facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2009
Format Ostalo
Vrsta Art Rock / Psychedelic / Prog-rock
Dodano Petak, 14 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 1:02:13
Broj diskova 1
Edition date 2009
Etiketa Silent Sea Productions
Catalog Number SSR. 41925
Edition details Snimano: 1972.
Tags

Review

Pred Vam poštovani posjetitelji Soundguardian.com nalazi se album Pink Floyd - The Great Gig In The Sky - An Alternate Take on Dark Side Of The Moon - For Rick 1943-2008, kojeg je objavila SSR odnosno Silent Sea Productions. Nakon prvog preslušavanja u meni i oko mene nastao je muk.

Prvo pitanje koje se uopće mora postaviti je, što je sad ovo?!
Da, znam prošle godine nažalost preminuo je Richard Wright i ovo je posveta njegovom glazbenom idiomu, ali od svih albuma neko se guštao baš na The Dark Side Of The Moon, jedno od najimpozantnijih glazbenih djela iz razdoblja sedamdesetih godina prošlog stoljeća legendarnih Pinkača.

Osobno, sam bio duboko uvjeren da se promocija dogodila u ožujku 1973. u londonskom planetariju, ali zapravo, sve se odigravalo, pripremalo i zahuktavalo više od godinu dana ranije. U siječnju 1972. godine pa možda i malo prije začele su se inicijalne ideje oko stvaranja ovakvog konceptualnog albuma. Naime, u kratkom 'A Brief History' – The Dark Side Of The Moon čiji je autor svojevrsni Mike B. iznose se podaci, koji do sada još nisu bili toliko dostupni široj populaciji rock konzumenata.

Ideja o albumu i skladbe koje su bile predviđene za album, više-manje dobivale su svoju konačnu strukturu, kako bi se ispitala reakcija publike na taj koncept. Odgovor je bio u većini slučajeva strahovito pozitivan. Tijekom siječnja i veljače 1972. godine, kada su Pink Floyd održavali svoju turneju po Velikoj Britaniji, a osobito kada su 20. siječnja iste godine u Brightonu po prvi puta izveli u živo ovaj legendarni album. Ovo što ću sada napisati uzburkati će duhove brojnih poklonika Pinkača i njihove psihodelije. U tim počecima album The Dark Side of the Moon zračio je bluesom toliko očito, da je to naprosto nevjerojatno. Pjesma On The Run u trajanju od 6 minuta i 09 sekundi samo je jedan odličan je primjer za to.

Daljnje ispitivanje javnosti išlo je ciljano na novinare, koji su bili pozivani na 4 uzastopna nastupa počevši od 17. veljače 1972.g odine. Neki izvori govore o strahovitim reakcijama nazočnih od neskrivenog oduševljenja do potpune rezignacije. Konačni cilj je postignut i tu uopće nema zbora o albumu govorili su apsolutno svi. U ljeto iste godine odlaze na turneju po Japanu, Australiji, Americi i Europi. Tu su shvatili da su napravili 'dobar' album i da je došlo vrijeme da se sve to stavi na vinil. Taj proces trajao je od ljeta 1972 .do siječnja 1973. godine kada je sve bilo gotovo. Sve to trajalo je poput vremenskog razdoblja ljudskog reprodukcijskog ciklusa novog života. Pink Floyd snimili su album, koji je obilježio modernu glazbu prošlog, ali i ovog stoljeća.

Ovaj materijal, koji je upravo sada pred nama, za mene osobno je potpuno novo upoznavanje sa fantastičnom One Side Of The Moon. Budući da sve pjesme sa albuma znam doslovno napamet nije uputno sve to prepričavati već mi je namjera bazirati se na samom doživljaju albuma, koji je dao jedno sasvim novo i po meni totalno osvježavajuće iskustvo cjelovitog doživljaja snimljenog materijala.

Ovo izdanje još je dopunjeno raritetnim ranim demo snimkama što dodatno pojačavaju ukupni dojam važnosti ove bogate škrinje neprocjenjivog blaga.

Na kraju, album The Dark Side of the Moon zauzima počasno mjesto i ima velikog udjela u mom životu i ima počasno mjesto u njemu. Znam da je tako i u općenitom kontekstu rock glazbe i filozofije, vrijednost albuma nije mjerljiva i baš na taj način pokazuje koliko je veliki njezin značaj.

Album The Dark Side of the Moon je konceptualni album usredotočen na mračnu stranu života, koji otpočinje pozivom da se diše, a završava sve slabijim otkucajima srca i filozofskom porukom ka prelasku na onu mračnu i svima nepoznatu stranu Mjeseca ili života.

PREPORUKA:
Kao što piše stanoviti Mike B.,citiram: And if the band you're in starts playing different tunes, I'll see you on the dark side of the moon. And now, please welcome, sit down, turn down the lights, light up a big one and enjoy. Da, to je to i nema više.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1048
Rhapsody In Pink (The Psychedelic Years) « Rhapsody In Pink (The Psychedelic Years) Pink Floyd Ostalo Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma