facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
..It's Too Late to Stop Now...Volumes II, III, IV & DVD


Bookmark

Data

Released Lipanj 2016
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Soul / Soul blues / Folk-rock / Singer-songwriter / Classic Rock / Album Rock / Modern blues / Indie
Dodano Srijeda, 02 Studeni 2016
Žanr Rock
Length 3:34:18
Broj diskova 4
Edition date Lipanj 2016
Država Europa
Etiketa Legacy / Exile / Sony Music
Catalog Number 88875134742
Edition details objavljeno: 10.6.2016.; producent kompilacije: Andrew Sandoval; ko-producent: Van Morrison; izvršni producent i ko-producent: Ted Templeman; snimano: vidi popis pjesama
Tags Sony Music Van Morrison Sony Legacy Ted Templeman Exile Andrew Sandoval

Review

Konačno, Van Morrison je ove godine postao Sir Ivan Morrison. S druge strane, iako je `Van the Man´ službeno u mirovini, priča zvana `It's Too Lete to Stop Now svoj je nastavak dobila u vidu `It’s Too Late to Stop Now, Volumes II, III, IV & DVD´.

Uradak remiksiran od strane slavnog meštra od zanata Guya Masseya podsjetnik je na legendarni live album `It’s Too Late to Stop Now´. Možda je nekome ovo poslastica, no sirovi live album je live album. Čak je i `The Man´ svojedobno izjavio da je snimanje live albuma nešto posebno. Spomenuo je da kada snima studijski album osjeća se kao bilo koja druga osoba s nekim regularnim, stalnim poslom. Odlaziš u studio redovito, radiš, i tako iz dana u dan. Baš kao bilo koji radnik. Live album ipak donosi svu onu ljepotu ali i neizvjesnost izvedbe, reakciju publike… Jednostavno, to se može nazvati umjetnošću.

Te davne 1973. godine Morrison je zabilježio svoju turneju zajedno s `Caledonia Soul Orchestra´. Zabilježeni nastupi su se održali u `the Troubadour´, Los Angeles, California; `Santa Monica Civic Auditorium´ i `the Rainbow´, London, Great Britain. Sam album je objavljen godinu dana kasnije, a danas se svakako svrstava u najbolje live albume svih vremena. Nepredvidljiv kao uvijek samo tri mjeseca nakon `It’s Too Late to Stop Now´ turneje Van raspušta Caledonija orkestar, jesnostavno izjavivši kako je cijela priča nadmašila njegova očekivanja. Zašto pak naziv Caledonia? Stari je to rimski naziv za Škotsku, a za one malobrojne neznalice `The Man´ iako Irac, vuče škotske korjene.

Na pozornici uvijek i ponovo iznenađujući. Takva su bila i tri zabilježena nastupa. Definitivno dva polariteta jednog magneta već spomenutog albuma su `Caravan´, gdje se Morrison i Caledonija gube u deliriju uz Vanove povike: "Turn it up!", drugi polaritet `Cyprus Avenue´ zvuči apsolutno komorno, kao da su uz izvođače još možda deset ili petnaest osoba u dvorani. Takvo poigravanje na jednom albumu, jednostavno: l'art pour l'art.

Nakon svega. Da li je moguće nekakvim remiksiranim volumeom 2;3;4, ili ma koliko ih bilo nadomjestiti; atmosferu live izvedbe? Teško. No očigledno tehnički izvedljivo. Definitivno palac gore što se recimo na vol. 2 nalazi i skladba koja je uvelike sir. Ivanu pomogla u viteškom galopu ka solo karijeri, `Brown Eyed Girl´. Naravno nađe se tu još itekako dobrih stvari. No `It’s Too Late to Stop Now´ album je jedan i jedini. Doduše, album iz `73. čak nije doživio nekakvu megalomansku post-produkciju. Neke godine, vezane uz reizdanja su 2008., 2014. i ova, još tekuća 2016. godina.

Sladokusci bi trebali biti zadovoljni. Sir Ivan odmarati se u zasluženoj mirovini a `It’s Too Late to Stop Now Volumes II, III, IV & DVD´ zauzeti mjesto na policama kolekcionara.

Goran Božić

Hits 1672
Born To Sing: No Plan B « Born To Sing: No Plan B Van Morrison Albumi Kronologija Keep Me Singing » Keep Me Singing

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma