A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2013
Format Albumi
Vrsta Art Rock / Prog-rock
Dodano Petak, 12 Veljača 2021
Žanr Pop-Rock
Length 54:42
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2013
Država Europa
Etiketa Kscope
Catalog Number KSCOPE242
Edition details objavljeno: 25.2.2013.; producenti: Steven Wilson i Alan Parsons; snimano: 15. - 21. 9. 2012 - East West Studios, Los Angeles
Tags Kscope Alan Parsons Steven Wilson

Review

Steven Wilson, multi-instrumentalist i producent, osnivač i vođa više uspješnih sastava poput Porcupine Tree, Blackfield i No Man., stigao je izdati svoj treći potpuno samostalni album pod nazivom „The Raven That Refused To Sing“. Rad ovog britanca treba posebno istaknuti jer iako pati od sindroma hiper-produktivnosti, skoro svaki uradak je hvalevrijedan i poseban na neki način. Nakon nekoliko klasika sa Porcupine Tree, i suradnjom s Mikaelom Akferditom iz Opeth-a (kojem je producirao najbolje radove), izgleda da se potpuno posvetio svojoj solo karijeri, stavljajući svoj matični Porcpupine Tree na hiatus na neodređeno vrijeme, tako da treći po redu samotsalni studio uradak označava novi pravac u kojem će krenuti Steven. Izabrao je više nego dobar pravac, a evo i zašto.

Zvuk Porcupine Tree definitivno nosi Stevenov potpis, no prisutnost vrhunskih glazbenika koje je okupio pomalo su pretvorili Porcupine u blažu verziju bendova poput Dream Theatera, stavljajući tehniku izvedbe ispred samog utiska benda kao cjeline i poruke koju šalje. To se posebice vidi na zadnjim uradcima ovog benda, stoga je Steven Wilson samostalno ipak osjetno drukčiji od ovog benda i jako je zanimljivo čuti kako to zvuči. Nakon privijenca Insurgentes koji je težnju bacio na eksperimentalan zvuk bez neke čvršće krautrockerske forme sveprisutne u drugim projektima, Grace for Drowning je istražio mračnije zvukove pod utjecajem jazz-a i ostalih avantgardnih žanrova, koketirajući s elektronikom. The Raven That Refused To Sing je imao veliki upitnik iznad sebe prije izlaska zbog nemogućnosti odgonetanja što će to Wilson snimiti, pa je tako izlazak albuma dočean s nestrpljenjem. Čekanje se isplatilo jer je album u najmanju ruku, vrlo dobar.

Nema nekog smisla obrađivati pjesmu po pjesmu iako ih je samo 6, i svaka nosi zasebnu priču, već je dovoljno opisati atmosferu ploče i njen zvuk. Wilson više nego uspješno kombinira King Crimson, Jethro Tull, Pink Floyd i krautrock utjecaje u smislenu progresivnu cijelinu. Album kombinira trenutke živčanih prijelaza kakvih se nebi posramila ni Mars Volta, do laganijih balada koje podsjećaju na najbolje dane Porcupine-a i njihovog albuma Deadwing. Ipak treba spomenuti pjesmu Luminol koja otvara album i definitivno će zainteresirati sve prog-rcok freakove svojom čudnom vremenskom odrednicom u kojoj je ukomponirano skoro pa desetak različitih djelova pjesme. Isto tako Holy Drinker se ističe kao prva među jednakima jer u njoj čujemo jake fusion elemente kojima se Wilson odnedavno bavi, pa je zanimljivo čuti stvar koja zvuči kao Cobham ili Weather Report.

Sve u svemu, album je odličan, i nadajmo se da će Steven Wilson izdati još ovakvog različitog, ali izuzetno koherentnog materijala kojeg krasi vrhunska produkcija i sorround zvuk za koji je album i nagrađen.

Mislav Miličević

Hits 431
Steven Wilson Albumi Kronologija The Future Bites » The Future Bites

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere