A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Ties That Bind: The River Collection


Bookmark

Data

Released Prosinac 2015
Format Box set
Vrsta / Rock and roll / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Heartland Rock
Dodano Petak, 11 Prosinac 2015
Žanr Rock
Length 3:18:23
Broj diskova 7
Edition date Prosinac 2015
Država Europa
Etiketa Columbia
Catalog Number 88875164672
Edition details objavljeno: 4.12.2015.
Tags Columbia Bruce Springsteen

Review

Slijedeći sjajnu dvosveščanu zbirku "The Promise", odnosno, box-set "Darkness on the Edge of Town Story" od prije već pet godina, kojim je dao najkonkretniji uvid u duh i ozračje nastajanja svog remek-djela iz druge polovice sedamdesetih, najnovije luksuzno izdanje iz riznice neumornog Brucea Springsteena donosi nam sličan uvid u sastavljanje još jednog neupitnog Bossovog klasika – "The River". Da taj dvostruki, pa samim time sadržajem epski album nije bio puki plod autorove megalomanije, a još manje nedostatka autocenzure ili jasnih kriterija, konačno nam potvrđuje "The Ties That Bind: The River Collection", paket s ukupno čak četiri CD-a i tri DVD-a koji time tri i pol desetljeća kasnije donosi cijelu priču o jednom od Springsteenovih najboljih albuma u naše slušaonice i dnevne boravke.

Ovdje ćete tako, uz dva diska s originalnim, remasteriranim albumom, pronaći njegovu prvu verziju iz 1979., dok je još trebao biti jedna ploča i zvati se upravo "The Ties That Bind", uz dodatni CD krcat odbačenim pjesmama (njih čak 22!). Video-materijal pak donosi dokumentarac o nastajanju albuma te na dva DVD-a snimku legendarnog koncerta u Tempeu pred kraj 1980. Sve skupa, za primjer kako se sastavlja prvoklasno deluxe-reizdanje!

Album kojim je Springsteen sabrao sve svoje preokupacije i raspoloženja, nastavljajući priče otpočete na prethodnim albumima i skupivši ih na ušću "rijeke" koja je mnogo više od puke simbolike, svojedobno je došao kao potvrda dostignute autorske zrelosti, ali i postojanosti izuzetne radne discipline i etike. Ovdje prezentirana radna mu verzija od deset pjesama na najljepši način govori, pjeva i svira o radu kockicu po kockicu, dojam po dojam, korak po korak; kad su se zahtjevnom potpisnikovom uhu i oku (a možda prvenstveno čak srcu) u prijelomnom trenutku te snimke učinile nedovoljnima, "malenima" u svom rasponu i dosegu, ekipa se morala ponovno baciti na posao. "Htio sam zahvatiti teme o kojima sam pisao na 'Darkness...', htio sam zadržati te likove uza se i u isto vrijeme nadodati glazbu kakva je naše nastupe učinila tako zabavnima", pojasnio je Springsteen rad na "The River" i do ostvarenja zacrtanih ciljeva odmora nije bilo – "The Ties That Bind" zvuči kao vrlo dobar album, ali s jednostavno nedovoljnim plućima za disanje kakvo je zahtjevalo plivanje rijekom čiji je tok naznačen u jednoj od najljepših pjesama ne samo Bossova kataloga, već i rocka uopće.

A "The River" je velik ne samo zbog svoga obima ili tih snažnih pluća kojima diše, već zbog naizgled razuzdanog (a očito vrlo pomno sastavljanog) ispreplitanja drame i akcije, rockabillyja i folk-rocka, soula i rock 'n' rolla, snažnih balada i gitarskih vrtloženja, Boba Dylana i Vana Morrisona, Chucka Berryja i Phila Spectora,... koncepta i zabave. CD s čak 22 pjesme koje su putem odbačene, a uz njih i tri s prve verzije albuma ("Cindy", "Be True" i "Loose End"), notama i versima sada pokazuje puni kapacitet Springsteenova arsenala u vrijeme nastanka "The River", čineći i ono grandiozno izdanje na dvije ploče – kratkim. A bisera je tu više nego dovoljno da "The River Collection" učini svake hvale i kune vrijednim: rockabilly verzija "You Can Look (But You Better Not Touch)", osunčane, ali i patinom premazane "Where the Bands are" i "Party Lights", melankolična "Stray Bullet", nabrijana "Roulette", spektorovska "The Time That Never Was", predivna, ali za izvorni dupli album ipak nedorasla "Cindy"... I mogu nabrajati do gotovo zadnje ovdje dostupne, jer sve su to u najmanju ruku lijepi izdanci Springsteenove, odnosno, springstinovske predsintesajzerske pjesmarice. Uz remastering svima nam poznatog remek-djela iz 1980., dakle, dva diska puna sjajnog rocka koji se ne stidi ni svoga popa ni svoga korijenja.

Video-materijal više je nego prikladna dopuna svoj toj glazbi, jer dokumentira Springsteena i E Street Band u punom naponu, na jednom od svojih vrhunaca, veće od života, a uvijek dovoljno malene da ne postanu tada nužna karikatura. "The Ties That Bind: The River Collection" tako, uz prethodni paket s razdobljem "Darkness on the Edge of Town", predstavlja uistinu najdotjeraniji paket iz remastering-ponude jednog od najvećih autora i radnika rock 'n' rolla.

Toni Matošin

Hits 3226
The Album Collection, Vol. 1 (1973-1984) « The Album Collection, Vol. 1 (1973-1984) Bruce Springsteen Box set Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici