facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2019
Format Kompilacije
Vrsta Blues rock / Rock and roll
Dodano Utorak, 11 Lipanj 2019
Žanr Rock
Length 3:32:00
Broj diskova 3
Edition date Travanj 2019
Država Velika Britanija
Etiketa Promotone BV / Universal
Edition details Datum objave: 19. travnja 2019.
Tags Universal The Rolling Stones

Review

Neizmjeran je prilog Rolling Stonesa svjetskom rock and rolu te rhythm & bluesu. I teško je zamisliti pa čak i nabrojati kojih sve grupa vjerojatno ne bi danas bilo da nije ove živuće rock legende. Osnovani su davne 1962. godine u Londonu. Jagger i Richards su se poznavali još od dječačkih dana, glazbeno ih je povezala ljubav prema glazbi Chucka Berryja, Buddy Hollyja i mnogih bluzera (Dixon, Howlin Wolf  i mnogi drugi), a tu je bio rano preminuli Brian Jones, izuzetno bitan za same početke grupe. Tijekom ranih šezdesetih, oko trona popularnosti borili se rame uz rame s legendarnim Beatlesima, a kasnije su dogovarali kada će i u koje vrijeme tko od njih izdati album, kako ne bi u isto vrijeme zasjeli na top ljestvice. Ali zna se, Beatlesi su bili „uzorni“ mladići koje bi svaka majka poželjela za zetove, a „Stonesi“ su bili zločesti, vragolasti dečki. Sve je imalo svoju publiku, nekad i istu.   

Međutim, ova kompilacija ne bavi se početcima grupe, već razdobljem od 1971. godine do danas. Premda, moramo priznati ova je kompilacija u ovom trenutku bila, u najmanju ruku, neočekivana. Jer, nije prošlo niti sedam godina (a što je sedam godina za bend koji postoji preko pedeset!) otkako su izdali četverostruku CD kompilaciju „GRRR!“, koju su izdali u dvije verzije (3CD i 4 CD) te u 40, odnosno 50 pjesama objedinili sve svoje hitove u razdoblju od 1963. do 2012. godine. „GRRR!“ se prodao u 2 milijuna primjeraka diljem svijeta, zasjeo je na 3. mjesto britanske ljestvice i svakako dolično obilježio 50-obljetnicu grupe. Gotovo sve pjesme napisali su Jagger i Richards, osim nekoliko blues standarda.

I sad, odjednom ovo: dvostruki kompakt disk „HONK“  - kompilacija koja sadrži svih 18 snimaka s one davne kompilacije „Jump Back“ iz 1993. godine (izišle povodom tridesete obljetnice postojanja grupe) plus nešto pjesama povrh toga. Naravno, treba uzeti u obzir da su vitalni Stonesi otada izdali nekoliko novih studijskih albuma: „Voodoo Lounge“ (1994.), komercijalan ali solidan  „Bridges To Babylone“ (1997.), za mene pomalo neshvaćen i mlak „A Bigger Bang“ (2005.) i konačno „Blue & Lonesome“ (2016.), koji ih je sjetno, ali kvalitetno vratio njihovim blues početcima. Svaka od uspješnica s tih albuma po njihovoj je procjeni zaslužila svoje mjesto na ovoj kompilaciji, koja se, kao što sam već napisao, službeno fokusirala na razdoblje od 1971. do danas. Službeno, kažem, jer trostruko deluxe izdanje donosi i nekoliko live izvedbi hitova iz ranijeg razdoblja, što je dobro, jer zaokružuje ovo izdanje i uzdiže ga na jednu višu razinu.

Na prvom disku nalazimo brojne hitove koji započinju standardom „Start Me Up“ s albuma „Tatoo You“ (1981.), a završava s „Ride 'Em On Down“ s posljednjeg studijskog albuma „Blue And Lonesome“ (2016.). Među njima se našla i „Doom And Gloom“, koju smo mogli čuti tek na već ranije spomenutoj kompilaciji „Grrr!“. Sve je to, priznat ćemo, izuzetno kvalitetno i slušljivo: Stonesi lijepo sviraju, Watts drži nepogrješivog ravnjaka na bubnjevima s povremenim (uglavnom) predvidljivim prijelazom, gitare se isprepliću, čini se da Richards žmireći može odsvirati savršeni solo, čak i ako mu netko spusti na oči s čela tu maramu koju nosi oko glave već posljednjih 20-ak godina, a Mick Jagger, koji se teoretski gledano, ne može pohvaliti nekim rasponom glasa, svakako ima neku specifičnu boju te prepoznatljiv i neponovljiv stil pjevanja. Drugi disk kreće s pjesmom „Bitch“ s albuma „Sticky Fingers“ (1971.) i opet sadrži pjesmu „One More Shoot“ s „Grrr!“ kompilacije. Meni je osobno najdraža „Hate to See You Go“ s posljednjeg studijskog albuma.

Treći disk sadrži live snimke s mnogih koncerata, među kojima treba svakako spomenuti izvedbu pjesme „Wild Horses“ s koncerta u Londonu gdje se Stonesima priključila Florence Welch pjevačica indie banda „Florence & the Machine“ i otpjevala ovu pjesmu u duetu s Jaggerom. Zanimljiva je i suradnja s Daveom Grohlom na pjesmi „Bitch“.

Teško je legendama poput The Rolling Stonesa dati ocjenu manju od četiri. Tim više što je ovo izdanje oplemenio spomenuti live dodatak, a znamo da su Stonesi u live nastupima gotovo nenadmašni. Ali, opet nam se nameće ono staro filozofsko pitanje „čemu?“. Jer, uistinu, zašto poželjeti imati još jednu kompilaciju Stonesa, ako posjedujemo ranije spomenute ili još poneki live album, primjerice „Stripped“?

Ivan Dukić

Hits 1253
On Air « On Air The Rolling Stones Kompilacije Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma