A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2006
Format Kompilacije
Vrsta Worldbeat / World Fusion / Contemporary Blues
Dodano Srijeda, 19 Listopad 2011
Žanr Jazz
Length 40:22
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2006
Država EU
Etiketa Putumayo
Catalog Number 253
Edition details Datum objave: 25.7.2006. Izvršni producent: Dan Storper
Tags

Review

Ovaj CD bi se mogao preporučiti svim ljubiteljima ‘’ne samo bluesa’’, da parafraziramo naziv jednog zagrebačkog festivala. Putumayo na ovoj kompilaciji nije namjeravao dati klasični presjek bluesa kao vremenski-prostorno definiranog žanra već predstaviti blues kao ''osjećaj'', baš kako ga je definirao John Lee Hooker, i to kao osjećaj koji se s lakoćom ukorjenio na više manje svim meridijanima zemaljske kugle.

Izvođači zastupljeni na kompilaciji dolaze iz najrazličitijih zemalja, uključujući i one koje nikad ne bismo povezali s bluesom kao što je Indija ili Taiwan. Koncept se na prvi pogled čini pomalo 'nategnuto', no kad se počne preslušavati album postaje jasno da se radi o odličnom odabiru kvalitetne i zanimljive glazbe, nazvali je blues ili kakogod.

Album otvara neobičan irsko-indijski dvojac The Unseen Guest s pjesmom Listen My Son, folk-bluesom u koji su ukombinirali zvuk gitare, bendža, mandoline i table, a takav eklektični pristup obilježit će i ostatak kompilacije. Slijedi niz manje ili više poznatih izvođača koji redefiniraju blues kroz prizmu lokalnog etno izričaja ili kroz vlastiti autorski idiom: Amar Sundy iz Mauritanije donosi melos zapadne Afrike, ali i rock, a nekadašnji hit La Flaca španjolskog sastava Jarabe De Palo zvuči više kao latin rock.

Drugi brojevi su ''ortodoksniji'', tj. u stilu stare škole, kao npr. I Got a Feeling Otisa Spana, klasika čikaškog bluesa, inače pijanista Muddy Watersa. Zvuk Delte izvrsno simuluraju i Botafago iz Argentine te Long-ge iz Taiwana – usprkos jezicima koje teško možemo zamisliti u bluesu. Od poznatijih imena na kompilaciji, pored Otisa Spanna, treba spomenuti Erica Bibba koji s Rory Blockom i Mariom Muldaur izvodi jedan blues-spiritual, te Taj Mahal koji zajedno s Culture Music Club of Zanzibar izvodi izvrsni Catfish Blues. Catfish Blues slušatelja vodi od Delte Mississippija preko New Orleansa do Afrike, i kao takav predstavlja primjereni završetak kompilacije kojoj je cilj predstaviti kreativne transgresije žanrovskih granica bluesa.

Kao i većinu Putumayovih kompilacija, Blues Around the World ne treba shvaćati kao ozbiljni presjek nekog žanra ili etno izričaja, već prvenstveno kao pomalo arbitrarni ali interesantni potpuri pjesama koje u svakom slučaju otvaraju nove vidike (priznajte kada ste zadnji put čuli tajvanski blues?) i potiču na daljnje istraživanje. Kako je Putumayo orijentiran upravo na etno glazbu, domišljato je koncipirao ovu kompilaciju kao susret bluesa i raznih etno idioma, te napravio album koji se sluša s užitkom.

Mirna Marić

Hits 1994
Putumayo Presents: Greece - A Musical Odyssey « Putumayo Presents: Greece - A Musical Odyssey Razni izvođači Kompilacije Kronologija Best of the Ultimate Collection » Best of the Ultimate Collection

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici