A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2009
Format Albumi
Vrsta Thrash Metal
Dodano Subota, 14 Svibanj 2011
Žanr Metal
Length 39:51
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Sony Music
Tags

Review

Osamdesete su donijele svašta, i to ne samo u glazbi, nego pop kulturi općenito. Da ne idemo sad u neke preširoke analize – osamdesete su donijele mnogo dobrog metala. Ne govorimo tu o hair metal / glam metal ili kako se već etiketiraju bendovi koji su više bili hard rock sa šminkom i tajicama nego metal, već o thrash i death metalu. U drugoj polovici osamdesetih pogotovo, uzdigli su se Metallica, Anthrax, Megadeth i naravno Slayer. Od navedenih, Slayer je ostao najmoćnije ime, te i dalje predstavlja isto ono što su bili i u svojim najranijim danima. Brutalan, ubojit bend, growling vokale, duple pedale, motorne pile od riffova.
 
Nakon što se 2006. bubnjar Dave Lombardo vratio u bend, snimili su Chirst Illusion i sada ovaj album, World Painted Blood. To je ujedno i najbolji album Slayera u zadnjih 15 godina, a bolji je i dosljedniji nego albumi kakve snimaju ostali gore navedeni bendovi, nastali u istom desetljeću. Odmah od prve, naslovne stvari – World Painted Blood – ovaj album jebe u glavu; to je najjednostaviji opis. Iako uvod djeluje pomalo smireno, sa spoken word segmentom koji zvuči kao sotonistička mantra, metal kreće i napada jako brzo. Araya urla, King i Henneman praše, Lombardo udara. Dosta obećavajući početak. 
 
Nastavljaju dalje sa Unit 731. Tema ove pjesme je nešto što je svojstveno Slayeru, dakle ratne teme, ubijanje, smrt. Unit 731, iliti Jedinica 731 naziv je odreda japanske vojske zadužen za biomehaničko ratovanje tokom drugog kinesko-japanskog rata. Brža od prethodne stvari na albumu, bez solaža, ovo je brutalnost. Ni slijedeća, Snuff nije neko skretanje od smrtne tematike, ovog puta o snuff filmovima, dok je jedan interesantan detalj ove stvari to što počinje sa dvije solaže. Beauty Through Order možda zvuči kao da ponavljaju ili reinterpretiraju sami sebe, ili da su malo previše zainteresirani za nacizam.
 
Hate Worldwide i Public Display of Dismemberment znače sredinu albuma, a to je često filler. Preslušavši album do ovog dijela, vjerovatno želite provjeriti i starije albume Slayera, ako ništa onda zbog nemogućeg, pulsirajućeg bubnjanja. Na Human Stain ponovo obratite pažnju, jer nakon mračnog i sporijeg uvoda sve završava režanjem i duplom pedalom – onako kako treba. Na Americom pokušavaju biti aktualni pa se bave temom rata za naftu, ali čini se da je to ipak malo prežvakano. Psychopathy Red zato baca sve u veću brzinu, a Playing With Dolls je najmelodičnija stvar na albumu – ali svejedno završava sa urlanjem you wish you were in hell. Da ne bi zaboravli tko su Slayer, album poprilično moćno zatvara stvar Not of This God. 
 
Kad bend postoji preko 25 godina, slušatelj i očekuje da će se umoriti, ili da će im ponestati ideja, možda će krenuti u eksperimentiranje, postati komercijalniji, ili jednostano snimati očajne albume samo radi staža. Kod Slayera nije tako, ovaj album zvuči svježe i ubojito, a kao cjelina definitivno nije prežvakavanje starog materijala nego novi korak legendarnog benda. Tako da će privući i neke nove fanove, a stari neće imati prigovora. Jednom riječju, bušilica.
 
Vuk Oreb
Hits 1035

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku