Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

SO DO EL SISTEMA HRVATSKA 4

U srijedu 3.7. u 21:00 Orkestar i zbor Opere HNK-a u Zagrebu pod vodstvom maestra Marcella Mottadellija predstavlja program Opera HNK: Jučer, danas, sutra. Na programu je atraktivni izbor opernih brojeva koji ne smijete propustiti, a na pozornici festivala Zagreb Classic nastupa prava operna reprezentacija: Ljubomir Puškarić, Tomislav Mužek, Sofia Ameli Gojić, Ivana Lazar, Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Siniša Štork, Diana Hilje i Ivo Gamulin.

Samo dan kasnije, u četvrtak 4.7. u 20:00 sati festival Zagreb Classic otvara svoju pozornicu mladim glazbenicima okupljenima u dva orkestra udruge SO DO - El Sistema Hrvatska. Projekt El Sistema pokrenut je u Venezueli kao socijalni projekt koji okuplja djecu kroz glazbu, a u Hrvatskoj danas djeluju dva takva orkestra - u Zagrebu i u Istri.

Mediji su s velikim zanimanjem popratili njihov nedavni flash mob nastup u Zračnoj luci Franjo Tuđman, a na Trgu kralja Tomislava očekujemo više od 80 mladih glazbenika iz Zagreba i iz Istre ujedinjenih u zajedničkom orkestru.

Novi glazbeni izazovi su pred nama, na Trgu kralja Tomislava - Gdje uživamo u glazbi na travi…

Opera HNK: Jučer, danas, sutra

JUČER
- G. Rossini: Sinfonia iz 'Seviljskog brijača' - Orkestar
- G. Rossini: Cavatina Figara 'Largo al factotum' iz 'Seviljskog brijača' - Ljubomir Puškarić
- G. Verdi: Coro di Zingarelle: 'Noi siamo zingarelle' i Coro di Mattadori spagnuoli: 'Di Madride noi siam mattadori' iz 'Traviate' - Zbor
- P. I. Čajkovski: Arija Lenskoga 'Kuda, kuda' iz 'Evgenija Onjegina' - Tomislav Mužek

DANAS
- G. Verdi: Scena i arija Azucene iz 'Trubadura' – Sofia Ameli Gojić i Zbor Opere HNK
- W. A. Mozart: arija Kraljice noći 'Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen' iz 'Čarobne frule' - Ivana Lazar
- G. Puccini: arija Rodolfa 'Che gelida manina! , arija Mimi 'Si. Mi chiamano Mimi', duet Mimi i Rodolfa 'O soave fanciulla' - Valentina Fijačko Kobić i Tomislav Mužek
- G. Puccini: arija Calafa 'Nessun dorma' iz 'Turandot' - Stjepan Franetović i ženski zbor
SUTRA
- G. Puccini : arija Cio-Cio San 'Un bel di, vedremo' iz 'Madama Butterfly' - Valentina Fijačko Kobić
- G. Verdi : 'Va pensiero' iz 'Nabucca' - Zbor
- G. Donizetti: arija Lucie 'Regnava nel silenzio' iz 'Lucia di Lammermoor' - Ivana Lazar
- G. Donizetti: sekstet 'Chi mi frena in tal momento?' iz 'Lucia di Lammermoor' - Ivana Lazar, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić, Siniša Štork, Diana Hilje, Ivo Gamulin, zbor

Orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu
Koncertne majstorice: Vlatka Peljhan i Mojca Ramušćak
Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec
Voditelj umjetničkog studija uloga: Darijan Ivezić
Korepetitori: Vjekoslav Babić, Helena Borović, Nina Cossetto, Silvana Čuljak

Djeca i mladi okupljeni u dva simfonijska orkestra udruge SO DO – El Sistema Hrvatska, iz Istre i Zagreba, nastupit će na Zagreb Classicu

Između opernog ansambla HNK i kazališta Komedija, Zagreb je otvorio svoj festival na otvorenom mladima. Mladi SO DO-ovci, kako se neformalno nazivaju, pozvani su 4.7. na Trg kralja Tomislava, kako bi se predstavili, i to će učiniti na svoj uvijek inovativan način.
Nastupit će oko 80 djece i mladih, različite dobi: od rane školske do studentske, a svi okupljeni u zajedničkoj ljubavi prema glazbi i skupnom muziciranju. Na poziv na Zagreb Classic, svi su svoje ljetne planove prilagodili i s veseljem se odazvali.

Radno ljeto za SO DO-ovce
Svaki praznici prilika su da istarski i zagrebački El Sistema orkestri zasviraju zajedno. Tako su odmah po završetku školske godine, Istrani došli u Zagreb kako bi svi zajedno snimili flash mob na Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman. To je bilo jedno novo scensko iskustvo čiji se rezultat s nestrpljenjem očekuje za 10-ak dana. Mada su se Istrani tek vratili doma, vesele se ponovnom dolasku i nastupu na Zagreb Classicu, a nakon toga – krajem kolovoza, Zagrepčani odlaze u Istru gdje će održati zajedno tri koncerta. Sve je to lako jer ih veže prijateljstvo i zajedništvo.

Glazba nastaje iz srca
Svrhu i cilj rada udruge najbolje opisuju riječi članice orkestra Magdalene Orehovec, djevojke na pragu upis u srednju školu koja je u orkestru od svoje 10-te godine. SO DO joj je omogućio da nakon završene osnovne glazbene škole i dalje ima mogućnost svirati violinu, a da joj još uvijek ostane vremena za druge vanškolske ljubavi kojih Magdalena ima poprilično. SO DO je očito jedna od većih jer kaže : „Ovdje u SO DO-u svi smo kao jedna velika obitelj. Imamo i svoje mane, i loše dane, ali isto tako imamo i ono nešto što se ne može opisati riječima. Ona neka nit koja nas povezuje, a zove se glazba. Glazba nas čini ljudima baš onakvim kakvim jesmo. Glazba nastaje iz srca. Po tome smo posebni. Imamo puno prepreka ali ih prelazimo zajedno, korak po korak dostižemo svoj cilj. Mi SO DO-ovci trudimo se glazbom poboljšati i oplemeniti ovaj Svijet te izmamiti osmijeh i zadovoljstvo na lice svakome tko nas sluša. U SO DO-u nije bitno jesi li još mali klinac ili već odrastao čovjek, ni koliko dobro sviraš, jesi li možda virtuoz ili samo običan zaljubljenik u glazbu…bitno je da svaki put sviraš svim svojim srcem, jer tek tad dolazi onaj lijepi ton…Zato stišaj Svijet, poglasni muziku i pridruži nam se!

O El Sistemi
Projekt formiranja orkestara djece i mladih, poznat kao El Sistema, nastao je 1975. godine u Venezueli kao socijalni pokret kroz glazbu. U metodologiji je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Zbog svojih izuzetnih rezultata El Sistema se proširila po cijelom svijetu, pa tako od 2014. godine djeluje i u Hrvatskoj. Zagrebački El Sistema centar djeluje u okviru udruge SO DO – El Sistema Hrvatska te uz pomoć partnera – Centra za kulturu i informacije Maksimir koji im daje podršku i prostor za rad. Istarski orkestar je nastao uz pomoć EU fondova prije gotovo tri godine i za sada je drugi SO DO centar u Hrvatskoj.

Orkestar je mikro svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugom i osjećaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuće, razvoj mašte i osjećaja za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja.

U pogledu društvenog razvoja – djeca svoje slobodno vrijeme provode učeći glazbu i izgrađujući svoju osobnost, duhovnost i intelekt u pozitivnom smjeru. Kroz to im se pruža mogućnost da svoje potencijale, talente i vrijeme usmjere u pozitivan način izražavanja, u komunikaciju i druženje sa svojim vršnjacima, kao i ostalim starosnim skupinama. U kulturnom pogledu – razvijaju se u kulturne i glazbeno obrazovane mlade ljude, bez obzira da li glazba postaje njihova profesija ili odabiru neki drugi životni put. Jedna od premisa rada udruge je da kultura izgrađuje karakter i osobnost, te da svaka osoba koja je u tom pogledu educirana, pozitivno doprinosi društvu u budućnosti.

Sudjelovanje u programu „El Sistema“ za sve polaznike je besplatno, inkluzivno i ne-selektivno, i tako svima dostupno.

Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska poziva sve Zagrepčane i goste Grada na Zagreb Classic – "Stišajte Svijet, poglasnite muziku i pridružite nam se"!

Program do kraja festivala Zagreb Classic

7.7., 21:00

BALET HRVATSKOG NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU

APOKSIOMEN

Koreograf i redatelj: CLAUDIO BERNARDO
Skladateljica: TAMARA OBROVAC

9.7., 21:00

GRADSKO KAZALIŠTE KOMEDIJA

ČAROBNI BROADWAY - KONCERT U ČAST ROĐENDANA NIKOLE TESLE

ORKESTAR KAZALIŠTA KOMEDIJA
KREŠIMIR BATINIĆ, dirigent

Solisti:
Mila Elegović, Renata Sabljak, Vanda Winter, Vlatka Burić Dujmović, Đani Stipaničev, Ervin Baučić i Dražen Bratulić

The Little Mermaid, West Side Story, Chess, Beauty & the Beast, Monty Phyton's SPAMALOT, Cabaret, Les Miserables, Jekyll & Hyde, Jesus Christ Superstar, Aida, Hair, Little Shop of Horrors, Cats i dr.



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere