Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jubilarni peti splitski sound art festival ISPOD BINE, održao je dio svog programa u Zagrebu, bez publike ali sa sjajnim umjetnicima koji su i dosad surađivali s festivalom i njegovim tvorcima. Drugi dio festivala održava se 22.11. u Splitu.

Natasha Kadin i Hrvoje Pelicarić, autori i voditelji festivala, odlučili su dio petog ISPOD BINE festivala održati u site-specific prostoru “laboratorija čuda” DB Indoša, u kojem je on glazbenicima ponudio i svoj instrumentarij sastavljen od šahtofona i scenografije njegovih dosadašnjih projekata. Damir Prica Kafka bio je zadužen za izbor glazbenika, a u raznim glazbenim formacijama improvizirali su članovi i prijatelji najdugovječnije ekperimentalne impro grupe Cul-de-Sac: Mario Barišin Bara, Franjo Glušac, Damir Bartol Indoš, Neven Jurić, Andreja Kurelec Košavić, Miro Manojlović, Ivan Marincel, Tena Novak Vincek, Igor Pavlica, Damir Prica Kafka, Bruno Vorberger i Tanja Vrvilo. Za svjetlo je bio zadužen Andrija Santro, a za tehniku Jasmin Dasović. Cijeli program snimali su Roko Birimiša, Luka Čizmak, Niko Gulam i Paula Skelin, te fotografirala Tihana Mandušić, a nakon montaže slike i zvuka bit će dostupan javnosti.

DRUGI DIO festivala ISPOD BINE #5 održava se uživo, uz sve epidemiološke mjere, u Beton kinu splitskog Doma mladih, u nedjelju, 22.11. od 11 do 15 sati.

Jezik psihe – Aktivno slušanje i improvizacija u intermedijskoj umjetnosti: Radionica Manje Ristić

Radionica je namijenjena profesionalnim glazbenicima, studentima glazbe, te onima koji se glazbom aktivno bave. Sastoji se od kratkog uvodnog dijela u obliku otvorene rasprave i dijeljenja iskustava, kratke slušateljske sesije i praktičnog dijela kolaborativnog umjetničkog stvaranja s vježbama uz vodstvo mentorice radionice. Ovaj će kratki uvod poslužiti za raspravu i uvertiru u dvije osnovne teme: suvremena fizika zvuka (ostvarenog u digitalnim i prirodnim okruženjima) i odnos između fiziologije slušanja (s naglaskom na razlici živih i neživih izvora zvuka) i izgradnje komunikacije u improvizacijskoj zvučnoj praksi.

Za svakog je izvođača važno razumjeti cjelokupno tjelesno iskustvo slušanja u složenom post-digitalnom okruženju. Radionica naglašava ulogu multi-senzorne percepcije za koncept aktivnog slušanja te načine pobližeg istraživanja naših osjetilnih i perceptivnih sposobnosti kao podlogu za kreativnu kognitivnu dinamiku u okviru improvizacijske intermedijske zvukovne prakse. Radionica razmatra pitanja: Kako koristimo zvuk (i zvučne strukture u glazbenom izražavanju) u svrhu komuniciranja složenih psiholoških sadržaja? Kojim se oruđima služimo u svrhu održavanja dinamične komunikacije unutar improvizacijskog akta? U kakvom odnosu stojimo s prostorom u kojem se odvija stvaranje zvuka?

U praktičnom dijelu radionice sudionici će učiti o metodama intuitivnog strukturiranja i direktnog odaziva. Od njih će se tražiti da ponesu vlastite instrumente, bilo elektroničke ili elektro-akustične, analogne ili klasične, ili pak pronađene izvore zvuka (zvučne objekte) i samostalno izrađene („DIY“) instrumente.

Praktični dio završit će zajedničkim činom stvaranja u obliku improvizacijskog intermedijskog ansambla, koji će također biti snimljen i pušten online.

Radionica je besplatna za sudionike, ali vas molimo vaše sudjelovanje prijavite na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. sa kratkim profesionalnim životopisom i napomenom koje instrumente donosite na radionicu, najkasnije do petka, 20.11.