A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2022
Format Kompilacije
Vrsta / Hard rock / Instrumental / Folk-rock / Contemporary Pop/Rock / Guitar Virtuoso
Dodano Četvrtak, 10 Veljača 2022
Žanr Pop-Rock
Length 1:19:32
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2022
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD6120017
Edition details objavljeno: 22.1.2022.
Tags Croatia Records Vlatko Stefanovski

Review

„Tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Makedonija“ pjevao je Dado Topić davne 1973. godine, otkrivajući mi skrivene čari sedmo-osminske mjere.

A onda se tri godine nakon toga pojavio ON sa svojom grupom ravnopravnih, elitnih glazbenika pa su te čari prerasle u apsolutno poštovanje prema glazbi koju su tako suvereno i bez ozbiljnije konkurencije stvarali Vlatko Stefanovski/Leb i Sol.

Vlatko se u nastavku solo karijere okušao u raznim glazbenim avanturama: suradnja s Ianom Akkermanom (gitarist benda Focus), nezaboravne, rekao bih, privilegirane akustične avanture s drugim gitarskim virtuozom, Miroslavom Tadićem, te različite postave klasičnog rock benda. Mnogi su se glazbenici baš kao i Vlatko kroz svoje karijere našli na raskršćima, epifanijskim mjestima na kojima se otkrivaju različiti aspekti umjetnikove ličnosti, pa su stoga još razumljivije Vlatkove šetnje raznim krajobrazima.

Produkt takvih otkrivanja rezultirao je sasvim pristojnim brojem albuma sa kojih je za ovu priliku odabrano čak 17 naslova. Zastupljeni su sljedeći albumi: „Cowboys & Indians“ iz 1994.; „Original Motion Picture Soundtrack Gipsy Music“ iz 1997.; „Trio“ iz 1998.; „Kula od karti“ iz 2003.; „Thunder from the Blue Sky“ (s Akkermanom) iz 2008.; „Seit“ iz 2014.; „Mother Tongue“ iz 2017., te „Taftalidze Shuffle“ iz 2020.

Vlatka sam (na svoju veliku sreću) slušao bezbroj puta, što u matičnom bendu, što kroz samostalnu karijeru, što kroz suradnje s drugim eminentnim glazbenicima (Gibonni, na primjer). Konstanta tih ugodnih druženja svodila se uvijek na pregršt emocija, strasti, glazbene imaginacije i nenadmašnog sviralačkog umijeća kojima je Vlatko samozatajno, nepatvoreno i s puno ljubavi nanovo i nanovo „kupovao“ vjernu publiku koja bi ga s lakoćom mogla nazvati kraljem neparnih ritmova.

Nema baš svaki glazbenik priliku objaviti kolekciju svojih najboljih numera, iako su takvi pokušaji često dvojbeni što zbog autorskih prava raznih diskografskih kuća za koje je glazbenik svirao, što zbog njihovih imperativa glede izbora pjesama koje su često u otvorenom sukobu sa željama glazbenika.

Na žalost i ova kompilacija sadrži slične nedostatke i velika je žalost što nije zastupljeno ništa iz ere Leb i Sol, jer se tamo kriju bezbrojni biseri („Aber Dojde Donke“, „Jovano Jovanke“, „Čuvam noć od budnih“, „Kao kakao“, „Devetka“, „Talasna dužina“ itd.).

Ovaj Vlatkov greatest hits collection posjeduje još jednu čvrstu konstantu. To je njegova gitara razapeta između molske lirike („Amazing Grace“, „Sarajevo“, „Gipsy Song“, „Gluvo doba“) i durske arogancije („Cowboys & Indians“, “Kalajđijsko Oro“, „Funky Junkie“) s poslovično uzbudljivom isporukom čiste ambrozije.

Negdje između „ugurale“ su se akustične „Bistra voda“ i jedna od Bregovićevih ljepših - „Uspavanka za Radmilu M“ u Vlatkovom aranžmanu.

Kao i svaka kompilacija i ova će naići na različite prijeme, neki će mudro pronalaziti i bolje pjesme, drugi će nepatvoreno uživati u umijeću jednog, zaista vanserijskog glazbenika.

Đorđe Škarica

Hits 1524

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski