A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2020
Format EP
Vrsta Lo-Fi / Acoustic
Dodano Nedjelja, 27 Rujan 2020
Žanr Rock
Length 26:46
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2020
Država Europa
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 093624888956
Edition details objavljeno: 18.9.2020.; producent: The Volume Dealers (Neil Young i Niko Bolas); snimano: 19.-23.6.2020.
Tags Neil Young Reprise Records The Volume Dealers Niko Bolas

Review

„Ja hoću politiku u svoju butigu“ kazao je "kum grungea", stari buntovnik s razlogom povodom tužbe prema aktualnom američkom predsjedniku, „branitelju“ kapitalističkog slobodnog tržišta, za mnoge Amerikance sinonimu za glupost i nevolju, dok ga drugi vide kao „ratnika svjetla“, čovjeka koji je kazao da će Amerikanci steći mentalitet krda umjesto imunitet krda; Mesiju koji će ovaj svijet osloboditi pedofilije, trgovanja nevinom djecom, trajnog rješavanja „duboke države“ (ili birokracije za one koji misle da je to nešto tajanstveno), masona, demokrata i biciklista. Ako se zapitate zašto biciklista, odgovor bi bio, zašto demokrata?

Jer ako jedna od glazbenih vertikala, vječni protivnik glazbenog, pa i drugih establišmenta za Trumpa kaže da je sramota za američki narod (Young je inače Kanađanin s američkom putovnicom), onda takvom čovjeku ipak treba vjerovati.

Povod za tužbu bilo je nedozvoljeno korištenje Youngove „Rockin' In the Free Word“ za predizborne aktivnosti Mr. Presidenta, inače prepune podjela, mržnje i ignorancije.

Album iz serije Fireside Sessions prava je vatrena kolekcija Neilovih protestom nabijenih pjesama, ujedno popis vrhunskih trenutaka iz njegove prebogate kajdanke, popis uvijek aktualan bez obzira na vrijeme nastajanja. Popis odsviran u minimalističkom ruhu (samo gitara i vokal), koji predvodi uvijek opominjuća „Ohio“ (u izvedbi CSN&Y), protestni osvrt na masakr napravljen od strane Nacionalne garde na sveučilištu Kent State. Treba istaknuti verse: „What if you knew her, and find her dead on the ground“. Tu je i „Southern Man“, Neilovo nezadovoljstvo gotovo stalno prisutnim rasizmom na američkom jugu, s neskrivenim spominjanjem gorućih križeva i Ku Klux Klana, relevantno od '70-ih kad je ovaj biser nastao, pa do današnjih dana. Na tom tragu je i „Alabama“, Neilova opservacija na opstrukcije tadašnjeg guvernera Alabame, Georgea Wallacea, na mirne prosvjede predvođene Martinom Lutherom Kingom. “Swing Low Alabama“ pjeva Neil aludirajući na duhovnu pjesmu Afroamerikanaca iz doba ropstva.

Nije bez razloga na ovom EP-u uvrštena i stara Dylanova „The Times They Are A-Changin'“, Bobov glazbeni pokušaj stvaranja generalnog okvira za društvene promjene koji u aktualnim trenucima ima svoje pravo značenje u odnosu na svoju skoro 60-godišnju povijest.

Neil se pokazao i kao vizionar, predvidjevši 2006. godine uspon Baracka Obame u pjesmi „Lookin' for a Leader“, da bi u inačici iste naslovljene „Lookin' for a Leader 2020“ otvoreno pozvao birače na glasanje protiv Trumpa.

Navodno jedna od njegovih najzagonetnijih pjesama, „Campaigner“, ujedno funkcionira i kao zabava za fanove koji biraju koga bi postavili na čelo države nakon Richarda Nixona nakon afrere Watergate, a izgleda da je ta zabava bila aktualna i kroz brojne sljedeće administracije.

Ako se pitate što se promijenilo u međuvremenu od buntovnog hipija do zrelog komentatora političkih i društvenih događaja, siguran sam ništa, osim vremena koje neumitno protječe. Neil je i dalje jedan od onih čije se poimanje politike ne sastoji u ignoriranju činjenica.

Poznavajući Neilov nepresušni entuzijazam i neponovljivu energiju siguran sam da ovim mini-albumom nije ispucao sve adute, naime, kako je obećao u okviru Neil Young Archives, slijedi realizacija neobjavljenih snimaka/pokušaja s albuma Harvest i Zuma.

Đorđe Škarica

Hits 1730

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski