock / Dance-Pop / Adult Contemporary
Dodano Petak, 06 Prosinac 2019
Žanr Pop
Length 56:01
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2019
Država Europa
Etiketa Maverick / Interscope
Catalog Number 00602577582714
Edition details objavljeno: 14.6.2019.; produkcija: Madonna, Mirwais, Mike Dean, Diplo, Billboard, Jason Evigan, Jeff Bhasker, Pharrell Williams i Sunamy
Tags Madonna Interscope Diplo Jeff Bhasker Maverick Billboard Pharrell Williams Sunamy Jason Evigan Mirwais Mike Dean

Review

Volim Madonnu, tj. volim njezinu glazbu. Iako mi njezin "aktivizam" unatrag nekoliko godina postaje, blago rečeno, iritantan, a način na koji pokušava promovirati svoj recentni rad, u najmanju ruku čudan i dalje ju preferiram. Kredit njezinog rada, kada je s pravom nosila titulu kraljice popa još uvijek nije potrošen i baš iz tog razloga mi njezin minuli kreativan rad i izbor suradnika još uvijek potiskuje ovu glazbenu prosječnost koju nam isporučuje unatrag nekoliko albuma.

Ustvari, ako je posljednji nekoliko albuma predstavljalo prosječnost, ovaj aktualni je bljutava i neslušljiva žabokrečina.

Madonna se preselila u Portugal, a njezina fascinacija ovom zemljom Pirinejskog poluotoka koju oplahuje Atlantski ocean je toliko očita da vrišti iz gotovo svake pjesme. I neka, ako baš mora. Čak i one pjesme koje (možda) imaju potencijal nakaradno su upropaštene (Crazy, Extreme Occident, ...). Naime, album je do te mjere neslušljiv i za zdravlje poguban da mi je želja što prije napisati nekoliko suvislih (ili nesuvislih, zaista mi je svejedno) rečenica i završiti ovaj tekst kako ga više nikada ne bih trebao slušati. Jer ako ona može napraviti ovakvu nakaradu za tolike mase dolara, zašto ne bih i ja mogao nakucati nekolicinu suvilo-nesuvislih rečenica za okruglih 0.

Madonna je odavno fascinirana sa svjetskim glazbenim idiomima da ih je još tamo od albuma Ray Of Light počela koristiti (nije mi baš niti tada sjelo, ali je bilo nekako "fora", bilo je novo). Nekad s više nekad s manje uspjeha. S vremenom je to postalo sve agresivnije da je u ovom albumu eksplodiralo na način da se koristi na jedan bezobrazno nametljiv način. Ne uzimam si za pravo da ću bezrezervno tvrditi da možda ovo zlo od albuma nekome neće biti simpatično, pa možda se čak i svidjeti. Pa, pobogu, ljudi slučaju i uživaju u kojekakvim bljuvotinama od glazbe, pogotovo na ovim našim napaćenim prostorima, pa kako im se ne bi svidjelo produkcijski ispeglano djelo u koje je suludo ulupano toliko novca dostatno da se nahrani jedno manje afričko selo.

Drugi krimen Madonne je upotreba vokodera. Ta strast se do te mjere razmahala da je poprimila razmjer epidemije. Ova njezina omiljena igračka koristi se u gotovo svakoj pjesmi, odgovaralo to ugođaju/prirodi/trenutku ili ne. Na jednom albumu je simpatično, na drugom podnošljivo, ali forsirati baš na svakom i u skoro svakoj pjesmi je pre-tje-ra-no i.

Nekoć je ona bila ta koja je diktirala trendove u glazbi, ako već i nije dikirala onda je isporučivala kvalitetna pop uratke koji su imali smisla i koje ste mogli s užitkom slušati, pažljivo je birala producente i suradnike s kojima je stvarala klasike. Sa sjetom se sjećam te Madonne i albuma koji su bili inspirativni, koji su bili glas jedne generacije. Madonne čije su se pjesme vrtjele na svim programima i radijskim emisijama, pa i izvan njih. Sada se i ne mogu sjetiti kada sam čuo neku njezinu noviju pjesmu u eteru. Što i ne čudi kada nije relevantna, nije bitna, nije interesantna pa čak i ako je radiofonična.

Ajd', zaključit ću ipak u pomirljivom tonu. Ima ovaj album svijetli trenutak. On se zove God Control i počinje od 1:25 min. Tu ću stati.

Nenad Horvat

Hits 1250
Rebel Heart « Rebel Heart Madonna Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma