facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2009
Format Albumi
Vrsta Electronic
Dodano Ponedjeljak, 03 Listopad 2011
Žanr Electronic
Length 50:55
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Norveška
Etiketa Astralwerks / Dallas Records
Tags

Review

 

Dok neki imaju potrebu da iz dana u dan ukazuju na svoje aktivno prisustvo bez obzira na bolje i lošije trenutke, drugi se ponašaju kao da imaju svo vrijeme ovoga svijeta, pa izdaju albume svake prijestupne. Skoro pa doslovno. I to ne treba uvijek značiti neupitnu kvalitetu (sjetimo se Chinese Democracy), ali u slučaju Röyksoppa čini se da je stara formula rada kroz vrijeme rezultirala dobrim materijalom.
 
Norvežanima, koje znamo po suptilno razrađenom elektro zvuku i suradnjama s najboljim skandinavskim ženskim vokalima, Junior je treći studijski album, nastao nakon The Understanding (2005.) i Melody A.M. (2001.), a treba spomenuti i to kako album nije planiran kao potpuno samostalni projekt – njegovu protutežu Seniora tek očekujemo, i to na jesen, čime ćemo, nadam se, dobiti skroz zaokruženu cjelinu prikladnu za shuffle.
 
I sad bih razvezala o tome kako je Junior stvar jednog čisto sjevernjačkog senzibiliteta, ali iskreno, pojma nemam na šta liče njihova ljeta. Članovi Röyksoppa kažu da zvuče kao Junior, a meni ne preostaje ništa drugo nego da im vjerujem, iako se načelno s njima ne bih složila. Meni je ovo prije album za pred ispit ili razgovor za posao, nego za uživanje u suncu na zapadu.
 
Prva pjesma Happy Up Here, moram reći, ne nagovještava strukturu albuma. Pretpostavljam da su i dečki toga bili svjesni, ali su je svejedno stavili na prvu poziciju i objavili kao najavni singl jer njen zarazni dječji ritam koji neopisivo podsjeća na prve imitacije Nintenda predstavlja iznendano i apsolutno uspješno skretanje pažnje na čitav materijal grupe koje se većina nas sjeća tek u magli, u nizu sa svim ostalim dobrim stvarima iz 2005. A bilo ih je.
 
S idućom pjesmom The Girl and the Robot stvari se polako mijenjaju, zvuk postaje intenzivniji i složeniji, a ženski vokali često presudni za stvaranje ugođaja.
 
Posebno bih izdvojila umjereno napeti instrumental Röyksopp Forever s nekim naznakama prisustva ljudskog glasa, Miss It So Much koja neopisivo, bar mene, podsjeća na Cherry Blossom Girl, zatim najbolju pjesmu s albuma Tricky Tricky čije ćemo uporne i pomalo provocirajuće ženske taktove sigurno najdulje pamtiti, te zaključnu, mračniju It's What I Want koja bi mogla biti uvod u skroz opskurni nastavak sezone.
 
Da remiziramo – Junior je prvenstveno kvalitetan album. I objektivno gledano nemam apsolutno nikakvih zamjerki, i mislim da ih nitko drugi ne može naći. Samo što ja i nisam najtrijeznija osoba na svijetu, pa moram dodati kako unatoč svoj nepobitnoj zrelosti benda, pjesme s njihovog novog albuma ipak me malo manje dotiču nego prva dva, iako nisam u stanju objasniti zbog čega konkretno. Ali svejedno, veselim se Senioru o čijem zvuku već polako nagađam, te se nadam da ću onda, nakon oba odslušana albuma, imati nešto jasniji pogled na čitav stvaralački angažman Norvežana u protekle četiri godine.
 
Marina Vukman
Hits 864
Röyksopp Albumi Kronologija The Inevitable End » The Inevitable End

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma