facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
This Is Acting


Bookmark

Data

Released Siječanj 2016
Format Albumi
Vrsta Pop / Adult Alternative Pop/Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Četvrtak, 15 Rujan 2016
Žanr Pop-Rock
Length 46:29
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2016
Država Europa
Etiketa Monkey Puzzle Records / RCA / Sony Music
Catalog Number 88875180552
Edition details objavljeno: 29.1.2016.; produkcija: David Russell (production manager)
Tags Sony Music Sia RCA David Russell Monkey Puzzle Records

Review

Malo je teže gledati na ovaj album kao običan, imajući na umu da gotovo sve pjesme koje se na njemu nalaze nisu bile predviđene za njega. Naime, pjesme s This Is Acting napisane su za druge glazbenike koji ih na kraju nisu prihvatili. To je vidljivo, jer su osjetno manje srčane i manje osobne, ali iako manjkaju u iskrenosti, emocionalnosti i često originalnosti, Sia ih je oživjela svojim glasom.  Ondje gdje zvuče nepotpune, ona im nadoda novu dimenziju ekspresivnošću svog pjevanja, oživljavajući svaku emociju koja bi možda bila izgubljena ili pak drugačije interpretirana u izvedbi druge pjevačice.

Uzmimo za primjer Bird Set Free koja je bila namijenjena Adele,. Lako je zamisliti snažan glas britanske glazbenice u čijoj bi izvedbi pjesma bila snažna, energična, savršen pogodak. Ali koju god pjesmu čujem u Sijinoj izvedbi, ta mi se verzija više sviđa. Možda jer svoju umjetnost najbolje može izreći sam autor, a zasigurno i  zbog izrazite srčanosti Sijinog pjevanja, veoma izražajnih visokih tonova i fokusiranja na melodiju više nego na artikulaciju te mračnog tona  i maničnosti kojim obogati svaku pjesmu. Još jedna takva je Alive, također namijenjena Adele i napisana s njom u suradnji.  Tu mi je već teže zamisliti Adele zbog riječi pjesme koje odgovaraju tematici prethodnog Sijinog albuma 1000 Forms of Fear, poznavajući Sijinu prošlost punu borbe s ovisnošću i mentalnom bolešću. Pjesma Alive krik je i želja za životom i borbom, čiji je vrhunac jeziv krik „I'm alive“ pri kraju pjesme.

Nažalost, većina pjesama  zvuči kao da su b-side nekih singlova, kao da na njima nije bilo dovoljno truda. Jednostavne su s očitim i izlizanim melodijama i harmonijama te neupadljive i lako padaju u zaborav. Čak bi možda dobile na posebnosti kada bi bile u izvedbi drugog glazbenika, koji bi na njih dodali svoj osobni touch, ali samo zato što od Sie imam(o) puno veća očekivanja od ovog što je sada predstavila, dok bi za neke druge glazbenike ovakve pjesme bile bi čisto „dovoljne“.

Iznimka je One Million Bullets koju je napisala za sebe. Razlika se primijeti, jer je mračnija, ozbiljnija i tužnija, ali nažalost nema energičnost kao Alive ili grandioznost Chandelier s prethodnog albuma, tako da ju ne bih stvrstala među nazaobilazne pjesme. U tom rangu je i Summer Rain, posljednja na albumu, simpatična, ali ne mogu ju izdvojiti kao posebnu ili bolju. Svakako je jedna od boljih Cheap Thrills, prvotno namijenjena Rihanni. Dobro je što ju je odbila, jer smo ovako čuli Siju u rjeđoj verziji pjevajući veselu pjesmu, koja je vrlo brzo postala i dugo ostala hit.

Na kraju, This Is Acting donosi osrednje pjesme, od kojih se ističu tri ili četiri. Velikim dijelom lošijim ga čini i emocionalna udaljenost autora od djela. Pritom mislim na to da pjesme nisu osobne ni intimne, ali ipak, to niti nije bila njena namjera. Kada piše za sebe i izražava svoje stanje uma uza sve demone koji se u njemu nalaze, može stvoriti mnogo bolje pjesme – a ove pjesme nisu ona.

Sam naziv albuma to i govori: „Nazvala sam ga This Is Acting jer su to pjesme koje sam pisala za druge ljude te ih nisam radila s mišlju 'Ovo je nešto što bih ja rekla'. Ovo više nalikuje glumi, zabavno je.“, objasnila je Sia.

Valentina Botica

Hits 994
1000 Forms Of Fear « 1000 Forms Of Fear Sia Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42