A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Twin Peaks (Music from the Limited Event Series)


Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Albumi
Vrsta Soundtrack / Blues rock / Chamber Pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Indie Electronic
Dodano Utorak, 12 Rujan 2017
Žanr Soundtrack
Length 1:18:00
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2017
Država SAD
Etiketa Rhino
Edition details Objavljeno: 8. rujna 2017.
Tags Rhino Records David Lynch Twin Peaks Angelo Badalamenti

Review

Za gradić brojem stanovnika manji od Pule, Twin Peaks, mora se priznati, ima noćni klub čijim glazbenim gostovanjima mogu pozavidjeti i daleko veći gradovi. Naravno, ovdje je riječ o mašti Davida Lyncha i Marka Frosta, koja je prije više od četvrt stoljeća upravo pričom o spomenutom gradiću izmijenila povijest televizije, ali svejedno se, gledajući zadnjih mjeseci toliko čekan nastavak serijala i filma s početka devedesetih, nisam mogao ne pitati kojim to kanalima i za koju publiku u Roadhouse (službeno The Bang Bang Bar, sudeći po neonskom znaku na njegovom ulazu, ali koristit ćemo naziv kojim se služe likovi u seriji) dolaze Sharon Van Etten, Eddie Vedder, Nine Inch Nails i ostala ekipa. Šalu na stranu, glazba je od samog početka bila vrlo važan segment čarobne konstrukcije zvane "Twin Peaks", no u netom završenoj trećoj sezoni glazbeni je dio priče dobio novu, još značajniju ulogu. Tim smo slijedom počašćeni s čak dva albuma što prate i u notama opisuju "Twin Peaks: The Return" – jedan je kompilacijskoga tipa, sastavljen od pjesama što su se pojavile u seriji (uglavnom kao nastupi u noćnom klubu Roadhouse), dok je drugi klasični tip soundtracka s originalnom glazbom skladanom baš za seriju. "Twin Peaks: Music from the Limited Event Series" prvospomenuti je podsjetnik na glazbena gostovanja u seriji, pardon, Roadhouseu, uz nekoliko pjesama što su "uletjele" negdje usput u bizarno tkivo jednog od najzagonetnijih događaja u povijesti televizije.
Za one koji nisu pratili ovu najnoviju sezonu serije, ne namjeravam otkrivati bilo što važno za priču, još manje za njezino rasplitanje, ali moram napomenuti da su ovi retci inspirirani i očarani odgledanim koliko i sada odslušanim i da tu objektivne kritike nema ni u naznakama (da ne kažem da je taj pojam, osobito kad je u pitanju glazba, ali i film, stvaran koliko i Lynchova bića iz Crne kolibe, pa i manje). "Twin Peaks: Music from the Limited Event Series" tako je meni osobno prije svega predivni glazbeni rezime nevjerojatne serije, podsjetnik na njezine nastavke koje sam iščekivao nestrpljivošću klinca koji je prije četvrt stoljeća čekao odgovor na generacijsko pitanje "tko je ubio Lauru Palmer?". Za nas koji smo te nove nastavke gledali i po nekoliko puta – jer su koncipirani tako da vas jednostavno ili tjeraju na to ili odbijaju da ikada uopće pogledate ijedan idući – svaka od ovih devetnaest pjesama skupljenih na CD ima svoje mjesto, svoje malo značenje i logički slijedi jedan drugu koliko god žanrovski ili generacijski odudarale. Da, za potpisnika ovih redaka, u pitanju je istinsko malo remek-djelo. Malo jer udara na intimnim, vrlo osobnim razinama. Fanovskim, ako ćemo baš ići još dalje. Ili bliže...
Ostavimo po strani naklapanja koliko su glazbena gostovanja u seriji (gotovo svaka epizoda sadrži jedno, obično na samom kraju) važna za priču, ali od toga nećemo moći otići ni daleko s obzirom na ono što povezuje, dakle, Nine Inch Nails i The Platters, za početak. A njih povezuje vjerojatno "najluđih" sat vremena u povijesti televizije, ista osma epizoda koju savršeno uokviruju baš njihove dvije pjesme sa šezdeset godina vremenskog jaza između sebe. Ili što povezuje slatki pjev The Paris Sisters u sentišu s početka šezdesetih, "I Love How You Love Me", s naelektriziranim instrumentalom "Snake Eyes" u izvedbi sastava Trouble, koji uz glazbenog suradnika Deana Hurleyja uključuje i Lynchova sina Rileyja (nepotizam s baš krasnim rezultatima?)... Naravno, i Plattersi i The Paris Sisters, baš kao i "Viva Las Vegas" u izvedbi kantautorice Shawn Colvin, vremešni instrumental "Green Onions" te live-verzija "I've Been Loving You Too Long" Otisa Reddinga, koja zaokružuje ljubavnu priču Norme i Eda, ne dolaze s pozornice Roadhousea, već se pojavljuju na nekim ključnim mjestima u samoj priči, ali time kontinuitet i za one koji su gledali seriju, kao i za one koji nisu, ne biva ni najmanje narušen. Sve se fino prelijeva i ulijeva, baš kao vodopad s uvodne špice, kao mix-tape ugođen na nezaboravnu Badalamentijevu temu koja je zauvijek i savršeno notama iscrtala zagonetni svijet Twin Peaksa. A kad upućeniji tu razaznaju i briljantne podsjetnike na opća mjesta ovog TV-fenomena, kao što je "Just You" u izvedbi glumca Jamesa Marshalla (James i u seriji), prethodno iz istih usta lansirana u drugoj sezoni serijala, ili "The World Spins" u izvedbi nekadašnje Lynchove glazbene muze Julee Cruise, koja se na pozornici Roadhousea s istom pjesmom pojavila također u drugoj sezoni, mozaik postaje još kompaktniji. Moramo tu dodati i eksponat onog što se već naziva linčijanom, nastup Rebeke Del Rio, koja se u sličnoj (istoj?) ulozi pojavila u Lynchovu remek-djelu "Mulholland Drive", a čija je izvedba "No Stars" jedna od tipičnijih, mada time ne i manje upečatljivih doprinosa glazbenom katalogu nove inkarnacije "Twin Peaksa".
Nadalje, Chromatics i Au Revoir Simone sa svojim mazno sintetičkim prilozima ranim nastavcima, Eddie Vedder koji je u akustičnoj verziji najavio epsku dvoepizodnu završnicu, ZZ Top na neočekivano očekivanom mjestu, dašak Juga s glasnica i žica The Cactus Blossoms, efektan ulet londonskih indie čudaka The Veils, upadljivo nadahnuta folk-rokerica Lissie... sve to i još ponešto, sve će to upotpuniti sliku koja tek naznačuje sve ono što "Twin Peaks: The Return" jest. A, vjerujte, puno je lakše reći što serija nije. Što god odabrali, ova zbirka, vjerujem, pomno biranih pjesama, odnosno, izvođača najbolja je kompilacija trenutno dostupna među novitetima vaših omiljenih glazbenih trgovina. Garantira vrlo subjektivno piskaralo, gotovo pa neovisno o tome jeste li gledali Lynchovu i Frostovu seriju ili ne.

Toni Matošin

Hits 1898
Straight Outta Compton « Straight Outta Compton OST-Original Soundtrack Albumi Kronologija Yesterday » Yesterday

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima