A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2023
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Noise pop / Alternative/Indie Rock / Dream Pop
Dodano Srijeda, 15 Veljača 2023
Žanr Pop-Rock
Length 48:44
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2023
Država Europa
Etiketa Matador
Catalog Number OLE 19292
Edition details objavljeno: 10.2.2023.
Tags Matador Yo La Tengo

Review

Yo La Tengo su ove godine ušli u četrdesetu godinu postojanja, izbacivši sedamnaesti album od svog osnutka, daleke '84. Malo je muzičkih teritorija koje u svome plodonosnom postojanju ovaj bend nije istraživao kroz svoje izlete i, kako za koga, više ili manje uspješne, eksperimente i eskapade. Činjenica je da se rijetki aktivni bendovi mogu pohvaliti tako širokom i raznovrsnom diskografijom. Kroz njenu se retrospektivu, nevjerojatnom lakoćom, pronalazi tolika količina svijetlih trenutaka, u tako različitim (atmo)sferama, isporučenih krajnje neposredno i nepretenciozno.

Da je kojim slučajem This Stupid World ispao najgorim albumom koji su Yo La Tengo ikada snimili, bilo bi to nešto sasvim razumljivo nakon tolikih godina stvaranja. Mnogi se ispuhali i puno, puno prije. I to je sasvim ok. Nekada je za jasnu poruku dovoljan i sprint i nema tu ničeg lošeg, sramotnog ili poražavajućeg. Međutim, Kaplan, Hubley i McNew daleko su od završene priče i sumraka inspiracije.

Bend nas kroz novi album, baš kao i kroz cijelu svoju glazbenu ostavštinu, nosi kroz brojne preobrazbe, od zarona u mračne, duboke, psihodelične hipnoze iz kojih se ne poželi izranjati, preko katarzičnih i bestežinskih lutanja u eteru, do izopačenih, suptilnih (i manje suptilnih) psihoza, noiserskih elemenata iznenađenja te, za njih, opuštenih indie rock normaliteta koji, neočekivano, bježe čak i u dub.

Neopterećenost produkcijskim savršenstvom ovom izdanju daje taj završni dodir te na cijelu priču sjeda kao usamljena trešnjica na vrh torte obložene nemarno razmazanim šlagom.

Način na koji, u nerijetkim momentima ovog LP-a, kroz naslage buke i šumova, prodiru (namjerno) skrivene melodije, gotovo je podmuklo privlačan i razoružavajuć. Dok se gdjegdje, kao same od sebe, gotovo organski, njihovim ispreplitanjem tvore predivne harmonije, mameći Vas da zavrtite album ponovo i ponovo, ne bi li ih opet čuli, traka po traka samo odmiče, čineći ovih 50 i kusur minuta mnogo kraćim nego što bi trebale biti. Između ostalog, ovom, već na prvo slušanje interesantnom albumu, upravo su te sitnice, neuhvatljive na prvu, udahnule dubinu i dale mu i element nenametljivog šarma.

Na kraju cijele This Stupid World priče, neočekivano se nabasa i na skrivenu traku kojoj ne treba dugo da isklizne iz tračnica u potpuno psihodelično ludilo, kao zakucavanje koje dolazi na kraju uigrane akcije, neočekivani crowd-pleaser za potpuni show.

I tako, nakon nebrojenog broja preslušavanja, još je uvijek teško reći što s ovim albumom u odnosu na ostatak svega što su Yo La Tengo snimili, no jedno je sigurno. Baš kao i svako njihovo izdanje, i ovo je, samo za sebe, jedan mali ali glasni trijumf ove nepoderive trojke.

Dejan Lončar

Hits 609
There's a Riot Going On « There's a Riot Going On Yo La Tengo Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiGibonni čarolijom oduševio i napunio Arenu Varaždin


Buč Kesidi i euforija šljokica u Sax!-u


Promocija IDEM-ovog albuma "POYY"


Božo Vrećin Atanor sevdaha i etno popa kao metafore života


Kosheen u Zagrebu: Simbioza benda i publike


Harlem Gospel Choir donijeli duh američkog Juga u Lisinski


Damir Urban&4 uz gudački orkestar raspjevali Osijek


Crime + The City Solution i Joshua Murphy


Po metra crijeva uveselili Zadrane originalnim ča-metalom


Rambo Amadeus u Sax!-u


Asaf Avidan nastupio u Hrvatskom domu u Splitu


Tihomir Pop Asanović nastupio u Tvornici kulture


Jelusick band i Split se očito javno vole


Buža i Smrdljivi Martini - bendovi koji zaslužuju veću pozornost


Promocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu