facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Život uživo


Bookmark

Data

Released 1997
Format Albumi
Vrsta Blues rock / Garage rock
Dodano Petak, 27 Svibanj 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2007
Država Hrvatska
Etiketa Jabukaton / Dancing Bear
Catalog Number CDJ 006
Edition details reizdanje objavljeno: 4.5.2007.; producent: Nenad Zubak; Snimano: 25. 4. 1997. godine u maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu
Tags Dancing Bear Majke Jabukaton Nenad Zubak

Review

Po ovako vrućem vremenom raditi bilo što, a kamoli neki intelektualan posao predstavlja poseban napor. Na trenutke mi se čini da mi se mozak pretvara u bezličnu želatinoznu masu koja samo čeka da se izlije kroz uši van. Zato molim da mi se oprosti ako ću nešto zaboraviti navesti.

Preda mnom nalazi se live album vinkovačkih MajkiŽivot uživo“ u izdanju Dancing Beara, koji je zapravo reizdanje albuma koji je izdao „Jabukaton“ 1997. godine za koji su Majke tada snimale. Budući da su Majke ponovo aktivne, a koncerti su im glavno oružje, reizdanje ovog albuma je bio jedini pravi i logičan potez, pogotovo zato da se publika koja je tek sad počela pratiti rad Majki upozna s prijašnjim ostvarenjima ovog velikog, možemo slobodno reći kultnog banda.

„Život uživo“ je izbor pjesama s koncerta Majki održanog 25.4.1997. godine u maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu. Smatram da je „Život uživo“ odlično pogođen naziv albuma, budući da je osnovna tematika pjesama Majki upravo real life, sa svim svojim dobrim i lošim momentima. Nažalost, u karijeri Majki je bilo više loših no dobrih momenata, ali Majke ne bježe toga već tu svu tugu, jad i čemer s kojima su se susretali članovi benda iskreno prezentiraju bez ikakvog uljepšavanja i prenemaganja. U tome se zapravo i nalazi najveća snaga njihovog rock"n"rolla. Njihov rock"n"roll je iskren, prljav, glasan, bolno potresan, provokativan i zajeban... jednom riječju životan. Upravo onakav kakav bi roc"n"roll trebao biti.

Koncert na ovom albumu odsvirala je treća po redu postava Majki koja se okupila u ljeto 1995. godine i činile su je Goran Bare – vokal, Zoran Čalić – gitara, Kilmister – bas, Kruno Domačinović – gitara i Čaka – bubanj. Na koncertu su gostovali Gojko Tomljanović na klavijaturama i Davor Rodik – pedal steel. Moram napomenuti da je ova postava odlično funkcionirala kao band, pogotovo su se dobro našli gitaristi Zoran Čalić i Kruno Domačinović koji je u trenutku ulaska u band imao 18 godina. No, to je bio slučaj i sa Zoranom Čalićem kad je nekoliko godina prije postao član Majki. Većina ovih ljudi danas su također članovi Majki, zvuk benda je praktički isti, tako da preslušavanjem ovog live albuma neupućeni slušatelj može dobiti dobar uvid kako Majke zapravo zvuče.

Na koncertu i na ovom live albumu nalaze se pjesme s 4 prethodno izdana albuma „Razum i bezumlje“, „Razdor“, „Milost“ i „Vrijeme je da se krene“. No, moram primjetiti da je najviše odsviranih pjesama s albuma „Vrijeme je da se krene“, iako su meni osobno najdraže one s albuma „Razum i bezumlje“ i „Razdor“.

Goran Bare objašnjava izdavanje ovog albuma kao posljedicu velikog uspjeha albuma „Vrijeme je da se krene“ koji je bio odlično prihvaćen i pohvaljen od strane publike i kritičara, onih do čijeg im je mišljenja stalo. Band je sve više svirao, tako je u „Jabukatonu“ odlučeno da se izda live album.

Na albumu se nalazi 14 pjesama od kojih su na mene najjači dojam ostavile „Putujem“ ( za sve ljude koji putuju pa tako i željezničare, vozače autobusa, tramvaja, itd...), „Rođen u blatu“, „Izazivajmo nerede“ (prava rebelijska pjesma iz koje se izlijevaju gorčina i bijes u potocima), „Nije lako“ (pjesma o životu u maloj, provincijalnoj sredini i obračun s naturenim malograđanskim normama kojima smo svi, na neki način, izloženi), „Iz sve snage“, „Budi ponosan“(jaka i moćna pjesma koja je kasnije bila neslužbena himna izbora 2000. godine) i „Dobro se osjećam“.

Uglavnom, ovaj album treba slušati, ali pravi doživljaj glazbe Majki dobijete kad ih vidite uživo. Zato ako ćete imati priliku za to, ne propustite je...

Srđan Barić

Hits 2182
Vrijeme je da se krene « Vrijeme je da se krene Majke Albumi Kronologija Unplugged » Unplugged

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma