facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie / Americana
Dodano Ponedjeljak, 03 Listopad 2011
Žanr Indie Rock
Length 1:10:03
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Merge
Tags

Review

 

Po tko zna koji put do sad dočekali smo novi Oberstov album.
 
Outer South – drugi veći materijal s Mystic Valley bendom – baziran je na pustopoljinama američkog kontinenta u kojima se Conor tražio zadnjih cca. godinu dana. I istina – zov ceste osjeća se sa svakim taktom, svakim stihom, ali nekako, kao i milijun puta do sad, Oberst je uspio konkretne stvari, konkretne situacije i mjesta reducirati na ono opće i pronaći takav smisao koji se može primjeniti na svim meridijanima i paralelama.
 
Naravno, njegov put nije svačiji, i album neće svakoga impresionirati (pogotovo ne nekoga tko vrhunce njegove karijere pronalazi u poetski savršenoj Cassadagi), ali ja sam jedan od onih freakova koji je po netu išao tražiti pjesme što ih je Conor snimio kad je imao tek dvanaest godina, i koji više od svega cijeni sam proces stvaranja, a ne toliko rezultate, pa je i moj pogled ponešto fanatičniji, zbog čega mi – nadam se – nitko neće zamjeriti ako kažem da je Outer South stvarno dobar album.
 
Pjesme međusobno nisu baš povezane. Ima tu zaleta u sve i svašta, a i drugi članovi benda nerijetko uzimaju mikrofon u ruke stalno mijenjajući atmosferu i ritam. Jedine konstante su gitara i neka neopisiva ležernost. Umora nema. Samo malo rezignancije.
 
Govoriti o umijeću sviranja gitare i vokalnim sposobnostima u kontekstu Conora Obersta malo je glupo, i njega ne treba ni vrednovati kroz te faktore. Obestove stvari ili osjećaš ili ne osjećaš. Ako ih ne osjećaš – okej, ako ih osjećaš – mnoge stvari postaju nevažne. A na novom albumu pjesme koje zavrijeđuju posebnu pažnju su To All The Lights In The Window s predivnim stihovima, Difference is Time (pjeva neko drugi iz benda), žešća Roosvelt Room, Eagle on Pool (prerada njegove starije stvari) i posljednja Snake Hill, meni najzanimljivija, plus, naravno, sve ostale.
 
Na Outer South nema pjesama kao što su First Day Of My Life. Nema ni Danny Callahana, a nema bome ni elektronike, no to su biseri i ne nastaju svako malo. Na kraju je važno jedino to da Oberst nije zaglibio u banalnost, nego da i dalje nastavlja aktivno tražiti svoju poziciju u svemiru pri čemu se doima maksimalno slobodno, kao da ga uopće nije briga za velika očekivanja.
 
Marina Vukman
Hits 1460
Conor Oberst « Conor Oberst Conor Oberst Albumi Kronologija One of My Kind » One of My Kind

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42