A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2024
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Hard rock / British Metal
Dodano Petak, 03 Svibanj 2024
Žanr Pop-Rock
Length 42:18
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2024
Država Europa
Etiketa Silver Lining Music
Catalog Number SLM098P01
Edition details objavljeno: 19.1.2024.; producenti: Andy Sneap i Biff Byford; snimano: Big Silver Barn, York (UK) i Lampes Posthotel Old Cinema Restaurant Der Krug (Germany)
Tags Andy Sneap Saxon Silver Lining Music Biff Byford

Review

Sljedeće godine Saxon obilježavaju pedesetu godišnjicu djelovanja. Ove pak, godine objavili su dvadeset i četvrti službeni studijski album – „Hell, Fire and Damnation". Gitarist i jedan od osnivača Saxona, Paul Quinn napustio je bend prije snimanja ovog album. Na njegovo mjestu uskočio je gitarist Brian Tattler, koji je bio gitarist i osnivač Diamond Heada. Dakle, osnivač je jednog od new wave of British heavy metal (NWOBHM) bendova u 2023. godini ulazi u jedan od najpoznatijih NWOBHM bendova. Sve su to ljudi koji su zagazili u osmo desetljeću (+70). Sve u svemu Saxon djedice i dalje praše. "Hell, Fire and Damnation" se čini za nijansu žešći nego nekoliko posljednjih albuma. Izgleda kako je upravo Tattler krivac toj maloj promjeni zvuka te dodatnoj žestini. Album sadrži 9 +1 pjesmu u klasičnom Saxon himničko metal kombinaciji uz dosta svježine i razigranosti. Upravo ta svježina ono što je karakteristika ovog albuma.

Album počinje svojevrsnim proročanstvom (The Prophecy) koje uz glazbenu kulisu citira legendarni glumac i narator Brian Blessed. Onda ulijeće naslovna „Hell, Fire And Damnation“. Novi klasik, pjesma koja ulazi u sve pore metalnog tijela. Tema je vječna borba između dobra i zla (Božji jaganjac Vs dijete Sotone, paklena vatra VS rajske svijetlosti, anđeli Vs demoni ….) Pjesma o poznatoj dami 'Madame Guillotine' pjeva o najpoznatijoj spravi koju je proslavila Francuska revolucija. Zvuči dosta zanimljivo kad Biff pjeva „Dopustite da vam predstavim Madame Guillotine, Bit će joj drago da Vas upozna, ali molim Vas, ne gubite glavu!“ Pjesma „Fire and Steel“ je odsvirana u motorhead stilu i zvuči dobro. Ufolozi će se zasigurno zainteresirati s ponajboljom pjesmom na albumu „There's Something in Roswell“ - Saxon u svom najboljem izdanju. Povijest je često Biffova inspiracija, na ovom albumu to je najočitije u pjesmi „Kubla Khan and the Merchant of Venice“. Opjevani trgovac nije nitko drugi nego li 'naš' Marko Polo. Zadnji, zasad, objavljeni singl je pjesma 'Witches of Salem' jest malo (ali stvarno malo) sporija, ali i žešća pjesma. Album završava pjesmom „Super Charger“ – brzo, žestoko i „direktno u facu'. U biti na albumu nema loše skladbe.
„Hell, Fire and Damnation“ je izvrstan heavy metal album. Jedan od najboljih Saxon izdanja u zadnjih desetak godina. NWOBHM je živ, zdrav i radi na sebi. Ako ova ekipa ostane zdrava, vitalna i na okupu tko zna što možemo očekivati u nadolazećim godinama.

Bruno Ćurko

Hits 1753
More Inspirations « More Inspirations Saxon Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiZagreb Music Fest, 2. dan - kišni ured se ipak smilovao


Manifest crnila u Močvari: Stonebride/Luxus Lord/Prisonplanet


Zagreb Music Fest, 1. dan


Lord Of The Dance nastupili u Zagrebu


BadBadNotGood u Šibeniku


Galerija fotografija: Lord Of The Dance u Splitu


Diddle In The Middle i Bonaster


Stingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka