Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1 03 2018 majstorski

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a iz Majstorskog ciklusa održati će se u četvrtak, 1. ožujka u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. U Majstorski nam stiže talijanski violinist Marco Rizzi, larueat dvaju najuglednijih natjecanja: Čajkovski natjecanja i natjecanja Kraljice Elizabete.

Uz Simfonijski orkestar HRT-a i maestra Enrica Dinda donosi prvu izvedbu u Hrvatskoj Respighijevog Koncerta za violinu i orkestar u A-duru. Inače, godine 2009., na temelju izvornog skladateljevog rukopisa, Di Vittorio je oblikovao Koncert za violinu i orkestar u A-duru, P 49, slijedeći prirodu i glazbeni integritet zapisa. Prva dva stavka, koji nastupaju povezano, revidirao je povećanjem orkestracije, zatim je orkestrirao postojeći početak trećeg stavka te je skladao njegov nastavak i završetak. Di Vittorio je u skladanoj početnoj temi prepoznao bliskost s tematskim materijalom prvog stavka, te je odlučio stavak oblikovati primijenivši vrstu ronda na temelju glavne zadane teme, koju je proširio, te glazbenih ideja koje se profiliraju iz prva dva stavka. Cjeloviti Koncert za violinu i orkestar u A-duru praizveden je 13. veljače 2010. u Crkvi sv. Ivana Krstitelja u New Yorku. Komornim orkestrom New Yorka ravnao je Salvatore Di Vittorio, a solistica je bila mlada umjetnica istaknuta visokim nagradama na brojnim važnim natjecanjima i nastupima, Laura Marzadori.
U završnici koncerta nas očekuje 1. simfonija Gustava Mahlera, majstora nove vrste kompleksnosti simfonijskog jezika kojim odjekuju najrazličitije glazbene asocijacije.  
Koncert ide u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija, a ulaznice su u prodaji na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog