facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Greatest Hits Collection


Bookmark

Data

Released Srpanj 2020
Format Kompilacije
Vrsta / Alternative rock / Hard rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Ponedjeljak, 07 Rujan 2020
Žanr Rock
Length 1:15:51
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2020
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number 6092567
Edition details objavljeno: 14.7.2020.
Tags Croatia Records Psihomodo Pop Greatest Hits Collection

Review

Koliko mi je poznato, ovo je treća po redu kompilacija Psihomodo Popa. Prva je bila ona „Tekućih 20“ (2003.), zatim „The Ultimate Collection“ (2007.) i sada ova „Greatest Hits Collection“ (2020.). Prije njih snimili su i akustični „Unpljugd“ (1995.) kojim su izveli svoje najveće dotadašnje hitove u novom, tada popularnom akustičnom ruhu, uz dodatak nekoliko obrada pjesama njihovih velikih uzora – Stonesa i Velveta. I to je bila svojevrsna kompilacija. Od sredine osamdesetih pa do danas snimili su jedanaest studijskih albuma i tri-četiri koncertna („Unpljugd“, „Unpluged 2“, „Live In Amsterdam“ kao i DVD „Ste dobro?“). Generacije su stasale uz njih, a neki su pametovali i ignorirali ih, smatrajući kako nisu donijeli ništa novo, već tek slijedili svoje velike uzore.

Napraviti treći kompilacijski album s gotovo istim pjesmama nemilosrdni bi kritičar nazvao pukom reciklažom. Ipak, ovaj bismo potez mogli opravdati činjenicom da je bend u međuvremenu izdao i neke nove, ruku na srce, nešto slabije studijske albume, koji su također iznjedrili poneki polu-hit. Osim toga, što je s novim generacijama koji možda i ne poznaju ovaj bend toliko dobro? Njih svakako treba uputiti u jedan od najdugovječnijih bendova ovih prostora koji svakako imaju svoj izgrađen, prepoznatljiv imidž izgrađen na zdravim i pravim rokenrol uzorima kao što su Ramonesi, Stoogesi, Rolling Stonesi, Velvet Underground i T. Rex – sve od reda velikih bendova koji su svojim pjesmama izgradili temelje modernog ne samo rock and rolla, ritam & bluesa, već i glam rocka pa i proto-punka. Kombinacija je odlična, a uz zabavnog i duhovitog frontmena Davora Gobca, ovaj bend čini već gotovo četrdeset godina vrhunskom prvenstvenom koncertnom poslasticom.

U studijskim albumima imali su kreativnih uspona i padova, no svakako treba respektirati njihovu postojanost, ustrajnost u svome stilu, dosljednost i ne podlijeganje nekim suvremenih, pomodarskim trendovima. Stoga mi nikako i nikada neće biti jasno zašto niti jedan njihov album nije uvršten u Gall-Horvatovu knjigu „70 priča o albumima“? Jer, u takvoj bi zbirci trebao biti barem album „Godina zmaja“ (1988.) na kojemu se nalazi većina njihovih klasičnih hitova: „Kad sam imao 16“, „Frida“, „Ramona“, „Ja volim samo sebe“, “Nebo“, „Nema nje“ i mnoge druge. Ne zaostaje pretjerano za njim ni idući „Sexy magazin“. Neupitna je i neizmjerna bila popularnost tog benda 1988., primjerice pjesma „Ja volim samog sebe“ smatrala se najvećim hitom ovih prostora, a popularnost dokazuje činjenica da su bili ujedno i prvi bend s ovih prostora koji je nastupio na MTV-ju.

Bio sam nekoliko puta na njihovim koncertima i dečki u živo zvuče uistinu fantastično. Sviraju s guštom i žestoko. „Možeš snimati ovakve i onakve albume, možeš se dokazati kao autor, ali kad bend stane na stage - ako ne šiba energiju, ako tu nema uzbuđenja, onda to nije rock'n'roll“, rekao je Gobac u nekom intervjuu. Međutim, koncerata u „novom normalnom“ sada na žalost više nema, ili ih ima iznimno, tek ponegdje na otvorenom, ukoliko se stvari po pitanju COVID-a 19 dodatno ne zakompliciraju. U međuvremenu, bendovi stvaraju nove materijale, posežu za ladicama iz kojih izvlače snimke koje nisu ranije objavljivane ili pak slažu kompilacije kojima uveseljavaju svoje vjerne obožavatelje.

Naravno da ni ova kompilacija nije savršena, daleko od toga. U prvom djelu, pjesme su poprilično vješto posložene i to s najjačih singlica i albuma („Godina zmaja“, „Sexy magazin“ i možda „Srebrne svinje“), ali od pjesme „Lagano padam“ popušta nam pozornost. No, vjerojatno je trebalo nekako 'pokriti' i te nešto slabije albume. Ipak, sasvim mi je suvišna pjesma „Domovine sin“. Jer, ako su već htjeli staviti neku pjesmu kao „pozdrav dragoj naciji“ kako na koncertima Gobac voli reći, trebali su staviti onu „Hrvatska mora pobijediti“ koja je nastala u ratnom vihoru kao oblik prkosa i mnogo je snažnija od ove priložene. „Boing 747“ mi je također suvišan i umjesto nje su mogli staviti pjesmu „Sve će biti u redu“. I na kraju, CD ima sasvim logičan kraj - s pjesmom „Bože, čuvaj Psihomodo pop“, koja izvrsno zaključuje album.

Svima koji su odrasli uz njihove hitove preporučujem nabaviti ovaj CD, posebno ukoliko nemaju neku od ranije navedenih kompilacija. Ili jednostavno, kao drugu opciju, pridodati onome „The Ultimate Collection“ njihovo „Digitalno nebo“. Također, ukoliko nemate ništa od Psihića, a treba vam određeni prečac prema njihovim gore navedenim uzorima, ponovno imate razloga posegnuti za ovim cd-om i smjestiti ga u svoju zbirku. A možda vam nakon više slušanja i oni polu-hitovi sjednu u uho, tko zna? U međuvremenu, „Bože, čuvaj Psihomodo…“.

Ivan Dukić

Hits 731
The Ultimate Collection « The Ultimate Collection Psihomodo Pop Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma