A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Eter


Bookmark

Data

Released Travanj 2024
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Ponedjeljak, 29 Travanj 2024
Žanr Rock
Length 31:28
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2024
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Tags Croatia Records One Possible Option

Review

Kao kad te nakon određenog vremena posjeti dobar prijatelj, jedan od onih koji nisu stalno tu, u blizini, ali su pouzdani, sposobni garantirati da te neće iznevjeriti. Jedan od onih kojima se onda ne možeš ne obradovati, pa ćeš s užitkom poslušati što ti novoga imaju za reći jer ćeš gotovo sigurno iz toga izvući kakav novi zaključak i(li) postati bar mrvicu pametniji, bogatiji... E pa otprilike je tako zadnjih dana zvučao/izgledao/djelovao povratak riječkog rock  sastava One Possible Option u moje zvučnike, više od tri godine nakon što se u iste slio uragan sa službenog im albumskog prvijenca, sjajnog, u duhu i danas jednako mladog "No King": otac i sin Kasapović (kao, za formu jednog rock benda, vrlo rijetka generacijsko-krvna kombinacija) te ritam-sekcija s Dejanom Adamovićem za bubnjevima i Borisom Brailom na basu ovih nam dana u eter samouvjereno puštaju... pa, "Eter", kojim, iznimno me raduje da mogu reći, opravdavaju sve kredite i oslobađaju sve potencijale koje je omogućio i u tadašnji eter pustio hvaljeni prvijenac.

Jer, "Eter" udara jednako snažno – na neki način možda i snažnije – i jednako samouvjereno kao "No King", nastavljajući, zapravo, taj susret sa svojim slušateljem na najpošteniji, najkorektniji i najkonkretniji, pa i – da se malčice poigram(o) riječima – najkoketniji način. Udarom na osjetila koji prati liniju vlastitog im autorsko-izvođačkog razvoja, dakle, koji nije tek puko razmahivanje opakom formom već autentični glas sposoban artikulirati i timariti buku te pritom biti rječit i slojevit. Maštovit, a bez bespotrebnih avantura u nepoznato. "Honesty is Everything", reći će na samome početku (da, i dalje pjevaju na engleskom, bar do pred kraj nove zbirke) i efektno podcrtati vlastiti pristup glazbi, odvrnuvši sve ventile kao da u tih niti četiri minute treba i može stati sve što imaju za izbaciti iz sistema. Iskrenost je sve, da, a mlađi Kasapović, Deni, jedan od naših trenutno najsnažnijih rock vokala, nošen gitarom oca Zdravka, bojom i rasponom toga svog glasa to iznosi kao stijeg, ne birajući riječi da se obračuna s bilo čime što iskreno vidi kao toksično i pogrešno u svijetu do kojeg mu je stalo i kojega je sastavni dio. Čak više od samih tekstova, upravo ta vokalna snaga i energična svirka, kojom križaju bijesne gitare i elektroniku, muskulativnu ritam-sekciju i gudala, iznose poetiku One Possible Option kao uistinu jedinu opciju za bend s ovakvom misijom i spregom talenata.

Pjesme se na "Eteru" pretaču jedna u drugu na gustim valovima kontrolirane buke polagano se smirujući kako idu prema epilogu koji kao da je od samoga početka vrlo jasna točka na horizontu. A do te točke na kojoj konačno progovaraju na materinskom jeziku, One Possible Option rokerska su zvijer baš u onom obliku kakav je jedini smislen u godini 2024. – daleko od karikature, daleko od stereotipa, a zadržavši sve što im može priskrbiti te atribute. Jer njihova je glazba pitka i melodična koliko i gusta i inventivna; bez zazora od bilo kakvih intervencija u sam kostur tog monolitnog soundscapea, ovo društvo praši moderni rock koji pipke ima u gotovo svakom od prethodećih mu desetljeća, pa će se tako, primjerice, eksplozivna "Earth INC." činiti poput ringišpila čak nekoliko već prožvakanih receptura i istodobno zračiti svježinom i originalnošću. A kad se nakon jednako energične "Majesty" učini da album zalazi u stagnaciju, "Eter" poprima sumornije, sporije, oporije tonove podcrtane ranije spomenutim gudačima i diskretnom sintetikom, što albumu daje novu dimenziju i mijenja dinamiku baš na pravome mjestu.

Tako u tek nešto više od pola sata ukupne minutaže albuma, druga dugosvirajuća zbirka One Possible Option ispravlja sve što je na "No King" u natruhama nedostajalo: "Eter" je visokokaloričan album čije kalorije izgaraju u rekordno malo vremena, a koji u eponimnoj završnici otpjevanoj na hrvatskom sječe bilo kakvu naznaku viška kirurškim zahvatima i završava taman kad ste pohvatali svu mu magiju.

 

Toni Matošin

Hits 448
No King « No King One Possible Option Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka