Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kubanski pijanist Roberto Fonseca dolazi u Zagreb 23. travnja i to s kvartetom: Andres Coayo (udaraljke), Felipe Cabrera (kontrabas), Ruly Herrera (bubnjevi).

Nastupit će u 20 sati u Kazalištu Kerempuh u sklopu 15. Zagreb Jazz Festivala. Ulaznice u prodaji na blagajni Kerempuha ili https://kazalistekerempuh.hr/. Njegov aktualni album “La Gran Diversion” je hommage vremenu kada se uz kubansku glazbu plesalo u europskim noćnim klubovima i kabaretima. Slavni pijanist je eklektični glazbenik koji poštuje tradiciju kubanske glazbe, ali ne može odoljeti izazovu jazzističkih uzbuđenja. Fonseca kaže da ima vulkanski temperament: “Od malena sam slušao kako mi majka govori da se naučim smiriti”. Upravo ta vatra natjerat će ga da po prvi put bjesomučnim tempom proputuje svijetom, uz legendu Ibrahima Ferrera i vječnu Divu Omaru Portuondo, u okviru Buena Vista Social Cluba. Od tog vremena, noseći mali šešir koji je dobio od djeda, obećavala mu se velika karijera. Njegova suradnja s Herbiejem Hancockom ili Wayneom Shorterom na kraju ga je odvela u drugu galaksiju.

Kubanska glazba uvijek je ishodište svih njegovih projekata. Važan dio tog pristupa njegove su suradnje s glazbenicina koji su sudjelovali u projektu Buena Vista Social Club, u kojem je i sam sudjelovao u jednoj od inačica. Te su suradnje dokumentirane na samostalnim albumima zvijezda Buena Vista Social Cluba kao što su Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer, Ruben Gonzalez, Orlando “Cachaito” Lopez i drugi. S tim je glazbenicima obišao svijet i stekao globalno priznanje. Poslije je suradnje ostvario i s drugim poznatim glazbenicima kao što su Raul Midon, Mayra Andrade i Fatoumata Diawara.

Glazba je njegova sudbina, nije ju mogao izbjeći, ona je odredila njegov život. Naime od rođenja živi u glazbenom okružju. Njegov otac Roberto Fonseca stariji bio je bubnjar, majka Mercedes Cortes Alfaro profesionalna pjevačica koja mu se pridružila na snimanju albuma “Zamazu”, a njegova dva starija polubrata iz prethodnog braka njegove majke s jednim od najutjecajnijih kubanskih glazbenika, pijanistom Chuchom Valdesom, su bubnjar Emilio Valdes i klavirist Jesus “Chuchito” Valdes Jr.

Kao dijete svirao je bubnjeve, a u dobi od osam godina počeo je učiti svirati klavir. Kao četrnaestogodišnjak zainteresirao se za jazz i odlučio je eksperimentirati sa spajanjem američkog jazza i tradicionalnih kubanskih ritmova. Već sljedeće, 1991. godine, kada je imao petnaest godina, nastupio je na havanskom Jazz Plaza Festivalu. Predanost i strast prema glazbi potaknuli su njegovu želju za učenjem. Studirao je na kubanskom Instituto Superior de Arte, gdje je magistrirao kompoziciju. No, poput mnogih nadarenih kubanskih glazbenika, nakon što je stekao diplomu, napustio je Kubu kako bi pronašao svoj zvuk i stekao širi pogled na glazbu.
Ta širina ponajprije se odnosi na jazz. Primjerice njegov prvi album „En El Comienzo“, koji je snimio s Javierom Zalbom i grupom Temperamento, 1999. je proglašen najboljim kubanskim jazz albumom. Album “No Limit: Afro Cuban Jazz” snimio je u Japanu. U tom razdoblju eksperimentirao je sa spajanjem raznih stilova kao što su latino jazz, drum and bass, hip-hop, urbana glazba, naravno uvijek uz uključivanje afro-kubanskih ritmova.

Iskustvo intenzivnog rada, suradnji i turneja diljem svijeta, dovelo je Fonsecu do spoznaje da je njegova glazba spremna za oblikovanje zasnovano na vlastitim vizijama. Duboko je ponirao u osobni svijet kako bi skladao glazbu koja je rezultat integracije svih njegovih utjecaja: afro-kubanske glazbe, jazza, klasične glazbe i tradicionalne kubanske glazbe. Na osnovu toga stvorio je vlastiti glazbeni jezik koje se zasniva na jedinstvu raznolikosti i moći improvizacije. To mu je donijelo svjetsku reputaciju. Između ostalog, skladba “Llego Cachaito” s njegovog albuma “Zamazu” korištena je u filmu “Hancock” Willa Smitha iz 2008. godine. Petnaesti po redu Zagreb Jazz Festival održava se uz potporu Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.Izvještaji$ich+Dvorac u Klubu kulture


Mortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”