Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

zhrt

Prosinac je nezamisliv bez prigodnih, komercijalnih, svevremenskih hitova koji odjekuju na svakom uglu prizivajući romantiku i dobro raspoloženje. No, u buci praporaca i veselih pjesmica, postoji glazbeni događaj koji nudi mir, sabranost i kontemplaciju uz umjetnička ostvarenja nadahnuta otajstvom Isusova rođenja, baštinska i ona sasvim nova. Jedinstvenu proslavu Božića priređuje Zbor Hrvatske radiotelevizije, koncertom za zagrebačku publiku kao i za slušatelje Trećeg programa Hrvatskoga radija u svom redovnom ciklusu Sfumato u Hrvatskom glazbenom zavodu u utorak 17. prosinca, te u Crkvi Presvetog Trojstva Karlovcu u subotu 21. prosinca, s istim prigodnim programom, što je ujedno i tradicionalni božićni koncert Zbora HRT-a za Hrvatsku televiziju. Oba koncerta s počekom u 20 sati.

U ovom božićnom izdanju donosimo raskošan hvalospjev čudu Kristova rođenja - kantatu Lauda per la Natività del Signore, jedino sakralno zborsko djelo u opusu talijanskog skladatelja Ottorina Respighija.

Iako s malim instrumentalnim ansamblom na raspolaganju,i u njemu je ostvario prepoznatljivu raskoš svoje imaginacije te čudesne efekte instrumentacije. Veličanstveni zborski odsjeci izmjenjuju se sa solističkim dionicama Marije, Anđela i pastira,u konceptu kantate koja stilski spaja elemente gregorijanskog napjeva, kasnog romantizma, neobaroka, klasike...Hrvatske božićne pjesme u novome ruhu tradicija je koju dugo godina njeguje Zbor HRT-a u ciklusu Sfumato. Ovaj put će novi zvuk poznatim napjevima podariti Tomislav Uhlik,skladatelj čiji opus obiluje djelima nadahnutima hrvatskim folklorom. Izvedbama će ravnati dirigent Darijan Ivezić, a Zboru HRT-a, uz instrumentalni ansambl, kao solisti se pridružuju dvije njegove članice sopranistica Monika Cerovčec i mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, te tenor Siniša Galović. Ulaznice za koncert iz ciklusa Sfumato u prodaji su na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda, a isti će se moći poslušati i u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Zahvaljujući kamerama Hrvatske televizije, uvijek u nekom drugom dragulju povijesne sakralne arhitekture kontinentalne Hrvatske, vrhunsku glazbu oživljenu u autentičnim scenografijama gizdavih crkvenih interijera, moguće je doživjeti i u toplini svoga doma.

Tradicija je ustanovljena 2009. koncertom u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu, a nastavila se koncertima u Lepoglavi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Osijeku, Prelogu, Belcu, Remetincu kod Novog Marofa, svetištu Gospe Rementske u Zagrebu i crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kloštar Ivaniću. Tako će se ove godine koncert održati u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu. Crkva i franjevački samostan, najstarija građevina Karlovca i prva civilna zgrada, izgrađeni su u isto vrijeme kada i karlovačka tvrđava. Crkva je izgorjela 1692., a na istom mjestu izdignuta je nova crkva sa zvonikom visokim 44 metra. Arhitektonska cjelina crkve i pripadajućeg franjevačkog samostana s muzejom sakralne umjetnosti, nacionalni je spomenik kulture. U bogatoj muzejskoj zbrici posebno su vrijedna slikarska ostvarenja koja datiraju iz 16. i 17. stoljeća. Ulaz na koncert u Karlovcu je slobodan, a televizijska snimka urednice Lejdi Oreb i redatelja Miljenka Bukovčana moći će se pogledati na Badnjak, 24. prosinca u 22.25, na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije.

Program:

Zbor HRT-a
Darijan Ivezić, dirigent

Monika Cerovčec, sopran
Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran
Siniša Galović, tenor

Instrumentalni ansambl:

Ana Batinica, flauta
Ivana Vukojević, flauta
Antonio Haller, oboa
Marko Požgaj, engleski rog
Istvan Matay, fagot
Eva Fritz, fagot
Fran Krsto Šercar, udaraljke
Ana Pavičević i Stipe Iličić, klavir četveroručno
Marko Radić, kontrabas
Diana Grubišić Ćiković, harfa

Francis Poulenc: O magnum mysterium
Tomislav Uhlik: Iz hrvatske božićne pjesmarice
Dete milo
Puška puca na veselje
Veseli budmo
Svim na zemlji
Uspavanka Blažene djevice Marije
Ta zvezda / U to vrijeme godišta
Porodil se kralj nebeski
Radujte se narodi
Maurice Duruflé: Tota pulchra es
Ottorino Respighi: Lauda per la Nativitá del Signore