A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Átta


Bookmark

Data

Released Lipanj 2023
Format Albumi
Vrsta / Post-rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Četvrtak, 06 Srpanj 2023
Žanr Pop-Rock
Length 56:34
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2023
Država Europa
Etiketa BMG
Catalog Number 920413
Edition details objavljeno: 16.6.2023., producenti: Paul Corley i Sigur Rós; snimano: Sundlaugin, Mosfellsbær, IcelandAbbey Road, London, England
Tags Sigur Ros BMG Paul Corley

Review

Teško ću zaboraviti jedinstvenu sinergiju gotovo minimalističnih, ali apsolutno funkcionalnih svjetlosnih efekata u srazu sa glazbom koja, kao da je naizmjenično dolazila iz vidljivih i nevidljivih svjetova, činivši pri tome savršen spoj. Bez ikakve dvojbe bila je to čista ezoterija bez pečata uobičajene duhovnosti, a koja se dogodila u listopadu 2017. Zar je potrebno napomenuti da su majstori svirači te nezaboravne večeri okruženi duhovima zemlje, zraka i vode došli iz zemlje vatre i leda.

Zbog maštovite Nordijske mitologije, zbog strasti za otkrivanjem (pa čak i novih svjetova-Leif Erikson) sasvim je očekivano da i glazba s tih prostora bude specifična i osebujna. Uvijek nepredvidivoj Björk; zatim Sóley obojanom svojim tamnim i svijetlim demonima, pridružuju se tako i eruditi vilenjačke glazbe.

Glazba koju Sigur Rós dijeli s ovim svijetom, čineći ga neusporedivo boljim i ugodnijim, predstavlja romane njihovih duša izražene kroz 7 poznatih nota u beskonačnim varijantama. Glazbena magija njihovog ekosustava u stanju je odbaciti sva negativna raspoloženja i naboje, te ih usmjeriti prema pozitivnoj psiho terapiji.

Nakon dekade tišine, kombinacija njihove želje za eksperimentiranjem, odvažnosti i naslanjanja na prethodne radove rezultirala je ovim albumom s mirnom, sfumato, gotovo spartanskom atmosferom, prepunog osjećaja koji vas polako ali sigurno neumoljivo uvlače u ovaj vrtlog.

Bendu se (opet) priključio multi-instrumentalist Kjartan Sveinsson, dok je bend napustio Orri Páll Dŷrason (navodno zbog neugodnog sex skandala).

Zahvaljujući suradnji s London Contemporary Orchestra (pod ravnanjem Roberta Amesa) uz stalno prisustvo uzvišenih klavijaturskih zvukova, ovo je prvenstveno spoj njihovih privatnih mitologija i transcedentalnih emocija prepun (opet) fatamorganskih vizija posloženih između klasične i ambijentalne glazbe. Otvarajuća „Glóð“ funkcionira poput uvodnog filmskog kadra koji gledatelje (u ovom slučaju slušatelje) uvodi u panoramsku viziju nekog zamišljenog, veličanstvenog svijeta prepunog bogate orkestracije, sasvim primjerene, visoko oktanske melanholije, melodrame i nesumljive dramatičnosti.

Pulsirajuća „Klettur“ sa tribalnim bubnjevima, vilinskim Jónsijevim vokalom i perfektnom orkestracijom u trenu vas odvodi na mjesto koje po zakonima fizike i logike ne bi trebalo postojati, ali ga svejedno vidite, zaronjeni pritom u intezivne osjećaje koje nećete lako zaboraviti. Nedvojbeno jedan od jedan od peakova albuma, za kojeg bi se moglo ustvrditi da je nešto nježniji brat blizanac pjesmama s legendarnog „Kveikura“.

Kontinuitet ovog sanjivog, fluktuirajućeg koncepta donekle narušava iznimka zvana „Andrá“ koja na momente posjeduje atmosferu Queenovske „Who Wants to Live Forever“, stječući na taj način epitet netipične, ali rasne pop pjesme.

„Gold“ također posjeduje onaj nezadrživi vertigo u kojeg se bez dodatnog razmišljanja bacite na glavu znajući da se ništa loše neće dogoditi.

Album završava s epohalnom „8“ , njihovim „malim“ oratorijem koji raste iz minute u minutu, da bi zatim gotovo iščezao prema mirnom horizontu, kao brod koji nestaje u prekrasnoj amorfnoj izmaglici.

Za potpuno uživanje u ovim divnim harmonijama isključite sve nepotrebne prekidače , zatvorite oči, zamolite ukućane da vas ne uznemiruju narednih sat vremena. Siguran sam da ćete nakon ovoga biti smireniji i plemenitiji.

Ukratko, Sigur Rós su još jednom hrabro krenuli na križarski pohod za oslobađenjem od trulih glazbenih trendova. Siguran sam, sasvim uspješno.

Đorđe Škarica

Hits 398
Valtari « Valtari Sigur Rós Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici