A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2016
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock
Dodano Subota, 08 Listopad 2016
Žanr Pop-Rock
Length 1:01:30
Broj diskova 2
Edition date Srpanj 2016
Država SAD
Etiketa BMG Rights Management
Catalog Number 538218620
Edition details objavljeno: 29.7.2016.; producent i redatelj: Joe Thomas; izvršni producenti: Justus Haerder, Michael Kachko i Wendy Griffiths; snimano: The Venetian Theatre
Tags Brian Wilson Joe Thomas BMG Rights Management Justus Haerder Wendy Griffiths Michael Kachko

Review

Možemo pomisliti kako Brian Wilson, slično Leonardu Cohenu i još nekim neumornim glazbenim "oldtajmerima", svoje osmo desetljeće života nepotrebno stavlja na kušnju pojačanom koncertnom (pa i studijskom) aktivnošću, slaveći prije svega neku "bolju prošlost", ali ne treba ovdje biti preoštar, još manje sarkastičan. Davni lider legendarnih The Beach Boys i autor nekih od najznačajnijih i najljepših melodija 20. stoljeća imao je sve samo ne konzistentnu karijeru, a tragična događanja nerijetko su one ljepše epizode posve bacala u sjenu, ispisujući jednu tužnu priču punu neizvjesnosti i propuštenih prilika. Mastermind jednog od najljepših, najboljih i najčarobnijih albuma svih vremena, "Pet Sounds", autor svevremenskih melodija The Beach Boys, ali i vrlo osjetljiva i labilna duša, čija su otkliznuća u psihički i fizički mrak progutala cijela desetljeća i planirana velika remek-djela, zadnjih je desetak godina odlučio možda platiti sve svoje dugove – sebi, kao i vjernoj publici te svima onima koji ga nikada nisu ni pokušali potisnuti s najsjajnijih stranica antologije američke popularne kulture.

Nakon što je svijetu napokon prezentirao svoj zlosretni, nikad posve dovršen projekt "Smile", razvalivši prvo novosnimljenim albumom, a potom i kompilacijom materijala što je preživio psihozom, depresijom i umorom obilježen rad u studiju krajem šezdesetih, ove godine je proslavio i punih pola stoljeća "Pet Sounds", remek-djela koji je bio i ostao jedino mjesto u njegovoj diskografiji gdje se poklopilo baš sve i gdje je svoju viziju uspio iznijeti u punom zamahu i obimu. Uz niz od nekoliko što više ("Reimagines Gershwin", "That Lucky Old Sun"), što nešto manje uspjelih albuma ("In the Key of Disney", "No Pier Pressure"), Brian Wilson očito ponovno diše svoju glazbu punim plućima, možda pokušavajući, koliko mu realno može poći za rukom, nadoknaditi mnoge izgubljene godine i ideje, pa su tako čak i The Beach Boys okupljeni još jednom na trijumfalnom albumu "That's Why God Made the Radio". Koncertni album "Brian Wilson and Friends" dolazi na tom stvaralačko-izvođačkom valu, a svojim dosegom, opsegom i konceptom namijenjen je prvenstveno obožavateljima.

Kao standardni CD+DVD paket, album ne nudi valjanu retrospektivu karijere koliko jednostavno Briana i bend u sadašnjem trenutku, zasladivši to s nekoliko gostovanja mahom vezanih uz još aktualan album "No Pier Pressure". Iako daleko od pune izvođačke forme, ova istinska američka glazbena legenda u tolikoj mjeri nadahnjuje svoj bend da sve funkcionira kao besprijekorni show što slavi glazbu i njezin univerzalni jezik, a pojavljivanje Ala Jardinea iz najstalnije postave Beach Boysa kroz gotovo cijeli repertoar, te Blondieja Chaplina i Rickyja Fataara iz postave s početka sedamdesetih i albuma "Carl and the Passions – So Tough" i "Holland", koji su zaboravu bar na trenutak oteli neke od pjesama iz te ere ("Marcella", Sail On Sailor", "Hold On Dear Brother"), dalo je predstavi dozu nostalgije i dodatnu širinu. Gostovanja Sebua Simoniana iz Capital Cities, Natea Ruessa iz benda Fun i Zooey Dechanel iz She & Him manje su pak impresivna, podsjećajući na inferiornost materijala s recentnog "No Pier Pressure", pa klasici iz bendovskog portfelja, poput "Heroes and Villains", "Good Vibrations", "Wouldn't It Be Nice" ili "Help Me Rhonda" ostaju glavni zgoditci repertoara. Inače – možda baš zato – CD zaobilazi navedena gostovanja, ali je kao format u ovom slučaju i posve nepotreban: drž'te se, dakle, DVD-a, odnosno, blu-ray izdanja s punim repertoarom u zvuku i slici.

Čovjek koji je s još nepunih 24 godine s bendom snimio svoj deseti album i s njime ostao na svim relevantnim listama najboljih albuma svih vremena čak i pola stoljeća nakon nastanka počastio nas je, dakle, jednim skromnim koliko i grandioznim koncertnim albumom. Ništa značajno, ništa obvezujuće, ništa revolucionarno, ništa čak ni novoga, ali svima koji su bar malo bolje upoznali glazbu Briana Wilsona zasigurno neće promaknuti ispod radara – "Brian Wilson and Friends" štivo je za prijatelje, baš kao što su oni u njegovu naslovu; to mu je i mana i vrlina, a samo njegov potpisnik zna koliko je uistinu bio potreban i koliko će toga još iznjedriti.

Toni Matošin

Hits 1495
No Pier Pressure « No Pier Pressure Brian Wilson Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima