facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rhapsody In Pink (The Psychedelic Years)


Bookmark

Data

Released 1990
Format Ostalo
Vrsta Art Rock / Psychedelic / Prog-rock
Dodano Utorak, 11 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 1:11:14
Broj diskova 1
Edition date 1990
Država Italy
Etiketa Living Legend Records
Catalog Number LLRCD 044
Edition details There is written: Rhapsody In Pink - The Psychedelic Years. All Songs are previously unreleased Live Recordings. BBC in Concert, London 16 9. 1970. & 10. 3. 1971. BBC.
Tags

Review

 Prošlo je svega nekoliko dana, a opet u rubrici Albumi iz prašine predstavljam još jedno izdanje legendarnih Pink Floyda. Ovaj puta to je izdanje iz 1990. godine i zove se Rhapsody In Pink – inače ovo izdanje poznato je pod punim nazivom The Incredible BBC Sessions Rhapsody In Pink (1990) - The Psychedelic Years, pa sad tko voli nek' izvoli. Album je objavila Living Legends Records u suradnji sa Multi Coloured Music iz Italije. Sve pjesme uvrštene na album do tada nisu bile objavljene, a snimljene su uživo u studiju londonskog BBC-a. Ha, i opet prava poslastica, zar ne?!

Znamo da su ime dobili po dvojici legendarnih bluzera Pink Andersonu i Floyd Councilu, ma, tu priču znaju već i vrapci. Idemo dalje, istina je da već dugo vremena, stare brazdaste vinilske ploče ne slušam previše, upravo iz razloga da ih sačuvam za neka druga vremena, kada će se možda njihova vrijednost bolje cijeniti.

Nosači zvuka, DVD diskovi i razni drugi audio i video prezentacijski formati zamijenili su škriputanje starih gramofonskih ploča (a da o preskakanju niti ne govorim). Svi smo svjedoci da je danas sve podređeno perfekcionizmu, a on sam po sebi nudi zaista odlične glazbene trenutke (možda bolje napisati ... sate… noći i sl.).

Ukoliko poznajete glazbeni opus Pink Floyda onda recimo probajte preslušati samo prvih 6 minuta Atom Heart Mother, to jednostavno nije preporučljivo i totalno je neozbiljno. A kako i ne bi, kada se radi o bendu o čijem značaju dovoljno govore slijedeći podaci: Pink Floyd su u svijetu prodali oko 200 milijuna ploča od toga samo 73 milijuna prodali su u SAD-u. Njihov album The Wall iz 1979. prodan je u 35 milijuna primjeraka, a legendarni The Dark Side Of The Moon postao je petnaesterostruko platinast. Njihov Live at Pompeii iz 1972. smatra se najboljim živim albumom u povijesti rocka itd.

Njihova personalna postojanost fascinira, jer osim prvog gitariste Bob Closea, članovi se nisu mijenjali, dapače David Gilmour, Nick Mason, Rick Wright i Roger Waters stalna su okosnica benda, a oko njih je fluktuirao, zaista veliki broj glazbenika.

Ovo izdanje daje još jedan značajan presjek onog razdoblja koje se u stručnoj literaturi naziva 'post-Barrett i pre-Dark Side era'. U tom razdoblju nedvojbena je prisutnost raritetnog i obskurnog materijala kao što su teme: Julia Dream, Careful With That Axe, Eugene (sa nikada snimljenog albuma Murderistic Women) te proširenih oficijelnih verzija skladbi Echoes i Atom Heart Mother. Pored toga, meni osobno, najdraže su snimke skladbe Embryo te integralne snimke tema One Of These Days i Echoes.

Cijeli ovaj projekt zapravo predodređen je za zaista najprobranije ako ne i za najzadrtije poklonike i fanove Pink Floyd.

Budući da su Pinkači oduvijek imali ozbiljne fanove u cijeloj ovoj priči o njima nakon smrti Barreta i Wrighta nema šanse za nikakvo okupljnje u originalnoj postavi. No, to nije niti važno jer ono što prvesntveno radi Gilmour zapravo je progradacija i očuvanje glazbe i tradicije Pink Floyda. Neka mi oproste Watersovi pristalice, ja oduvijek više preferiram Gilmoura. No, bilo kako bilo ova edicija Rhapsody In Pink samo je je još jedna osobita prezenatcija mistične, psihodelične i ozbiljne rock glazbe velikih i jedinih Pink Floyd. UŽIVAJTE!!

Mladen Lončar - Mike

Hits 864
More Blues « More Blues Pink Floyd Ostalo Kronologija The Great Gig In The Sky An Alternate take on » The Great Gig In The Sky An Alternate take on

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma