facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Folklore


Bookmark

Data

Released Srpanj 2020
Format Albumi
Vrsta Pop / Alternative/Indie Rock / Indie Folk / Adult Alternative Pop/Rock / Contemporary Singer/Songwriter
Dodano Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2020
Žanr Pop-Rock
Length 1:03:29
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2020
Država Europa
Etiketa Republic Records
Catalog Number 00602435034768
Edition details objavljeno: 24. 7. 2020.; producenti: Aaron Dessner, Jack Antonoff i Taylor Swift; snimano: 2020 - Long Pond (Hudson Valley, New York), Kitty Committee (Los Angeles), Rough Customer (New York City), Electric Lady (New York City) i Conway (Los Angeles
Tags Aaron Dessner Jack Antonoff Taylor Swift Republic Records

Review

Nešto manje of godinu dana nakon posljednjeg sedmog albuma "Lover", malo tko, zapravo, nitko nije očekivao da će Taylor Swift iznenađujuće izbaciti novi album - "Folklore".

Priča o albumu ide zapravo ovako: Nakon što su zbog pandemije otkazani svi nastupi na festivalima i koncerti, kao i njena turneja, Taylor se figurativno povukla u svoju "šumsku kućicu" te uz pomoć The Nationalovog Aarona Dessnera izkraftala ono što bi mogli nazvati post-pop erom Taylor Swift, nakon što do to nje dođe, jer teško je očekivati da će nastaviti u ovom stilu, budući da pop tvornica novca, unatoč kvaliteti, ovdje baš i ne vidi prosperitet, osim jedino imena Taylor Swift.

Kroz 14 godina i 7 albuma već smo vidjeli kako se Taylor morfira od svojih skromnih početaka sramežljive teenage country-pop kantautorice pa sve do vrha dance-pop hranidbenog lanca. Sad, s "Folkloreom", uspjela je duboko uroniti u indie zvukove atmosferičnog folka. Iskreno, dugo je vremena prošlo otkad sam od Taylor čuo ovako iskren i prolifičan album, vjerojatno jer dolazi iz srca umjesto Hollywooda.

Od samih početaka jedna od najvećih značajki njenog pisanja pjesama je bila natprosječno velika vizualznost, i pretvaranje riječi u gotovo kinematografsko okružje, i to ovdje najbolje dolazi do izražaja, kad čovjek ostane sam sa sobom u izolaciji; od opsjedajućih melodija i vocal-syntha na "My Tears Ricochet", ili mnogo zrelijeg pristupa s "Illicit Afairs", ili pak ultraljubavne "Invisible Strings" neminovno inspirirane njenom vezom s glumcem Joe Awlynom, tehnikalija jednostavnosti i pisanje je ono najbolje što Taylor u sebi zapravo ima.

No, njen talent storytellinga se samo nastavlja dalje; kroz tri različite pjesme (simbolično svaka udaljena 5 pjesama od druge, što smatram osvrtom na okvirno preživljene godine), Taylor predstavlja dramsku trilogiju o toksičnoj ljubavi između troje individualaca. "Cardigan" - je priča o djevojci Betty koja se suočava s ljubavnim brodolom nakon što je izdaje njena "srodna duša" James, i zapravo se teško ne povezati s Betty na refrenu “And when I felt like I was an old cardigan/ Under someone’s bed/ You put me on and said I was your favorite". "Betty" je pak s druge strane ispričana iz perspektive dotičnog Jamesa, koji se svim silama trudi povratiti ono najbolje što ima - Betty. Između te dvije pjesme smjestila se pjesma "August, osvrt na cijelu situaciju treće neimenovane osobe koja je, zapravo, uzrok Bettynu i Jamesovu raspadu - afera koja je od samog početka osuđena na propast.

Jedino gostujuće mjesto na albumu drži Justin Vernon, kreditiran naravno kao Bon Iver, na pjesmi "Exile", zanimljivoj indie laganici o dvoje davno rastalih ljubavnika koji se ponovno sreću. Kontrast u glasovima Taylor i Vernona savršeno prikazuje različite poglede na situaciju obaju likova.

"Folklore" je jedan jako zanimljiv album, i da mi je netko rekao da ću ikada nekom albumu Taylor Swift dati čvrstih 5 zvjezdica, unatoč njenom megalomasnkom uspjehu, rekao bih mu da je lud. Ali ovo je taj album, i svi smo pomalo ludi, zar ne?

Dražen Plukavec

Hits 470
Reputation « Reputation Taylor Swift Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma