Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

grupa 220"Naši dani", prvi rock album kultnog statusa, objavljen je 1968. godine za tadašnji Jugoton, a danas, 50 godina poslije, nove generacije mogu slušati pionire hrvatskog rocka i na CD-u. Bio je ovo prvi rock album s dvanaest autorskih skladbi.

Devet njih potpisuje vokalni solist Drago Mlinarec, naslovnu "Naši dani" potpisuje uz Branimira Živkovića Lamberta, koji je bio zaslužan za sve aranžmane, dok ostale tri potpisuje gitarist Vojko Sabolović. Upravo se na ovoj ploči osjeti jak autorski pečat Drage Mlinarca, a mnogi danas renomirani glazbenici upravo će njega istaknuti kao glazbeni uzor koji ih je potaknuo na pisanje vlastitih pjesama.

"Jedna je od časnih iznimaka zagrebačka Grupa 220, po mome skromnom sudu najbolji, najmarljiviji i najpopularniji jugoslavenski VIS. Ona je izabrala teži, trnovitijim, ali pošteniji put, Grupa 220 se nije slijepo povodila za stranim uzorima - nije svaki zvuk, poput većine svojih konkurenata doslovno skidala s ploče te ga je prenosila svojim slušaocima", napisao je na originalnom izdanju te daleke 1968. godine Pero Zlatar, dugogodišnji urednik novina Plavi vjesnik i Studio.
Drugo reizdanje CD-a "Naši dani", uz originalnu naslovnicu, obogaćeno je slikama i pisanom riječi kako bi nove generacije imale jedinstvenu priliku iščitati njegov povijesni značaj.

Zanimljivost ove knjižice je ta što je napravljena u obliku postera s čije se druge strane nalazi originalna slika članova Grupe 220 koju je 1968. godine fotografirao poznati fotograf Marko Čolić.