Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tamara obrovac live zkm

U adventsko-božićno-(pred)novogodišnjoj groznici, koncem prošle godine na svjetlo dana je pomalo nezapaženo izišao novi album Tamare Obrovac, odnosno njezinog Transhistria Ensemblea, „Live @ ZKM“, pa ga, eto, s malim, zakašnjenjem, ovom zgodom retro-najavljujemo.

Objavljen u nakladi zagrebačkog Cantusa, posrijedi je prvi koncertni album Tamare Obrovac (ukupno jedanaesti), a snimka je zabilježena u zagrebačkom ZKM-u prije dvije godine, točnije 26. studenoga 2016.

Uz Tamaru Transhistria Ensemble čine gitarist i mandolist Uroš Rakovec, Kontrabasist Žiga Golob, harmonikaš Fausto Beccalossi i bubnjar Krunoslav Levačić. Glazbeni producenti su Bernard Mihalić i Tamara Obrovac.

Davor Hrvoj je u tekstu na ovitku zapisao:
“Sjajnim koncertom u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) Tamara Obrovac obilježila je dvadeset godina diskografske aktivnosti. Koncert koji je snimljen 26. studenoga 2016. i sada objavljen kao live album u nakladi Cantusa, izazvao je veliko zanimanje javnosti, dvorana je bila rasprodana, a organizator je sa zadovoljstvom postavio dodatna sjedeća mjesta. Svatko od prisutnih istinski je uživao u tom nesvakidašnjem glazbenom događaju, što je publika pratila ovacijama poslije svake izvedbe, solističkih improvizacija i spontanih iskaza glazbenika, kojih je bilo napretek.

Bila je to retrospektiva Tamarinog stvaralaštva u kojoj je uz svoj Transhistria ensemble predstavila skladbe iz ranijih razdoblja umjetničke karijere, iako je najviše bilo onih s njezina posljednjega, desetog albuma „Canto Amoroso“, koji je objavio austrijski diskograf Alessa Records. Sve ostalo bilo je novo. Izvedbu, naime, nikako ne možemo okarakterizirati kao nešto već poznato jer je ovaj, kao i svaki drugi njezin koncert, bio jedinstven kao da se radi o posve novom projektu. Iako su na programu bile njezine poznate skladbe, prepoznatljivost tema nije bila upitna – one su na zagrebačkom koncertu doživjele transformacije, ne samo u pogledu improvizacija, nego i tempa, dinamike, forme... Nekonvencionalno i neponovljivo!”

A Tamara Obrovac prigodno reče:
“Zagreb je grad u kojem sam provela studentske dane, otkrila jazz i održala mnogobrojne koncerte, stoga mi je drago što je ovaj prvi live CD snimljen u meni posebno dragoj dvorani ZKM-a; atmosfera je bila prekrasna, sjajna publika, odlična svirka i odlična snimka; sve što je potrebno za dobar live! Hvala sjajnim glazbenicima Transhistria ensemblea, vjernoj publici i svima koji su sudjelovali u produkciji ovog posebnog koncerta.”
P. S. Novi studijski album najavljen je za lipanj, ovaj put s društvom imena TransAdriatic Quartet, čiji su članovi Levačić, pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist i violončelist Salvatore Maiore.