Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Od 4. do 7. studenog održat će se 58. Jazzfest Berlin, jedan od najstarijih europskih jazz festivala.

Nakon digitalnog izdanja u pandemijskoj godini, čija je okosnica bila New York-Berlin, ovogodišnje izdanje fokusira se na tri glazbena ''huba'': Kairo, Sao Paolo i Johannesburg. Zajedno s lokalnim partnerima, festivalski je tim razvio vrlo raznoliki program koji se sastoji od dijelom predproduciranih koncerata, a dijelom nastupa uživo, a zajednički im je nazivnik eksperiment i pomicanje granica jazza.

S obzirom da pandemijska situacija varira od zemlje do zemlje, većina glazbenika iz gradova-partnera nastupit će putem live-streama. U Betonhalle bit će postavljena četiri ekrana, koji će u potpunosti okruživati auditorij i predstavljati prozore u glazbene svjetove Sao Paola, Kaira i Johannesburga.

S druge strane, vodeća imena njujorške i berlinske avangarde, kao što su Nate Wooley, Aki Takase, Susan Alcorn, Cymin Samawatie i Sylvie Courvoisier, vraćaju se na berlinski jazzfest i nastupaju uživo. Koncerti uživo će se održati na nekoliko lokacija, kao što su Silent green u Weddingu, memorijalna crkva Kaiser-Wilhelm (Nate Wooley, Maria Faust i Ståle Storløkken) te slavna koncertna sala Pierre Boulez Saal, u kojoj će fokus biti na klaviru (Vijay Iyer).

Od ostalih većih imena treba još izdvojiti Mary Halvorson, Marca Ribota i Davea Douglasa.

Inače, Jazzfest Berlin dobitnik je nagrade Europske jazz mreže, EJN Award for Adventurous Programming, što nagovještava doista uzbudljiv festival.

Detaljan program i informacije o ulaznicama mogu se pronaći na ovom linku.