Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Bob Geldof, pjevač grupe Boomtown Rats, koji je zajedno s Midgeom Ureom, frontmenom grupe Ultravox, imao ključnu ulogu u organizaciji spektakularnog dobrotvornog koncerta Live Aid, novinarima je priznao kako mu je ovaj projekt potpuno promijenio život.

Prisjetimo se, koncerti su se usporedno odvijali na stadionu Wembley u Londonu i JFK-u u Philadelfiji, dakle na dva kontinenta, a nastupile su sve tada najveće svjetske pop i rock zvijezde (U2, Phil Collins, Queen, David Bowie, Sade, Dire Straits, Eric Clapton i mnogi drugi). Na stadionima je ukupno bio nazočno oko 170 tisuća ljudi, a putem satelita koncert ih je pratilo još preko 400 milijuna u 60 zemalja svijeta. Na kraju, koncertom je prikupljeno više od 127 milijuna američkih dolara, što je tada iznosilo oko 100 milijuna funti za gladnu djecu Afrike.

Velikog humanitarca Boba Geldofa otada su nazivali „Svecem“. Povodom 35. obljetnice održavanja ovoga događaja, pjevač se novinarima povjerio da je ovaj događaj imao veliku prekretnicu u njegovu životu, a da ga je cijela organizacija vrlo vjerojatno koštala braka s pokojnom Paulom Yates kao i njegove kasnije karijere.

"Neko vrijeme sam bio zbunjen", rekao je agenciji Associated Press. U to vrijeme nije imao mnogo novaca, a žena ga je napustila zbog australske rock zvijezde Michaela Hutchencea (INXS).

"Nisam se nikako mogao vratiti u posao ", objasnio je Geldof. "Naime, posao rock pjevača je da ustane ujutro, napiše neku pjesmu ako ima inspiracije te krene u njezinu realizaciju. Ali nakon što sam postao poznat u humanitarnim krugovima, više nitko nije bio zainteresiran za mene kao pjevača. Pjevanje se smatralo nebitnim i besmislenim poslom. Tako sam postao potpuno izgubljen“, priznao je Geldof.

Grupa Boomtown Rats nije nastupala do 2013. godine, a tek su ove godine izdali novi studijski album - „Citizen of Boomtown“. U sklopu promotivne turneje bio je planiran i koncert u Zagrebu 14. ožujka, ali je zbog epidemiološke situacije odgođen na 17. listopada ove godine.