facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2004
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Experimental Rock
Dodano Četvrtak, 20 Studeni 2014
Žanr Rock
Length 1:07:26
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2004
Država Europe
Etiketa Nonesuch
Catalog Number 7559-79809-2
Edition details Produkcija: Jim O'Rourke i Wilco
Tags Nonesuch Wilco Jim O'Rourke

Review

Najteže je zaputiti se. Kad se jednom otisneš iz svoje sigurne luke, otvaraju se pučine, bespreglednosti, a svaki novi korak, svaka nova milja sve manje je usporediva s prethodnima. U slučaju Wilco sve se pak čini lakim. Vjerujem da se Jeff Tweedy i ne bi baš posve složio sa mnom, no pedantna lakoća kojom je njegov bend rastao u groznici milenijskog sutona i u prvim godinama novoga stoljeća te autorska samouvjerenost koja nije dala da se po ičijem diktatu prekrajaju takva remek-djela kao što su "Being There" i "Yankee Hotel Foxtrot", odaju dojam da nije bilo ni pomisli o posrtaju ni zastajkujućih pogleda preko ramena. Peti album, "A Ghost Is Born", upravo zato teško da je iznenadio ikoga, iako je u pitanju najeksperimentalniji i najsporije prohodan album benda dotad, a i dosad, albumima kasnije.

Nema nikakve više potrebe iznositi korijenske poveznice s (pod)žanrovima country-rocka iz kojih je Wilco izrastao – "A Ghost Is Born" punokrvni je album iz svijeta alternativnoga rocka (kategorija u kojoj je bend konačno osvojio Grammyja za album godine), guste teksture koja namjenski propušta gdje stigne, ali koja slijedi svoju i samo svoju jasnu logiku i estetiku. Sastavljen na predlošcima koje je bez greške i mane postavio "Yankee Hotel Foxtrot", novi je album za Tweedyja i društvo bio poligon za nove avanture u hi-fiju, ovoga puta još manje konvencionalne, gotovo samourušavajuće. Razina prethodnika nije ponovljena (teško da je takvo što bilo i za očekivati!), no užljebljenje u gornjem domu velikih bendova današnjice i odvažnih imena koja su sposobna za sve baš ovakvim korakom bilo je posve dovršeno. Jer, ako ništa drugo, "A Ghost Is Born" je album potvrde – ne kvalitete, jer je ona davno ranije potvrđena, već veličine ili, možda točnije, širine.

Sam pogled na minutažu daje jasne naznake, pa tako popunjen format CD-a, uključujući dvije pjesme duže od deset minuta, govori koliko se društvance odlučilo zabaviti u studiju. Gdje je "Yanke Hotel Foxtrot" bio zgusnut, novi je album težio rastresenosti, gdje je prvi bio hladniji, drugi je unio vrelije krvi, gdje je prvi bio muzikalan, drugi se poigravao strukturom… Samim tim, posve je izvjesno da je upravo prethodnik donio albumu presudne glasove za aklamaciju, no u pitanju ipak nipošto nije ništa nalik Scorseseovom Oscaru za "Pokojne". "A Ghost Is Born" će vam se, prepustite li mu da vas povede, pretočiti kroz zvučnike umiljato poput najpitkije svoje pjesme "Hummingbird", usprkos oporosti uvodne "At Least That's What You Said" armirane Tweedyjevom neurotčnom gitarom (po prvi je put, po O'Rourkeovom nagovoru, nakon odlaska Jaya Bennetta preuzeo vodeću gitaru). Za razliku od prethodnih albuma, na kojima je stalno bilo pojedinačno sjajnih pjesama, ovaj album ćete najbolje doživjeti uzmete li ga kao cjelinu, nešto poput elektrizirane simfonije.

Najduže dvije pjesme nisu najbolje, no efektno podcrtavaju takvu postavku albuma. "Spiders (Kidsmoke)" je angažirana i pumpa svojom energijom, ali petnaestominutna "Less Than You Think", koju je sam Tweedy nazvao "pjesmom koju će svi mrziti" se i ne trudi biti dopadljiva niti se boriti za vašu strpljivost i(li) naklonost. Najopsežniji dio minutaže otpada na sintesajzersku tihu buku u kojoj su podjednako sudjelovali svi članovi benda i ideja uistinu funkcionira iako je tim "zločestija" što je tako ekstremno od ostatkla albuma odvojila zaključnu, instantno dopadljivu "The Late Greats". Tim potezom ne samo što nisu okončali svoju "simfoniju" zvukovima koje kao da simuliraju raspadanje, već su zaokružili koncept punokrvnom Wilco-pjesmom, poručivši da nisu puki eksperimentatori koji su se domogli skupih igračaka. Naravno, na vašoj je strpljivosti da dovede do svačijeg osobnog stava o tome.

Iz navedenoga vjerujem da je jasno da je "A Ghost Is Born" prvenstveno album za poklonike benda i da je daleko od polazne točke za upoznavanje s istima. Jer, ne samo što je najzačudniji uradak Tweedyja i stalno mijenjajuće ekipe (ovoga puta kolektivu se prikačio novi multiinstrumentalist Mikael Jorgensen) dotada, već ni nakon njega Wilco nisu snimili ništa ni približno tako avanturističko. I kao takav, u pitanju je impozantan album sjajne ideje, dizajna i realizacije; odaziv ovisi isključivo o vašem ukusu i preferencijama.

 

Toni Matošin

Hits 850
Yankee Hotel Foxtrot « Yankee Hotel Foxtrot Wilco Albumi Kronologija Sky Blue Sky » Sky Blue Sky

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42