A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rapid Strike

Bookmark

Data

Released Ožujak 2021
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Hard rock / Melodic death metal
Dodano Utorak, 10 Kolovoz 2021
Žanr Pop-Rock
Length 38:36
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2021
Država Italija
Etiketa WormHoleDeath
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 26.3.2021.
Tags Rapid Strike WormHoleDeath

Review

Tko to kaže, tko to laže da u Splitu nije djelovala razgranata, nažalost, široj javnosti relativno nepoznata (uz časne izuzetke) hard/heavy/metal scena, pa evo malog podsjetnika:

Mortus, prvi speed trash bend u Hrvatskoj; Essence - post metal; Distorzija uma - metal, kasnije znani pod imenom Last Man Standing; Witchcraft - heavy metalci u kojima su svirali Vuco i Karan; Kosturi - trash metal; Staro željezo; Black Dog; Redline, Ultimatum; Hidrogen - prvi Gibinn band, a da ne spomenem lirski brutalno provokativne/punkersko energične/dosljedno suvisle Đubrivo; te svima dobro poznate Osmi Putnik kroz koje je Zlatan Stipišić inicirao svoju bogatu i uspješnu karijeru.

Toj referentnoj listi ravnopravno se pridružuje band Rapid Strike (prvotno Azazel, oformljeni 2007. godine), prvi splitski, ujedno i hrvatski bend koji je imao čitavu zajedničku turneju s kolegama iz Nightrage po dalekom Japanu, uz brojne nastupe po Njemačkoj, Belgiji i Danskoj uz pomoć domaće agencija Full metal service koja inm je osigurala turneju s rock legendama Black Stars Riders.

Na ovom, drugom po redu albumu članovi benda su: Hrvoje (Harvey) Madiraca i Ante Pupačić – Pupi na gitarama (široj javnosti poznat po gitarskom intru u „Geni kameni – s Dinom Rađom je obojio tradicionalno Splitsko kolo u rock boje; te je bio jedan od osnivača odličnog Omiš guitar festa) ; Dean Clea (član Osmog putnika nakon odlaska Gibonnija); i gostujući Nikola Čapalija na basu; Danijel Stojan – Stoja (ex Čuvari svirala, bubnjar u aktualnoj postavi Osmog putnika) i bivši član Rapid Strikea, Duje Pelaić na bubnjevima; gostujući Saša Kuzmić na klaviru, te Bexie James kao glavni vokal uz gostujuće back vokale Tinu Bukić i Tanju Melanie Hrvat.

Interesantna je priča kako se u domaći band ugnjezdila Bexie, naime raspisana je audijencija, trebalo je otpjevati laganicu „Still in Love With You“ benda Thin Lizzy. Pitate se je li Bexie prošla. Naravno, iz prve.

Album je inače objavila diskografska kuća Wormholedeath Records.

Za arhitektekturu njihove „old school“ glazbe prvenstveno je zaslužan gitarist i kompozitor Hrvoje Madiraca koji je uz malu pomoć svojih prijatelja uspješno apsolvirao sve atribute koje takva glazba podrazumijeva: zarazne melodije, pamtljiva gitarska sola, svrsihodne stihove, čvrstu ritam sekciju, te za ovakav glazbeni habitus uvijek poželjan ženski vokal . A iskusan ostatak benda svojim je iskustvom i kvalitetom autoritativno zauzeo i revitalizirao teritorij hard/heavy rocka iz 80-ih godina u odličnoj mješavini organskih akustičnih laganica i pravih heavy žestica, bez nepotrebnih aditiva i suvišne filozofije.

Evokacija 80-tih u njihovom slučaju obnovljena je kroz njihovov image - osim, normalno duge kose, tu su poslovične sunčane naočale, kožnaci i neizbježni Les Paul.

Upitan u jednom intervjuu između kojih korica bi smjestio svoju glazbu, Hrvoje je iz prve izjavio: „između Fleetwood Maca i Slayera, odnosno između rocka 80-ih i trash metala. Temelj našeg zvuka pronašli smo u glazbi Black Sabbatha/Ozzyja, Motley Crue, Metallice, Scorpionsa, Iron Maidena, Thin Lizzyja.“

Janusovu fizionomiju ovog albuma u energičnim brzancima možda najbolje prezentira uvodna „Just a Lie“ čiji su logični nastavci „Viper's Nest“ i završna „Shout It Out“ sa himničkim i za publiku poticajnim refrenom - dok je prekrasna, akustična „Sailin On“ sa pametno ubačenim dodatnim vokalima, zate filigranskim gitarskim umetcima i solom koji je posložen s ukusom, predvodnik druge, laganije strane ove medalje koja se nastavlja u „Losing You“ sa nepatvorenim gitarskim solom i finim klavirskim umetkom.

Iskreno rečeno, obzirom na zadane i limitirane parametre male su mogućnosti za značajnije napredovanje ili iznenađujuću inovativnost u ovakvom glazbenom formatu. Ono što je važno za njegovu interpretaciju je iskrenost i vjerodostojnost izvedbe, kvaliteta materijala, uvjerljiva orkestracija i ne manje od solidnog vokala. Sve to Rapid Strike posjeduju i prezentiraju, stoga bez lokalpatriotskog naboja na njih se može primjeniti poznata sentencija iz kultnog filma „Sjećaš li se Dolly Bell“ - „svakog dana u svakom pogledu sve više napredujte“.

Ukratko za ovaj uradak u punom smislu riječi vrijedi još jedna izreka: „kupujmo, bolje rečeno, slušajmo hrvatsko“.

Đorđe Škarica

Hits 1794

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima