Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

THE HOUSEPAINTERS Ivan in swirl 2 comp

Nakon što je prvu polovicu 80-tih godina obilježilo zlatno razdoblje novog vala, tadašnja domaća glazbena scena nastavila se razvijati u raznim pravcima. Uz mnoštvo alter, punk, indie, noise, elektro... bendova koji su se odjednom pojavili ni od kuda, pojavila se i grupa The Housepainters. Nezaobilazna alter funk grupa zagrebačke klupske scene koja nije nikada dočekala svoj prvi album ali je ostavila neizbrisiv trag na tadašnjoj izuzetno bogatoj domaćoj rock sceni.

Grupu je predvodio gitarist i pjevač Ivan Nagels uz kojega su u grupi još bili Goran Skelac – Goš na bubnjevima, Zvonko Slišurić - Viki na basu, te Sanja Primorac kao back vokalistica. Osim nastupa po brojnim zagrebačkim klubovima (Kulušić, Đuro, SC, KSET…)

Grupa The Housepainters predstavljala je Jugoslavensku scenu na međunarodnom festivalu Oser L’Europe 1988. godine u Bordeauxu u Francuskoj, a iste godine su se našli i u finalu tada vrlo utjecajnog festivala YURM (Jugoslavenski rock moment). Njihova pjesma “Semantics” našla se i na kompilacijskom albumu “101 otkucaj u Ritmu srca” kao produkt suradnje tadašnjeg Omladinskog radija iz Zagreba i Vala 202 iz Beograda u izdanju ZKP RTV Ljubljana. Glazbeni kritičari koji su tada pratili scenu predviđali su im svjetlu budućnost hvaleći njihov osebujan alter funk stil i odlično uvježban bend sa izuzetno plesnim i pitkim pjesmama. Međutim, Ivan Nagels, koji je i okupio grupu The Housepainters, seli se iz Zagreba i odlazi živjeti u Bruxelles u Belgiju gdje ostaje skroz do 2018. godine.

U tom periodu Nagels nastavlja aktivno muzicirati, te svira u belgijskim grupama Black Ice, Cane Isles istovremeno radeći na vlastitim novim pjesmama koje su izvodili Kyoko Bartsoen iz grupe Lunascape, Nina Babet iz grupe Milow, Eudora Ellis iz grupe The Dye, te Rima Fauzi. Početkom 90-tih osniva grupu The Dusthouse u kojoj uz njega sudjeluju Luc Van Acker i Ronny Defoe dok se produkcijom pjesama bavio poznati belgijski producent Olivier Jean-Jacques Adams. Krajem 2000-tih surađuje sa bliskim suradnikom Brucea Springsteena i Loua Reeda, te vlasnikom preko 30 albuma Elliotom Murphyem koji pjeva Ivanovu pjesmu “Polar Crush”. Unazad desetak godina Nagels osniva novu rock grupu Bluessqueezer, te pokreće vlastitu marku električnih gitara Nagels Guitar Design.

Povratkom u Zagreb prošle godine, Ivan Nagles je odlučio ponovo okupiti grupu The Housepainters u kojoj uz njega kao autora pjesama, pjevača i gitariste čine ponovo Goran Skelac – Goš na bubnjevima sa kojim radi na novim pjesmama za novi album.

Album „Spectacles“ izašao je krajem lipnja, a istoimeni i najavni singl s albuma je upravo u eteru i u video prilogu gore.