A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2021
Format Albumi
Vrsta / Synthpop / House / Alternative dance / Club/Dance / Dance-Pop / Dance-Rock
Dodano Petak, 11 Lipanj 2021
Žanr Pop
Length 1:33:08
Broj diskova 3
Edition date Travanj 2021
Država Europa
Etiketa Parlophone / Dancing Bear
Catalog Number DISCOVERY01
Edition details objavljeno: 30.4.2021.; postprodukcija: Pete Gleadall; snimano: Rio De Jeneiro, Brazil, 1994.
Tags Parlophone Dancing Bear Pet Shop Boys Pete Gleadall

Review

Davne i daleke godine 1993., Pet Shop Boys izdali su svoj peti studijski album „Very”, da bi godinu potom otišli na svoju treću po redu svjetsku turneju pod imenom „Discovery”. Po prvi put su posjetili drugu stranu kugle zemaljske i održali koncerte po Indokini, Australiji i Latinskoj Americi. Uspješna svjetska turneja je u davna doba bila objavljena na danas neupotrebljivom formatu VHS. Ove je godine, za neke od zadnjih dinosaura, reizdana na formatu koji je već na granici upotrebljivosti; CD i DVD.

Audio/video zapis datira od 11.12.1994. godine, kada je dvojac održao dojmljiv nastup treću noć zaredom u dvorani Metropolitan u Rio de Janeirou. Uz DVD i dvostruki CD u pakiranju nam dolazi i raskošna knjižica s hrpom mutnjikavih neprerađenih fotki koje oslikavaju duh onog vremena. Sadrži naravno i datume i mjesta svih nastupa na turneji, kao i zanimljivi intervju kojeg su Tennant i Lowe dali neposredno pred početak turneje u kojem iskazuju svoja očekivanja od turneje, čemu se publika može nadati te kako su se pripremali za show. Ono što je još zanimljivije, knjižica sadrži i detaljni dnevnik turneje kojeg Neil Tennant vodio u prvom dijelu turneje dok nisu stupili na američki kontinent. Kad u rukama imate ovako nešto vrhunski osmišljeno i odrađeno, postaje prava šteta što su ovakve stvari na rubu izumiranja. Digitalni svijet je u redu, ali opipljiva izdanja imaju neusporedivo više sentimenta.

Kako bi održali taj duh devedesetih, produkcija se odlučila zadržati SD format u kojem je video snimljen i koji je slovio za standard tog vremena. Međutim, to se možda pokazuje i kao pogrešan odabir, jer bi u HD ili Blu-ray, ili da-ne-pomislim 4k rezoluciji, sve izgledalo puno životnije i bliskije našim razmaženim očima iz 21. stoljeća.

Puno je još detalja sadržano u ovom izdanju koje su tako simptomatične za devedesete. Poseban blast from the past čine mišunzi pjesama koje Pet Shop Boys sparuju sa svojim hitovima, a koji drže snažan pečat tog vremena. Svejedno, kada čujete „Mr. Vain” ili „Rhythm of the night” i dalje osjećate blagi sram, ma koliko vremena je prošlo. Isto tako u ono doba ultra popularni MTV unplugged, morao je baciti neke refleksije i na Discovery turneju, pa tako imamo prilike čuti akustični „Rent”, „Suburbia”, itd., što zapravo uopće ne zvuči loše.

Imamo također i jedinstvenu priliku poslušati ondašnji veliki hit Blura „Girls and Boys”, za koji su Pet Shop Boys radili remiks. Danas, ako tu pjesmu čujete na nekom radiju, veća je vjerojatnost da ćete je čuti u remiksu PSB nego u originalu Blura. Jednostavno je bolja u njihovim rukama, samo što je ovdje uz Chrisove beatove i Neilov prepoznatljivi glas.

Na turneji su logično najviše izvođene pjesme sa albuma „Very”, ali lijepi su trenuci kada izvode i svoje B singlove kao što su „Absolutely Fabulous” ili „Paninaro” koji će tek koju godinu potom postati singl na posebnoj kompilaciji B singlova u kolekciji „Alternative”.

Ne treba ni spominjati standardni PSB repertoar „It's a sin”, „Domino Dancing”, „So Hard”, „West End Girls”, itd., koji će uvijek zakucati publiku, čak i kad se ne radi o ekstatičnim južnoamerikancima. Teatralni nastup i dramatični plesači i plesačice koji u svom lascivnom nastupu isuviše plastično prikazuju određene simulacije, zaradile su ovom izdanju parental advisory, sexualised images. Nije baš za grupno obiteljsko gledanje, ali za svakog prosječnog fana svakako jest.

Ivica Šćukanec

Hits 1455
Hotspot « Hotspot Pet Shop Boys Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni