Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

berlinale special

Kultnim nijemim filmom Berlin, simfonija grada uz glazbenu pratnju nagrađivanog jazz benda Chui u četvrtak, 17. listopada svečano je otvoreno zagrebačko izdanje 2. Berlinale Speciala u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien. Riječ je o novom programu kina Tuškanac pod nazivom Kinofonija. Ljubav prema sedmoj umjetnosti ispunila je kino Tuškanac do posljednjeg mjesta, a otvorenje festivala suvremenog njemačkog filma okupilo je brojne filmaše, umjetnike i poznata lica iz kulturnog i javnog života. 2. Berlinale Special službeno su otvorili dr. sc. Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta Kroatien; Arne Sven Hartig, prvi tajnik i referent za kulturu i politiku u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke i Marko Rojnić, voditelj kina Tuškanac.

Bogati ovogodišnji program sljedećih dana donosi šest atraktivnih filmskih ostvarenja s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala. U pitanju su nagrađivani i uzbudljivi filmovi koji svaki na svoj način utjelovljuju festivalsku krilaticu „osobno je političko“ i obrađuju goruća društvena pitanja njemačke svakodnevice.

U petak, 18. listopada u 19 h gledamo šarmantnu komediju Dječaku treba svježi zrak koja pokazuje da je smijeh najbolja terapija. Najposjećeniji film ovogodišnje dodjele Njemačkih filmskih nagrada snimljen je prema bestseleru slavnog njemačkog zabavljača Hapea Kerkelinga i pod redateljskom palicom oskarovke Caroline Link. U 21 h slijedi najbolji filmski prvijenac ovogodišnjeg Berlinalea Oray o mladom imigrantu koji nastoji pomiriti svoju vjeru i buran ljubavni život.

Berlin. simfonija grada i Chui foto Samir Ceric Kovacevic

U nastavku vikenda očekuje nas beskompromisna drama s feminističkim pečatom Obična žena (subota, 19. listopada u 19 h) o mladoj Njemici turskog podrijetla Hatun koja postaje žrtva tzv. 'ubojstva iz časti' od kojeg godišnje na svijetu strada više od 5000 žena. U 21 h slijedi novi film Andreasa Dresena Gundermann o životu slavnog rock kantautora i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a. Gundermann je film o ljubavi i glazbi, ali i o suočavanju s vlastitom krivnjom.

Nedjelju, 20. listopada u 19 h provedite uz dobitnika Srebrnog medvjeda i njemačkog kandidata za Oscara – Razbijačica sustava je intenzivna psihološka drama o neobuzdanoj čežnji djeteta za ljubavlju i zaštitom u kojoj mlada Helena Zengel ostvaruje nezaboravnu glumačku interpretaciju. Mala, ali opasna Benni radikalno krši sva pravila koja joj nameću odrasli kako bi se vratila kući i bila s mamom.

U ponedjeljak, 21. listopada u 19 h ne propustite posljednju projekciju ovogodišnjeg Berlinale Speciala. Dvostruki kandidat za Oscara Djelo bez autora inspiriran je nesvakidašnjom životnom pričom slikara Gerharda Richtera. Redatelj Florian Henckel von Donnersmarck u epskom ostvarenju raspliće osobne i kolektivne traume njemačke povijesti kroz priču o moći umjetnosti i odricanjima na koja istinski umjetnik mora biti spreman.

Program u kinu Tuškanac traje do 21. listopada nakon čega Berlinale Special putuje i u druge hrvatske gradove - od 23. do 26. 10. u riječko Art-kino i od 6. do 27. studenog u splitsku kinoteku Zlatna vrata. Vidimo se u kinima!