A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The U.S. vs John Lennon

Bookmark

Data

Released Veljača 2007
Format Video
Vrsta Biografija
Dodano Srijeda, 12 Listopad 2011
Žanr Dok. film
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2007
Država SAD
Etiketa Lions Gate
Tags

Review

Amerika protiv John Lennona piše na coveru DVDa David Leafa i John Schenifelda u originalu naslovljenog kao The U.S. vs John Lennon. Ovaj odičan dokumentarac objavila je izdavačka kuća Lions Gate / Blitz film prošle godine. No, evo o čemu se ovdje radi...

Sam dokumentarac u stvari je uzbudljiva i dovoljno provokativna priča ispričana na način da se doslovno osjeća kako se ovaj pacifista i glazbenik gotovo stalno borio sa nametnutim normama američkog društva. Od njegovog dolaska u Ameriku pa do dobivanja stalnog prebivališta 1976-te, pa sve do tragične pogibije u gradu kojeg je volio više od Liverpoola. Da, radi se o New Yorku, velegradu u kojem i poznata osoba može biti tek samo jedna duša ovog velegrada. Nažalost , to John Lennonu nije uspjelo i upravo zbog svoje planetarne popularnosti njegov život je tragično završio.

Uvodni biografski dio filma nosi svima već dobro poznatu činjenicu da je Lennon bio jednistvena osoba po tome što nije priznavao autoritete (drastično, nepažljiva izjava da su "The Beatles "popularniji od Isusa"), doslovno je uzdrmala slavnu liverpoolsku četvroku i na kraju svega... Lennon se morao ispričati i preformulirati svoju izjavu. Isto tako njegov angažman u mnogim antiratnim kampanjama i pokretima pokretao je "široke" mase ljudi. John nije ni slutio koliko je velik i jak njegov utjecaj, još od vremena kada je iz kreveta hotelske sobe, zajedno sa Yoko Ono poručivao Vodite ljubav, a ne rat te 1969-te objavljivanjem poznate pjesme Give Peace a Chance, koja i dan danas ima ne smanjenu mirotvornu poruku.

Kada su došli u Ameriku 1971. krenuli su odmah u borbu protiv Amerike, protiv rata i za mir. No, ni Amerika nije stajala skrštenih ruku, dapače znali su jako dobro s kime imaju posla, pa su shodno tome uposlili ama baš sve raspoložive snage odnosno službe i tražili su načina kako da ih onemoguće. No nisu imali baš pretjerano uspjeha. I John Lennon i Yoko Ono ponašali su se kao obični ljudi i marširali su sa masama istomišljenika, želeći srušiti čvrste temelje američkog društvenog sustava, naravno nisu u tome uspjeli, ali su dodatno svojom popularnošću animirali brojne istomišljenike i sljedbenike. Ono što tada nije uspjelo brojnim agentima američkih tajnih službi, uspjelo je 8. prosinca 1980. godine, umno poremećenoj "spodobi", koja je prekinula život ovom velikom glazbeniku.

Tu su i dodaci filmu, koji vrlo vjerno pokazuju kakv je u stvari bio John Lennon i da o njemu pričaju njegovi mnogobrojni prijatelji, ali i novinari, kolege glazbenici te mnogi drugi. I svi se slažu u jednom; da je John prvenstveno bio čovjek, topla srca i otvorene duše, a tek onda je bio glazbenik, koji se svojom glazbom doslovno borio za svoje ideale.
Po meni to je i najvrednija poruka ovog odličnog dokumetarca, preporučam osobito mlađim generacijama poklonika rock glazbe… obavezno pogledati!!!

Mladen Lončar - Mike

Hits 1443
Ed Sullivan's Show « Ed Sullivan's Show Razni izvođači Video Kronologija Ed Sullivan"s Show » Ed Sullivan

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima