A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2022
Format Albumi
Vrsta / Indie pop / Contemporary Pop/Rock
Dodano Utorak, 14 Ožujak 2023
Žanr Pop-Rock
Length 40:23
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2022
Država Europa
Etiketa Fantasy
Catalog Number 00888072428386
Edition details objavljeno: 22.7.2022.; producent: M. Ward
Tags She & Him M. Ward Fantasy

Review

She & Him, američki duo iz Portlanda čine Zooey Deschanel i Matthew Stephen Ward (poznatiji kao M. Ward). Prošle su godine objavili svoj sedmi studijski album. S obzirom da su čak dva od tih sedam albuma bila Božićna, te uzevši u obzir da je krajem veljače pao novi snijeg u kontinentalnom dijelu Hrvatske, možda je upravo sada pravo vrijeme za napisati ponešto o albumu koji je objavljen prošlo ljeto… Jer, vrijeme je, izgleda, nekako baš kao i klima postalo vrlo relativno. Prvi je to njihov studijski uradak nakon dugih šest godina i na njemu nema autorskih pjesama, ali zna se ako nemaš autorskoga nadahnuća, najbolje se izraziti kroz obrade pjesama svojih uzora.

Otkako su objavili svoj prvijenac „Volume One“ (2008.), She & Him snimili su još šest studijskih albuma: „Volume Two“ (2010.), „A Very She & Him Christmas“ (2011.), „Volume 3“ (2013.), „Classics“ (2014.), „Christmas Party“ (2016.) i ovaj posljednji „Melt Away: A Tribute to Brian Wilson“ (2022.). Pjevačica Zooey svira klavijature, udaraljke, banjo i ukulele, a M. Ward ono što je preostalo - gitaru, bas, harmoniku, klavir, klavijature, mandolinu, ksilofon i udaraljke. Osim što su radili na zajedničkim projektima, oboje imaju svoje uspješne samostalne karijere: ona je priznata glumica, a on kantaautor koji se poput jegulje vješto giba u indie i country glazbenim vodama.

Dakle, umjesto autorskoga rada, na ovome su se albumu kroz pjesme Briana Wilsona i The Beach Boysa prihvatili oživljavanja bezbrižnih šezdesetih. Pri tome, kao da su namjerno izbjegavali najveće hitove ovoga benda te snimili jedan ponešto drugačiji tribute Brianu Wilsonu i njegovim The Beach Boysima.

Prva pjesma „Darlin'“ bila je drugi singl Beach Boysa s albuma „Wild Honey“ iz 1967. godine. Originalno se trebala zvati „Time to Get Alone“. Osim na ovom albumu Beach Boysa doživjela je mnoge obrade koje su snimile zvijezde poput Davida Cassidyja, Paula Davisa, Yipes!, Tatsura Yamashite i Sweet Trip. U obradi She + Him hitoidna je pjesma koja nosi cijeli album. „Wouldn't Iz Be Nice“ pjesma je Beach Boysa s njihova albuma „Pets“ (1966.) skladnoga višeglasja, pjesma je koja se smatra jednim od temelja power popa i također je doživjela mnoge kasnije inačice. Nešto sjetnija „'Till I Die“ pjesma je iz kasnije faze The Beach Boysa. Govori o smrti i beznađu, a ujedno je jedna od rijetkih u kojoj je Brian Wilson napisao tekst i glazbu. Nastala je u trenutcima dok se Wilson mučio s preživljavanjem i govorio kako će se odvesti automobilom s pristaništa Santa Monice i zamoliti vrtlara da mu iskopa grob u dvorištu. Zooey ovdje lijepo višeglasno pjeva sama sa sobom. Iduća, ponešto optimističnija pjesma „Deirdre“ pojavila se na albumu „Sunflower“ (1970.) The Beach Boysa, a zatim i kao B-strana singla „Long Promised Road“ te kasnije još i na samostalnom albumu „Going Public“ (1977.) Brucea Johnstona. Pjesma je, izgleda, dobila ime po sestri bivše Johnstonove djevojke a Brianov udio u njezinu stvaranju bio je minimalan jer je u njoj napisao tek četiri retka. U izvedbi She & Him čuje se zanimljiva Wardova gitara uz ritam koji opušta.

„Melt Away“, naslovna skladba ovoga albuma, još je jedna relaksirajuća i kvalitetna izvedba obogaćena višeglasjem pratećih vokala. Izvorno, bila je jedna od šest pjesama s istoimenog Wilsonovog albuma iz 1988. godine, kojega je napisao u suradnji sa svojim psihoterapeutom Eugeneom Landyjem. Eugene je svojedobno razvio metodu posebne cjelodnevne terapije s ciljem stabilizacije stanja pacijenata pri čemu je uz pomoć tima savjetnika i liječnika upravljao njihovim životima pa je tako 1982. godine savjetovao Wilsonu da se za svoje dobro odvoji od Beach Boysa. Vesela „Good to My Baby“ koja slijedi Wilsonova je skladba iz 1965. za koju je riječi napisao Mike Love. Klasična je to optimistična pjesmica čistih instrumentalnih dionica i skladnog višeglasja te nedvosmislene ljubavne poruke koja se pojavila na brojnim kompilacijama The Beach Boysa. „Don't Talk (Put Your Head On My Shoulders)“ balada je o neverbalnoj komunikaciji među zaljubljenima, a smatra se jednom od harmonijski najzahtjevnijih pjesama koju je Wilson napisao. U verziji She & Him nježna je i laganija te možemo reći da se poprilično udaljila od izvornika. Započinje s laganom gitarom i čarobnim vokalima, bez u stvari nepotrebnog orkestra i zvuči dobro, prilagođeno novom vremenu.

Na idućoj „Don't Worry Baby“ glasovno dominira M. Ward. Pjesma ima sličnu glazbenu strukturu kao i ona „Be My Baby“ The Ronnettes kojima je Wilson skladbu svojedobno i ponudio, ali ju je Phil Spector odbio. „This Whole World“ još je jedna cjelovita pjesma Briana Wilsona, a napisao ju je, kako se kasnije prisjetio, „u svojoj kući na Beverly Hillsu kad je bio 'urokan' i zbunjen“. U njihovoj inačici je zanimljiva, ali ništa posebno, sladunjava je, kao ušećerena jabuka na štapiću. Iduća „Kiss Me Baby“ prvotno objavljena kao B-strana velikoga hita „Help Me, Rhonda“ govori o svađi ljubavnika te njihovom nastojanju da poprave svoj odnos, a Wilson ju je, kažu, napisao inspiriran šetnjom po četvrti crvenih svjetiljki u Kopenhagenu. U inačici S&H zvuči relaksirajuće i lijepo. „Do It Again“ klasičan je surf zvuk The Beach Boysa kakvoga vjerojatno svi znamo te stoga i ne čudi da je bila hit broj 1 na ljestvicama Ujedinjenog Kraljevstva. Pjesma je doživjela nekoliko reizdanja: The Beach Boysi su je ponovno snimili 2011., a jednom i Brian Wilson na svom solo albumu „I Just Wasn't Made for These Times“ (1995.) te čak u dva navrata koautor Mike Love kao solo izvođač (1996. i 2017.). Zanimljivo je da se na verziji She & Him kao gost pojavljuje i sam Brian Wilson što ovoj izvedbi daje jednu posebnu čar. „Heads You Win, Tails You Loose“ pjesma je s mehaničkim vokalom, brzog ritma i klasične surf gitare, a ujedno i zanimljivo osvježenje koje razbija monotoniju ranije nagomilanih laganijih pjesama. „Please Let Me Wonder“, nekad B-strana poznatoga singla „Do You Wanna Dance“, navodno je bila prva pjesma koju je Wilson napisao pod utjecajem marihuane. Stihovi govore o muškarcu koji dvoji o tome voli li ga djevojka ili ne, pa nekako u strahu od pravoga odgovora prepušta svojoj mašti pozitivan odgovor. Pjesmom „Meant For You“, Zooey i Ward uspješno su zaključili ovaj prosječan album.

E sad, uzmemo li sve u obzir, zamjetno je da tijekom cijele ploče Zooey i dalje vokalno dominira, dok joj Ward uglavnom svojim vokalom daje tek pozadinsku podršku. Preletjevši preko popisa glazbenika uključenih u realizaciju albuma lako ćemo zaključiti kako su unatoč činjenici da su oboje multiinstrumentalisti, ovoga puta ušli u suradnju i s drugim glazbenicima. Svakako je dobro da su se She + Him nakon duže pauze studijski oglasili te nam u vrijeme autorske kreativne nasušnosti podarili nešto novo, makar i kroz obrade pjesama svojih idola. Ipak, sljedeći korak kojega svi željno iščekujemo jest njihov album s autorskim pjesmama.

Ivan Dukić

Hits 595
Christmas Party « Christmas Party She & Him Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiSve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u