Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

S prvim danima proljeća zagrebačka glazbenica i autorica Gordana Marković objavljuje svoj prvi samostalni studijski album - naslova „Obrisi“ izdanje je od petka, 20. ožujka dostupno u digitalnom obliku. Objavu albuma prati i predstavljanje novog singla „O tome su svi govorili“, zajedno s pratećim videospotom, spontanom prilikom snimljenim u Izraelu.

Početkom prošle godine, Gordana Marković, koju smo do sada imali priliku upoznati kroz rad u skupini Auguste te kao redovitu izvođačicu HRT-ovog showa „A strana“, hrabro je zakoračila u samostalnu glazbenu karijeru. Kroz 2019. objavila je autorske singlove „Što smo naučili“, „Učini što moraš“ i „U tišini“, a sada je prilika da nam se predstavi i kroz svoj prvi samostalni studijski album „Obrisi“.

Izdanje „Obrisi“ donosi ukupno deset pjesama, za čiju produkciju je zaslužan Tomislav Franjo Šušak (Vatra), s kojim je započela suradnju još za vrijeme aktivnosti u skupini Auguste. Nove pjesme nastajale su u periodu od godinu dana, a o iščekivanju objave svog prvog albuma Gordana iskreno otkriva: „Nadam se da neće biti predramatično ako kažem da je moj samostalni, kantautorski album nešto što sam oduvijek htjela snimiti. Uz veliku pomoć i podršku Tomislava Šuška i Jerka Jurina ta se ideja počela lagano konkretizirati kada smo snimili prvu pjesmu, „Što smo naučili". Tada sam znala da imam pravi tim oko sebe i da će cijeli proces biti kreativan, zabavan i posložiti se točno onako kako treba.“

Kao novi singl s albuma predstavljena je i pjesma „O tome su svi govorili“, zajedno s pratećim videospotom, ovom prigodom početkom godine snimljenim u predivnom krajoliku južnog dijela Izraela. Spontana odluka odvela je Gordanu Marković i njenog prijatelja i dugogodišnjeg suradnika – redatelja Josipa Ninkovića u tamošnji posjet zajedničkom prijatelju, gdje su zatim odlučili snimiti i ovaj videospot.

„Veliki sam ljubitelj putovanja, pa kada se pružila prilika da se spoje moje dvije najveće ljubavi – putovanje i glazba – nije bilo sretnije osobe od mene!“ otkriva Gordana o ovom pothvatu i nastavlja: „Bili smo smješteni u Jeruzalemu, ali lokacije koje smo odabrali za snimanje nalaze se na južnom dijelu zemlje, u blizini granice s Egiptom. Samo snimanje je proteklo spontano, jer Josip i ja već dugo surađujemo, a zapravo je najveći izazov bio kako s jako malo opreme i ograničenom prtljagom snimiti spot! Ali uspjeli smo!“.

U samom procesu kreiranja novog albuma Gordani se u studiju pridružila nekolicina kvalitetnih imena domaće glazbene scene; kao stalni član njenog pratećeg benda bubnjeve je snimio Jerko Jurin; dionice violončela odsvirao je Matej Milošev, dok su za gitare zaslužni Filip Pavić, Miroslav Gugić i Luka Čapeta. Svoj doprinos pojedinim pjesmama dali su i Marko Radić, Jaka Arh, Tomislav Mihaljević, Lovro Knežević i Branimir Norac, a dio instrumenata odsvirali su i sama Gordana te producent Tomislav Franjo Šušak.

Osim sviračkih, album „Obrisi“ donosi i suradnje u sferi autorskog doprinosa drugih glazbenih imena; tako već spomenuti Miroslav Gugić i Matej Milošev potpisuju pjesmu „Samo ja“; talentirani i sve zamijećeniji Matija Cvek supotpisuje pjesmu „Čekam tvoj znak“, Zrinka Kunić supotpisuje pjesmu „Iz navike“, dok je Ivana Lulić, koja je s Gordanom činila duo Auguste, suautorica pjesme „Idi tamo gdje je ljubav“. Kreativno rješenje naslovnice albuma djelo je dizajnerice Zorice Adamović, koja je zaslužna za likovno oblikovanje i fizičkog izdanja albuma, koje će biti dostupno naknadno.

Objava novog albuma trebala je biti popraćena i koncertnom promocijom 25. ožujka u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička, no poštujući sve aktualne mjere nadležnih institucija, koncert je odgođen te će novi datum biti poznat naknadno.

Album „Obrisi“ je od 20. ožujka dostupan diljem svijeta u digitalnom obliku – u Hrvatskoj putem Deezer, Google Play i YouTube Music platformi, a o njegovoj objavi glavna akterica ove priče zaključuje: „Ono što je meni bio najveći izazov je kroz tekstove i glazbu izraziti ono što želim, ono što mislim da je moj stil i stvoriti glazbu iza koje ću moći stajati u potpunosti i reći – da, to je moj album!“

Popis pjesama:

1. Što smo naučili
2. Učini što moraš
3. U tišini
4. O tome su svi govorili
5. Cijeli moj svijet
6. Iz navike
7. Samo ja
8. Idi tamo gdje je ljubav
9. Čekam tvoj znak
10. Jedan tren



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima