facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
DalMotion


Bookmark

Data

Released Srpanj 2017
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Ponedjeljak, 16 Travanj 2018
Žanr Jazz
Length 1:05:14
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2017
Država Hrvatska
Etiketa Cantus
Tags Jan Pele Cantus

Review

U ljubavi, ratu i jazzu sve je dozvoljeno. Posebno u jazzu, obzirom na njegovu evoluciju od sirovih i često odbacivanih početaka koji su se nerijetko tretirali kao iskonsko zlo, na koje su se bacale anateme, nešto što se danas baca na IK, pa do munjevitog preuzimanja glazbenog svijeta svojim genetskim mutacijama prepunih rafiniranosti, kreativnosti sa uvijek prisutnim kontinuitetom i uvijek poželjnom tradicijom, ali bez danas sve prisutnijeg pomodarstva i očite stranputice kojom se kreće suvremena glazba.

Jedna od bezbrojnih jazz rukavaca zove se free ili fusion jazz  kojeg tradicionalisti zbog pomanjkanja harmonije smatraju neoprostivim grijehom poput nespuštanja WC daske u ženskom samostanu. Istom pripada i objekt naše recenzije, autorski projekt mladog splitskog nadarenog glazbenika, bubnjara po vokaciji.

Za one koji se prvi put upoznaju sa Janom evo par natuknica: aktivno je surađivao i svirao s Dinom Dvornikom, TBF, Oliverom, grupom Libar, osnivač je zajedno s Mirom Aldukom grupe Waveform, svirao je u Čuvarima Svirala, grupi Noa, svirao je na Šibenskoj šansoni, Runjićevim večerima, Splitskom festivalu….

Pelina poslovična energija gotovo na tragu hiperaktivnosti sasvim je logično  rezultirala ovakvim albumom, svojevrsnom homageom Christian Scottu, Johnu Scofieldu, Joshui Redmanu, Dave Hollandu, Branford Marsalisu i još nekolicini glazbenika koji su bili Pelina inspiracija, uz njegovu potrebu da stvori i ostavi nešto svojeg.

Veliki podstrek ovom projektu pružio je Matija Dedić, koji usput svira na 3 zastupljene kompozicije. Ostatak „benda“ također je reprezentativan, to su: Luka Veselinović na basu i kontrabasu; Lenart Krečić na tenor i sopran saksofonima; Branko Sterpin i Jonathan Powell na trubama; Miro Alduk (stari drug po oružju iz benda Waveform) na gitari; Marko Črnčec na klaviru; Anthony Crawford na električnom basu.

Nakon započetih zadanih tema, u punoj su se brzini  pojedini instrumenti prešaltali u svoje glazbene eskapade i osobne priče dokazujući pri tome zašto se jazz razlikuje od ostale glazbe, jer iako naizgled svako „vozi“ u svojoj stazi i stječe se dojam kako će sve brzo preći u raspad sistema, ukupna glazbena slika ima sve atribute rasnog glazbenog uzbuđenja sa velikom dozom konzitentnosti, a tu činjenicu podebljavaju i potvrđuju svojim improvizacijama ODLIČNI glazbenici. Prava glazbena „tiki-taka“ poslastica.

Ne bih posebno isticao pojedinog glazbenika, svaki je autoritativno odsvirao najbolje što je tada osjećao – bas je uporno i nenametljivo isporučivao simultano soliranje, ujedno i kolektivno muziciranje („Longfield Blues“ ili po domaću Dugopolje blues), saksofon je  u gotovo svim kompozicijama na tragu fiksirane harmonije uz učestale izlete u mješavini vriskova i prodorne čistoće; Lenart Krečić je na ovom albumu dokazao mješavinu poleta, opuštenosti i rasnog  inteziteta; klavir je osjećajno i uglađeno iskoristio svoje free muziciranje, a Pele je svoje bubnjeve koristio za alternativne ritmove koji su davali veliku slobodu solistima, dokazao je staloženost koja mu ponekad u sviranju zna pobjeći, dokazao je da svoju energiju zna postaviti za dobrobit cijele glazbene slike u koju je uveo stvaralačke momente.  

Ukratko, u ovih nešto više od sat vremena i kroz 7 kompozicija oni koji vole jazz doći će na svoje, oni kojima je to teže za slušati, ili koje jazz nervira ipak moraju skinuti kapu pred ovom grupom glazbenika koji su nas suvereno uvukli u jedan sasvim poseban svijet.

Inače materijal za ovaj album započeo se stvarati 2013. godine, da bi svijetlo dana ugledao 2017. u izdanju nakladnika Cantus d.o.o. sa tonskim snimateljem Antom Gelom, pod produkcijskom palicom i tonskom obradom Jana Pele Ivelića.

Đorđe Škarica

Hits 2713

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42