facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2020
Format Kompilacije
Vrsta Heavy metal / Hard rock / Arena Rock / Pop-Metal
Dodano Srijeda, 09 Prosinac 2020
Žanr Pop-Rock
Length 1:18:15
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2020
Država Europa
Etiketa Rhino Records
Catalog Number R2 640717
Edition details objavljeno: 19.6.2020.; producenti: David Coverdale (ujedno i izvršni), Reb Beach, Joel Hoekstra i Michael McIntyre
Tags Rhino Records Whitesnake David Coverdale Reb Beach Michael McIntyre Joel Hoekstra

Review

Ovo stanje opće društvene obamrlosti izazvano aktualnom globalnom pandemijom odrazilo se i na glazbenu industriju. U nestašici živih nastupa, nemogućnost najizravnijeg kontakta s publikom, pojedini glazbenici pokušavaju nadomjestiti na različite načine. Neki odlaze u studio snimiti nove materijale, drugi su odlučili objaviti ranije snimljene koncerte, a treći su predah sada već uistinu neizvjesnog trajanja iskoristili za osvrt na svoj raniji rad i objavu kompilacija. U svakom od navedenih slučajeva, glazbenici bacaju slamčicu spasa ljubiteljima glazbe koja je svima nama pribježište od učmale svakodnevice. David Coverdale, frontmen i idejni vođa ovoga izvorno britanskoga sastava koji sada postoji već više od 40 godina, odlučio se objaviti seriju kompilacija

Rekapitulacija dosadašnjega rada sasvim je logičan potez za grupu koja je do sada snimila 13 studijskih, četiri live albuma i najmanje pet službenih kompilacija. Davidova polazna ideja bila je svrstati materijal u tri kompilacijska dijela te tako napraviti svojevrsnu trilogiju najvećih uspješnica. Cijeli projekt nosi naziv "Red, White and Blues Trilogy“, a prema planu prvi se „The Rock Album“ trebao baviti pjesmama rock usmjerenja, drugi „Love Songs“ onima ljubavne tematike, a treći „The Blues Album“ - skladbama s elementima bluesa. Materijala definitivno ima, samo ga je trebalo kvalitetno i tematski klasificirati. I naravno, kako bi se dodatno razveselilo obožavatelje, uz remiksove probranih ranije objavljenih pjesama, ovdje su i poneka iznenađenja u obliku dosad neobjavljenih pjesama.

„The Rock Album“ je objavljen sredinom ove po svemu sudeći nezaboravne godine. Zbirku od 16 pretežito žestokih pjesama otvara nenadmašna „Still Of the Night“, ritmički kompleksna pjesma, koja je publici poznata s prijelomnog albuma „Whitesnake“ (1987.), kojim su otvorili novo poglavlje svoga djelovanja i definirali danas prepoznatljiv čvršći, ali komercijalan heavy metal zvuk. U prilog toga da je upravo ova jedna od njihovih najcjenjenijih pjesama govori i podatak da su je do sada obradili Halestrom i Tarja Turunen, bivša pjevačica grupe Nightwish. Složit ćemo se da s ovakvim otvaranjem kompilacija obećava mnogo. Ali, nažalost, velika očekivanja ipak nisu do kraja ostvarena.

Bilo je predvidivo da će kompilacija u širokom luku zaobići prearanžirane pjesme grupe Deep Purple koje je Whitesnake objavio na „The Purple Album“, ali nitko nije očekivao da će izostati odlične, brze pjesme s albuma „Trouble“ (1978.), „Lovehunter“ (1979.), „Ready an' Willing“(1980.) i „Come And Get It“ (1981.), njihovih albuma iz prve, rane faze rada, jer su upravo one otvarale prostor za nove aranžmane i remiksove s ciljem aktualizacije i osvježenja. Odabir pjesama kvalitetno pokriva razdoblje rada grupe od 1984. godine, ali ipak statistički gledano na kompilaciji je najzastupljeniji album „Restless Heart“ (1997.). S ovoga albuma (koji je trebao biti Coverdaleov solistički projekt ali je EMI nagovorio Davida da ga iz komercijalnih razloga potpiše kao „David Coverdale & Whitesnake“) uvrštene su čak četiri pjesme („Restless Heart“, „Anything You Want“, „Crying“ i „Can't Stop Now“) i to najvjerojatnije zato što album do sada još nije objavljen u SAD-u. Ostali su albumi, kao po nekom matematičkom ključu, podjednako predstavljeni s po dvije pjesme, s izuzetkom albuma „Saint And Sinners“ i „Slip Of the Tongue“ s kojih je tek po jedna. S posljednjeg, prošlogodišnjeg studijskog albuma „Flesh & Blood“ nema ni jedne pjesme, izuzev „Always the Same“, pjesme koja je nastala tijekom snimanja ovoga albuma, ali do sada nije objavljena. Ne čudi ni najmanje da su na kompilaciji „Give Me All Your Love“ i „Love Ain't No Stranger“, bez kojih kompilacije Whitesnakea ne može niti biti, ali ovdje je i „Here I Go Again“ koja bi, čini se, logičnije „sjela“ na drugu, ljubavnu kompilaciju, posebno na njezin kraj.

Ima ova kompilacija brojne prednosti: primjerice, pjesme su odsvirane savršeno, posebno u gitarističkim (Reb Beach, Joel Hoekstra i Steve Vai) i ritmičkim dionicama (Michael Devin na basu i Tommy Aldridge na bubnjevima), a neke su pjesme dodatno producentski glazbeno dotjerane i prilagođene vremenu pa će tankoćutnije uho zamijetiti i ponešto drugačije ruho starih, sad već dobro prožvakanih i poznatih hitova. Povrh svega, album sadrži i dvije dosad neobjavljene, publici potpuno nove pjesme: već spomenutu pjesmu "Always the Same“, snimljenu za njihov posljednji album „Flesh & Blood“ (2019.) i „She Give Me“, dostupnu samo na ovom izdanju, koja pomalo podsjeća na Led Zeppelin.

Ipak, svatko tko poznaje Whitesnake svjestan je da je klasificiranje njihovih pjesama u tri pretinca (rock, ljubav i blues) poprilično težak zadatak, posebice zato što se Davidovi jednostavni tekstovi u pravilu baziraju na ljubavnoj tematici, uzdasima, čežnji i boli te čarobnoj (i patetičnoj) mješavini suza i kiše. Publika koja voli sve navedeno doći će na svoje na ljubavnoj kompilaciji.

Na kraju, nije teško zaključiti da odabirom pjesama na ovoj „Rock“ kompilaciji obožavatelji komercijalnog Whitesnakea nisu ostali ni najmanje zakinuti; lošije su prošli stariji poznavatelji Whitesnakea koji će konstatirati da izbor pjesama ne pokriva cijelu karijeru ove grupe i da nedostaje ovdje upravo ta rana njihova faza. Njima treba poručiti: ne gubite nadu, možda će biti više sreće na trećem dijelu obećavajućega naziva „The Blues Album“.

Ivan Dukić

Hits 722
Whitesnake Kompilacije Kronologija Love Songs » Love Songs

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma