Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga prvi je glazbenik koji je nastupio u 60-godišnjoj povijesti Zatvorske bolnice Zagreb u Svetošimunskoj ulici. Kantautor se rado odazvao na njihov poziv što mu je ujedno već četvrto gostovanje u zatvorskim ustanovama - do sada je dva puta nastupio u Remetincu, a jednom i u kaznionici Lepoglava.

Varga, koji je na glazbenoj sceni 10-ak godina, odsvirao je koncert od sat vremena u kojem je predstavio dio vlastitog novog i starog repertoara, poput pjesama 'Nemam kud', 'Noćna pjesma', 'Donald Trump, 'Pjesma skitanja' i dr. Za kraj nastupa sačuvao je 'neizbježnu' za ovakve prilike 'Zenicu blues', dok je posljednja pjesma prema želji publike bila Balaševićeva 'Jesen stiže, dunjo moja'.

Koncert je pred 30-ak zatvorenika i čuvara održan u dvorištu zatvorske bolnice, uz poštivanje svih epidemioloških mjera - covid potvrda izvođača, maske, distanca i razmak.

- Za vrijeme svirke svima nam je bilo lijepo, a na kraju zatvorenici su mi poručili da dođem opet. Doista vjerujem da ću se u dogledno vrijeme vratiti u zatvorsku bolnicu, ali i nastupiti i u drugim ustanovama gdje do sada nisam, poručio je zagrebački kantautor.

Zvonimir Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni – glazbi se ozbiljnije posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 10 godina objavio devet albuma 20-ak spotova, napisao zbirku poezije i slikovnicu te skladao za kazalište.

Njegov rad izdvaja se iz mora i gomila estradnog 'kičeraja', spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se može nazvati i 'hrvaticana'. Svaka njegova pjesma prikazuje mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, a ugodno ih je slušati upravo zbog jednostavnosti formata.

U Hrvatskoj, regiji, a i šire, održao je gotovo 300 koncerata, a u posljednje vrijeme najviše nastupa po zagrebačkim kaznionicama, domovima umirovljenika i knjižnicama.