Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ectratis je studijski projekt i live bend glazbenika Mateja Blečića, sa sjedištem u Zagrebu. Projekt je započeo 2014. godine, te su kroz period od tri godine izdana tri instrumentalna demo albuma sa širokim rasponom žanrova: „Talmen Periex“ (2014), „Ambimental“ (2016) i „The New Mode“ (2017).

Ozbiljnije posvećenje projektu započinje krajem 2017. godine, kada je nedugo nakon diplomiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Blečić krenuo snimati „The Artificial Spirit" - samostalni debitantski album s utjecajima progresivnog rocka, jazz fusiona, te ambijentalne klasične glazbe. Album s devet autorskih pjesama na koncu je izdan 23. rujna 2019. godine u digitalnom i CD formatu, a u njegovom stvaranju sudjelovali su Blečićevi prijatelji i kolege, od kojih posebno treba istaknuti mastering inženjera Davora Maričića, te grafičkog dizajnera Tihomira Kerežiu.

Hrvatska glazbena postaja KLFM proglasila je dotično izdanje regionalnim albumom tjedna. Izlazak albuma obilježen je i nastupom live benda na HRT-ovoj emisiji „Dobro Jutro, Hrvatska" 11. studenog iste godine, izvodeći skladbe „Prosperity II" i „Invisible". „The Artificial Spirit" također je prepoznat i u inozemstvu, posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje su izašle pozitivne recenzije popraćene puštanjem pjesama na lokalnim radijskim postajama.

8. svibnja 2020. godine izdan je postalbumski instrumentalni singl „Cycles" - jazz-funk skladba s elementima rocka koja je bazirana na improvizaciji. Saksofonsku dionicu odsvirala je članica benda Sonja Domitrović, a za pjesmu je napravljen i pripadajući videospot.

Najnoviji ectratisov singl pod nazivom „FWB" objavljen je 16. listopada iste godine. Radi se o pop rock power baladi s progresivnim i jazz utjecajima koja stilski podsjeća na glazbene hitove osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pjesmu je napisao, snimio i isproducirao Blečić.