A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Positive Songs For Negative People


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2015
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Nedjelja, 17 Siječanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 39:45
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2015
Država UK & Europa
Etiketa Polydor / Xtra Mile Recordings
Catalog Number 4741161
Edition details objavljeno: 7.8.2015.; produkcija: Butch Walker; snimano: 4.6.2014.
Tags Polydor Butch Walker Frank Turner Xtra Mile Recordings

Review

"Positive Songs For Negative People" je šesti studijski album britanskom punk-folk glazbenika Franka Turnera, te je, kao i prethodnih pet, poluakustičnim načinom tematski romatničan. Frank na isti načn opjevava iste stvari, ali ako ste obožavatelj, to vam niti najmanje neće smetati.

Turner je na ovom albumu pokazao sva dostignuća svog glazbenog iskustva, polazeći od punka, preko folk glazbenih utjecaja i na kraju akustike.  Album je ispunjen liričnim pjesmama o istinskom življenju života i uživanja u istom, stalnog kretanja naprijed, pozitivnih poruka koje daju motivaciju za neodustajanjem od života, pomirenjem sa nepodopštinama iz mlađih i blesavijih dana. Tekstovi su to s kojima se većina ljudi može poistovjetiti, koji nam svima barem ponekad zatrebaju. Druga stvar s albuma koja je ujedno i najžešća, "Get Better"  osobni mi je favorit  sa „I' m trying to get better because I haven't been my best (...) we could get better because we're not dead yet". ("Pokušavam biti bolji jer nisam dao najbolje od sebe... možemo biti bolji jer još nismo mrtvi") Pjesma je to s onom klišejiziranom i izlizanom porukom da se ne smijemo predavati sve dok smo živi, hejteri će reći tipična motivacijska poruka, koje su jako popularne u zadnje vrijeme.

No, kome s vremena na vrijeme ne treba malo motivacijskih pjesama? A Turner je na ovom albumu upravo to – motivicijski govornik / glazbenik sa veoma pažljivom publikom koju zadržava svojom prepoznatljivošću. Međutim, prepoznatljivost je dvosjekli mač. Turner na ovom albumu zvuči kao da svira i pjeva u svojoj fotelji okružen dobrim prijateljima i obožavateljima, što je odlično ako se i vi osjećate kao da ste u blizini te fotelje. Ako se ne osjećate tako, prepoznatljivost se može pretvoriti u dosadu. Ako volite Turnerov rad od ranije, možete se povezati s njegovim pjesmama na "višem nivou" pošto su tekstovi izrazito osobni, te će vas se album definitivno svidjeti. Osim što je osoban album je, što se može naslutiti i iz naslova "Pozitive songs for Negative People" terapeutski usmjeren. Nudi nam motivaciju i savjete za razne emotivne i autodestruktivne krize, uz energičnu i ritmičnu Turnerovu gitaru. U tom se smislu ističu  pjesme "The Nest Storm" kojoj je glavna poruka da se treba veseliti i uživati u životu, a ne provesti život "inside", unutra, na "sigurnom"; te "Glorius You" koja svakoj ženi na svijetu poručuje da je prekrasna i da će uz Turnerovu gitaru, koja ju razumije da radi od jutra do sutra, lakše podnijeti težinu svijeta koju osjeti na ramenima kad ostane sama u svojoj sobi. Žestoka "Demons" nam poručuje da svi imaju svoje probleme, svoje poteškoće i krize, ali da ih je sve na kraju moguće i esencijalno potrebno nadići i pobijediti, te iako ne možemo dobiti sve što želimo, nikad nećemo biti poraženi, jer je "k vragu, tako dobro biti živ".

Posljednja stvar na albumu je izuzetna "Song for Josh" , koje je posvećena Turnerovom prijatelju Joshu Burdettu koji si je 2013. godine oduzeo život.  Turner je tu stvar snimao u snima pred publikom u klubu u kojem je Burdett radio, a tekst je izuzeno emocionalan i osoban. Turner žali što nije shvaćao da njegovom pijatelju treba pomoć, te što mu se Josh nikad nije obratio "Why didn't you say something on the last time we met? There's always hope left, and I can't say for certain what I would have done, but I can't do anything now that you're gone" . No čak i u toj pjesmi Turner nam poručuje da uvijek ima nade i da nema problema koji se ne može preživjeti.

Zaključak je da je Turner definitivno napunio album pozivitnim pjesmama za negativne ljude, koje su pjevne i ritmične, te popravljaju raspoloženje i podižu nas  daljni život u ovom našem postkriznom postpolitičkom vremenu.

Vanja Premužić

Hits 1624
England Keep My Bones « England Keep My Bones Frank Turner Albumi Kronologija Be More Kind » Be More Kind

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiAlter Bridge, Halestorm, Mammoth WVH u Domu sportova


Električni orgazam u Tvornici


Andre Rieu razgalio Arenu


Clutch i Tvornica treći put


Orvel + Grgur u Močvari


Mingus Big Band zatvorili ovogodišnji Zagreb jazz festival


Artan Lili u Tvornici Kulture


Grgur, Panda Rhei i Quiet Protest u Mochvari


Izvrstan koncert Flyera u Tvornici


Goran Bare i Majke u Domu sportova


Kayhan Kalhor i Erdal Erzincan na ZJF-u


Jazz/Takes Supergroup nastupili u Tvornici


Trio Christiana Sandsa otvorio Zagreb jazz festival


Sufosia predstavila novi album u Močvari


November fest No.2. dan 1.


Stjepan Jimmy Stanić i The Boys u VIB-u


Sting oduševio u zagrebačkoj Areni


Phantasmagoria u Boogaloou


COTA G4 izrokala Hard Place


Death metal veselje usred Budimpešte