Novosti
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Obzirom na učestale upite naših čitatelja vezano uz povrat kupljenih ulaznica za INmusic festival, koji se trebao održati u lipnju ove godine, a zbog svima nam dobro poznatih razloga je odgođen za 2021. godinu, upitali smo direktora festivala, gospodina Zorana Marića da nam pojasni kakva je politika organizatora glede ulaznica u ovakvim izvanrednim okolnostima. Odgovor prenosimo u cijelosti.

Posao organizatora je prije svega odgovornost, a organizacija ovakvih događanja podrazumijeva ogromne ulazne troškove mjesecima prije održavanja (kao što su depoziti najavljenim izvođačima), pa stoga organizatori moraju razmišljati kako se postupa u slučaju djelovanja više sile. Iz tog razloga, već od pokretanja festivala, odnosno s prvim festivalskim izdanjem definirana su jasna Festivalska pravila i važna upozorenja, s kojima su se svi mogli upoznati i više nego dobro. U pravilima stoji "Povrat sredstava od kupljenih ulaznica nije moguć u slučaju potpunog ili djelomičnog otkazivanja festivala uzrokovanog višom silom kao što su: ekstremni vremenski uvjeti koji ugrožavaju sigurnost publike i/ili izvođača, elementarne nepogode, požar, smrtni slučaj/bolest izvođača ili njima bliske osobe, zastoj ili obustava rada prometnih sustava (zračne luke, granični prijelazi, i sl.), rat, terorizam ili teroristički rizik, izgredi, ili temeljem odluke nadležnih službi sigurnosti o prekidu rada festivala, odluke gradskih i državnih ureda o prekidu kulturnih i zabavnih događanja (dan žalosti) ili bilo koje druge pojave ili odluke nadležnog tijela koja leži izvan moći organizatora." Obzirom da bi otkazivanje festivala u ovom kontekstu značilo da je festival trajno prestao postojati, a povrat ulaznica nije moguće ostvariti, odgoda realizacije ovogodišnjeg festivala za prvi realističan termin u skladu sa odgođenim turnejama međunarodnih izvođača je jedino i najbezbolnije rješenje u uvjetima pandemije kojom su svi pogođeni.

Na žalost, prvi put u povijesti došlo je do globalnog zastoja ekonomije koje je prouzročilo do sada neviđenu krizu i nužnost intervencija svih država za održavanjem likvidnosti koja je ugrožena na svim razinama. Zabrana rada i potpuni nestanak prihoda je pogodio cijelu koncertnu industriju pa se zbog toga odgađaju svi koncerti i festivalu u Europi za sljedeću godinu. Organizatori su se u slučaju djelovanje više sile mogli zaštiti od kolapsa unaprijed definiranim Pravilima i važnim upozorenjima, no kako je djelovanje više sile takvih razmjera neke države su promijenile zakone kako bi zaštiti od propasti i one organizatore koji se nisu zaštitili Pravilima i važnim upozorenjima. Zbog toga su do sad Njemačka, Italija, Španjolska, Poljska već promijenili zakone te su zakonski omogućili da se ne vraćaju novci od kupljenih ulaznica niti za otkazane koncerte te organizatori mogu ponuditi vaučere u istoj protuvrijednosti za druge koncerte koje će organizirati do kraja 2021. Zbog toga je važno podržati inicijativu za pomoć eventima koju su pokrenuli u Udruzi Glas poduzetnika, jer je očito da će trebati snažnija intervencija kako bi ta grana industrije preživjela ovu krizu.

Direktor INmusica na koncu podsjeća: festivalskim pravilima i važnim upozorenjima, koja su na snazi već 15 godina, objavili smo da do sad kupljene ulaznice za INmusic festival #15 i prateći kamp ostaju važeće za nove datume održavanja u 2021. godini.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici