A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2020
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Hard rock / Neo-classical metal / Album Rock / British Metal / Pop-Metal
Dodano Nedjelja, 01 Ožujak 2020
Žanr Rock
Length 49:21
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2020
Država Europa
Etiketa Epic ‎/ Sony Music
Catalog Number 19439718452
Edition details objavljeno: 21.2.2020.; producenti: Andrew Watt i Louis Bell; snimano: 2019.
Tags Sony Music Epic Ozzy Osbourne Andrew Watt Louis Bell

Review

Prije nešto više od 50 godina (13.2.1970) Ozzy je objavio prvi album s Black Sabbath. Poznato je kako se taj album smatra za prvi pravi Heavy metal album. Deset godina kasnije, Ozzy objavljuje svoj prvi samostalni album Blizzard of Ozz (20. rujna). Predzadnji, jedanaesti samostalni album snimo je 2010, a nakon deset godina dvanaesti album ugledao je svijetlo dana. Album nosi naslov Ordinary Man. Ime OZZY OSBOURNE s naslovom albuma Ordinary man nekako ne stoji, jer naš djedica Ozzy je sve samo ne običan čovjek. Ozzy je više od ¾ života proveo tulumareći po turnejama i van njih. Brojne su legende o tome što je sve radio u raznim psihičkim stanjima, od nezaobilaznog odgrizanja glave živom šišmišu, pa do ušmrkavanja crte živih mrava. Možda se sad Ozzy želi prikazati kao normalni čovjek, iako teško je reći što je normalan čovjek zapravo. Možda je baš Ozzy uistinu normalan čovjek?! U zadnjih godinu dana Ozzy ima ozbiljne zdravstvene probleme, naime ustanovljeno je da Ozzy boluje od blažeg oblika Parkinsove bolesti (Parkins 2).

Ordinary man najavljen je još 8. studenoga pjesmom "Under the Graveyard“. Glazba mi se čini tipična za Ozzya u 21. stoljeću, tekst pjesme zvuči kao pozdrav Ozzyja od publike. „Closer to home because the end is near“.

S druge strane spot se čini kao hommage za Sharon koje je 'kriva' što je Ozzy još uvijek među živima. Sam se tekst može i tako shvatiti. Pjesma je sasvim prikladna najava za album. Drugi singl koji je najavio Običnog čovjeka je pjesma “Straight to Hell" (prva pjesma na albumu). Tekst pjesme se može shvatiti doslovno ali i kao partijaška pjesma – idemo tulumariti do samouništenja. Spot koji je popratio pjesmu prati nerede u gradu i „strašnog“ Ozzya koji je usred svega toga pjeva. Treći single, pjesma istoimena s naslovom albuma, ugošćuje Eltona Johna. Ozzy i Elton imaju specifične glasove, tako da Ozzyevi dijelovi pjesme odgovaraju njegovu dosadašnjem repertoaru, a Eltonovi njegovom nešto starijem reperotoaru. Sve to skupa dalo je poseban 'šug' pjesmi, tako da je ovo zapravo dosta netipična Ozzyeva pjesma. Tekst je, barem se tako čini, opet svojevrstan pozdrav od publike:

Yes, I've been a bad guy
Been higher than the blue sky
And the truth is I don't wanna die an ordinary man
I've made momma cry
Don't know why I'm still alive
Yes, the truth is I don't wanna die an ordinary man

Četvrti singl, objavljen dan prije objelodanjivanje albuma, jest pjesma "It's a Raid" u kojoj gostuje američki reper i pjevač Post Malone. Subjektivno, ova brza pjesma samo se na prvo slušanje čini OK, ali je možda najslabija karika na albumu. Druga ne baš tako uspješna pjesma je „Take What You Want“, a koja je već objavljena na Maloneovom albumu Hollywood's Bleeding. Radi se o dvije različite pjesme dvaju različitih stilova, a povezane su krajnje nelogično. Puno je bolja pjesma „All My Life" u kojoj Ozzy pjevuši:

All my life
I've been living in yesterday
All my life
A dollar short and a day too late

Album je pun oproštaja, posljednjih dana. Možda se u tome ističe pjesma "Goodbye“. Nije to patetična oproštajna pjesmica, nego nešto što bi tekstualno odgovarala originalnim Sabbathima. Ovo je najkompleksnija pjesma na albumu, a zasigurno i među boljima. Tu su još četiri 'standardne' Ozzyeve pjesme. Zanimljiva je kanibalska „Eat Me“. „Today Is The End“ i „Holy For Tonight“ pjesme s još malo pesimizma i svojevrsnog, već spomenutog, pozdravljanja od publike, svijeta, svega. Tu je i „Scary Little Green Men“ koja je udarna, pomalo sarkrastična , ali sve u svemu dobra pjesma. Nedavno je objavljen i teaser za novu pjesmu u kojoj 'umjesto' Ozzya pjeva Jason Momoa, objavljen je i Behind the scenes, a sad još čekamo spot.

Ordinary man je sasvim solidan album jednog ne-vitalnog sedamdesetogodišnjaka. Na albumu gostuje Slash (Straight to Hell, Ordinary man). Duff McKagan je na basu, Andrew Watt na gitarama i Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) na bubnjevima. Sveukupna ekipa koje je radila na albumu je doista impresivna. Iznimka su već ranije spomenute posljednje dvije pjesme na albumu s gostovanjem Post Malone a te jedna s Maloneom i Tavis Scotom, koje bi bile prikladnije nekom drugom izdanju. Osobno, izvedbi nedostaje Zakk Wylde na gitari, ali sve u svemu radi se o sasvim urednom i slušljivom albumu za 2020. godinu.

Bruno Ćurko

Hits 2152
Scream « Scream Ozzy Osbourne Albumi Kronologija Patient Number 9 » Patient Number 9

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski