A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2023
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Contemporary Pop/Rock / Adult Alternative Pop/Rock / College Rock
Dodano Srijeda, 22 Ožujak 2023
Žanr Pop-Rock
Length 1:04:18
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2023
Država Europa
Etiketa Island Records
Catalog Number 4862910
Edition details objavljeno: 17.3.2023.; producent: The Edge; snimano: Shangri-La i The Village - Los Angeles, Metropolis - London i Harbour Island - Sofia
Tags Island Records U2 The Edge

Review

„Finili su Mare bali“- još se sjećam izraza kojim bi moja pokojna baka poručila da je nešto nepovratno završilo.

Sam naziv najnovijeg albuma velikana rocka indikativno nagovješćuje da su Bono, Edge, Larry i Adam definitivno odlučili završiti svoj glazbeni ples, ovog puta uz neopozivu predaju.

Prije samog izlaska albuma svekolika javnost bila je upoznata što je četvorka odlučila prezentirati Urbi et Orbi. Novi aranžmani i izmjene tekstova nerijetko su takvi pokušaji što svojih što tuđih pjesama rezultirali pravom katastrofom. Na ovom albumu upravo se dogodila monumentalna devastacija pjesama koje su svojevremeno našle zasluženo mjesto u glazbenom Partenonu.

Trenutno mi pada na pamet jedna pjesma čije je preoblikovanje originala bilo kudikamo bolje od originala. Riječ je naravno o akustičnoj verziji „Layle“ na Claptonovom Unplugged albumu.

Iskreno, slušanje 40 obrađenih pjesama među kojim su neke stekle status besmrtnosti iskrenom obožavatelju njihovog opusa predstavlja pravo mučenje, isisana je nekad poznata energija, svježa krv, što s lakoćom polučuje intezivnu uznemirenost. Iskreno priznajem da su mi Irci od samih početaka bili jedan od omiljenih bendova na čiju sam glazbu uspio isprofilirati glazbene ukuse moje djece. I zato im velika hvala, no prekrajanje aranžmana kao i prekrajanje granica u pravilu vodi samo prema konfrotacijama. Stoga će materijal s ovog uratka sjesti na volej svim onima koji ih nikada nisu cijenili niti poštivali. Pitam se je li bi ovaj materijal zvučao bolje u nekoj unplugged verziji?

Da su kojim slučajem njihove pjesme u startu imale ovakve aranžmane veliko je pitanje bi li U2 postali ono što jesu, ili bi bili još jedno indie preseravanje.

Prepoznati vrijeme umirovljenja stvar je iskustva, zrelosti, objektivizma i realnosti. Ne prepoznati zamor materijala u trenutcima kada ti je Euterpa okrenula leđa, te je pronašla nova staništa; živjeti na staroj slavi; podrazumijeva veliku dozu samodopadnosti, možda bahatosti, možda neutaživu glad za novcem, možda strah od zaborava. Sam vrag će znati iz kojih pobuda je nastalo ovo zlodjelo, apsolutna negacija minulog rada.

Ako su se mislili oprostiti od vjernog i mnogobrojnog auditorija, onda je ovo veliki glazbeni lapsus, očita greška u koracima, koračanje ulicama koje nemaju ime.

I tako je neslavno završila belle epoque sjajnih glazbenika koji su ovaj svijet svojom glazbom ipak učiniIi ljepšim. A dok je trajala bilo je ugodno biti dio nje.

Đorđe Škarica

Hits 854
Songs of Experience « Songs of Experience U2 Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiStingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 2.


Zvijezde Sea Stara i 19.000 posjetitelja otvorili festivalsko ljeto


Urban&4 zatvorili Greencajt 2024.


Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen, Ibrahim Maalouf & The Trumpets Of Michel-Ange u Ljubljani


Beerfest 2024. dan 1.


Rod Stewart u Ljubljani


Mortal Kombat na kućnom pragu